15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe trebuie sa vedeti in Bucuresti

Ce trebuie sa vedeti in Bucuresti

» Se presupune ca o data cu 1 ianuarie 2007 potentialul turistic al Romaniei a crescut. Macar din curiozitate si tot se vor indrepta turisti spre Bucuresti.

 

» Daca va viziteaza un prieten, fiti atenti la recomandarile de mai jos. Ce au de vazut, ce nu ar trebui sa piarda, locurile pe langa care nu ar trebui sa treaca cu ochii inchisi.

 

» Ion Bogdan Lefter, Florin Dumitrescu si Cezar Paul Badescu incearca sa ne convinga si ca a fi turist in propriul tau oras este uneori un exercitiu foarte util.

Daca sunteti pesimisti, Ion Bogdan Lefter va asigura ca traiti intr-unul dintre cele mai frumoase orase europene. Cezar Paul Badescu este incantat ca in Bucuresti ai de unde alege cluburile in functie de muzica preferata. Iar Florin Dumitrescu, cel care a scris textele pentru "Sarmalele Reci" si l-a trimis "la produs" pe Eminescu, se rusineaza de cersetorii agresivi care populeaza strazile Capitalei.
Ion Bogdan Lefter, critic literar si publicist, director al revistei "Alternative", se declara el insusi un turist "de profesie": "Am calatorit mult, am colaborat cu persoane, institutii si organizatori de turnee in tari diverse, am facut parte din grupuri multinationale de lucru, am predat doi ani la o universitate occidentala (in Olanda)". In Bucuresti insa, Ion Bogdan Lefter devine ghid – improvizat, e drept –, prezentandu-le strainilor acest oras, "orasul meu natal, pe care-l iubesc nespus!". Cum procedeaza in aceasta indeletnicire de ocazie? "Automobilist inrait fiind, imi urc oaspetii in masina si pornesc pe cateva trasee care unesc zonele cele mai interesante ale metropolei."

Harta sensibila a Capitalei
Din aceasta "harta sensibila" nu lipsesc Curtea Veche si Lipscanii, dar nici "marginile orasului, unde se vede expansiunea extraordinara din ultimii ani. Traversam pietele centrale si trecem pe langa cladiri monumentale si ansambluri arhitectonice precum Palatele Regal, Patriarhal, Enescu, al Postei (actualul Muzeu National de Istorie) sau Palatul CEC (ultimele doua le amintesc francezilor de ansamblul parizian Grand Palais-Petit Palais)". Ion Bogdan Lefter recomanda "Hanul lui Manuc", "Carul cu Bere", dar si Casa Poporului, categoric un "must-see" al Bucurestiului. "Uneori zabovim la sosea si ne pierdem prin increngatura de stradute laterale, in cartierele de case si vile dintre Piata Victoriei, Herastrau, Televiziune si Bulevardul 1 Mai, alteori o luam spre zona Batistei-Mantuleasa-Spatarului-Popa Petre-Silvestru-Dacia." Directorul revistei "Alternative" nu considera ca am avea vreun motiv sa ne rusinam de vreun coltisor al Capitalei: "Ideea ca ar trebui sa ne fie «rusine» vine din complexele noastre, pe care bine am face daca le-am depasi. Tuturor, absolut tuturor oaspetilor mei Bucurestiul le-a placut mult, asa cum e el: mare, spectaculos, amestecat, cu minunatii si cu mizerii, cu viata lui extraordinar de dinamica si cu sarmul lui invincibil, pe care cine-l descopera nu-l mai uita…".
Florin Dumitrescu e mai putin ingaduitor fata de Capitala: "Mi-e jena de acei cersetori agresivi, rai, care te blesteama daca nu le dai si care te sufoca literalmente daca te simt strain. Mi-e jena de trecatorii care zbiara unii la altii in mijlocul strazii, peste capul tau, prin urechile tale. Mi-e jena de soferii care intra tare-n viraj pe strazile fara prioritate, tocmai cand te pregatesti sa traversezi". Puncte de atractie? "Muzeul Satului, daca e frumos afara. Muzeul taranului Roman, doar daca ploua. La Mitropolie, il urc doar daca nu e sarbatoare cu rosu, ca sa evit imbranceala. La Palat, poate, dar cat sa nu-l obosesc." Cat despre centrul istoric, Florin Dumitrescu nu are amintiri tocmai placute: "Ultima oara cand m-am aventurat acolo cu o profa frantuzoaica de 60 de ani, acum un an, era mizerie, plin de «vestigii» de caine la tot pasul". Aventura s-a terminat in ton optimist: "Era Sambata Mortilor si am capatat coliva la Stavropoleos, ceea ce a constituit tusa de romanism exotic care ne-a dres ziua. Coliva era excelenta, s-a intamplat sa ne-o imparta o amica scriitoare care facea pomana pentru tatal ei".

McDonald‘s-urile, geamanduri de igiena si conformism
Pentru prietenii straini, Florin imagineaza trasee oarecum standard: "Ce am avea noi pe stilul Capitoliu-Columna-Coloseum? Ateneu-Palat-Cismigiu. Poate si Parcul Carol, legat de Mitropolie sau de Martisor". De stat, seara se poate sta in Laptaria lui Enache, la Art Jazz Club, "iar daca tine la stilul mai sport, in Expirat sau Utopia". Altfel, transportul in Bucuresti e "derutant", exista optiunea taxiului – "slava Cerului, se pare ca scapam de taximetristii tepari!" –, iar "daca inchiriezi masina, e musai un copilot din partea locului!". si trebuie sa recunoastem: pentru unii nou-veniti, "McDonald’s-urile sunt adevarate geamanduri de igiena si conformism".
Cezar Paul Badescu nu s-ar gandi sa-si duca prietenii la muzeu, decat in cazuri exceptionale, iar atunci ar alege Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana si cateva galerii independente, cum ar fi H’Art sau Galeria Posibila. Daca s-ar nimeri sa fie la MNAC si o expozitie a lui Dumitru Gorzo, "atunci as face-o cu placere". "Carul cu Bere", "Taverna Sarbului" sau – pentru amuzament – "Count Dracula" "sunt cateva localuri in care cu siguranta amicul strain s-ar simti bine", crede Cezar.
"Spre deosebire de localurile din alte capitale europene, in cele din Romania nu ti se va spune ca ora inchiderii este 1 noaptea si nici nu vei fi trimis afara daca vrei sa fumezi o tigara." Cezar nu si-ar lasa prietenii straini neinsotiti prin Bucuresti, cu exceptia zonei centrale, dar si aici "sa fie cu bagare de seama atunci cand o apuca pe vreo straduta, unde altadata locuiau vechii negustori ai orasului (astazi, din pacate, disparuti)".

Cele mai citite

Cleveland Cavaliers oprește seria de victorii a lui OKC Thunder și continuă forma excelentă în NBA!

Cleveland Cavaliers a învins Oklahoma City Thunder într-un duel intens al celor mai în formă echipe din NBA, scor 129-122, menținându-se în topul ligii. Cavs,...

Maia Sandu propune o soluție pentru rezolvarea crizei energetice din Transnistria

Republica Moldova discută cu partenerii externi despre posibile ajutoare pentru a face față crizei energetice. Despre asta a menționat președintele Maia Sandu în cadrul...

Dani Mocanu, condamnat la închisoare: proxenetism, spălare de bani și multe altele

Dani Mocanu, cunoscut manelist, a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare cu executare pentru infracțiuni grave precum proxenetism, spălare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă