13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialDoar cateva sute de mii de lucratori vor pleca la munca in...

Doar cateva sute de mii de lucratori vor pleca la munca in UE

Aproximativ doua milioane de romani lucreaza in statele membre ale Uniunii Europene si doar cateva sute de mii vor mai pleca dupa aderare – a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, la un seminar privind libera circulatie a persoanelor. Acesta a precizat ca ministerul pe care-l conduce dispune de resursele materiale si umane pentru a indeplini obiectivele UE, fiind alocate MMSSF 3,5 miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani.
Demnitarul a mai spus ca un obiectiv al Ministerului Muncii este absorbtia fortei de munca din mediul rural pentru ca „agricultura se va moderniza si va fi nevoie de mai putine resurse ale persoanelor active din mediul rural”.

Perioada de tranzitie

Participant la seminarul „Politica sociala si libera circulatie a persoanelor”, Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, a explicat ca „exista o perioada de tranzitie de la doi la sapte ani in care tarile membre pot impune restrictii. Acestea ar putea interzice total sau partial libera circulatie a lucratorilor”.
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Excelenta Sa Johnatan Scheele, a subliniat importanta respectarii de catre companiile romanesti a normelor si bunelor practici existente in statele europene, privind, printre altele, sanatatea si siguranta la locul de munca, egalitatea sanselor, dialogul social, incluziunea sociala.

Finlanda si Estonia au precizat ca vor deschide total piata muncii pentru lucratorii din Romania si Bulgaria, la care se vor adauga Germania, Spania – cu care Ministerul Muncii are acorduri incheiate sau in curs de finalizare, ca si in cazul Italiei.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă