Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a cerut Ministerului Muncii sa elimine discriminarea salariatilor din mediul privat in acordarea biletelor de odihna si tratament in statiuni. „Dorim acordarea biletelor de odihna in mod just si nediscriminatoriu, proportional cu contributia salariatilor si angajatorilor din sectorul public si privat la constituirea bugetului asigurarilor sociale de stat”, a declarat Ana Bondea, director juridic in cadrul CNIPMMR. Ea a aratat ca, desi contributiile colectate de la angajatorii si angajatii din mediul privat sunt mult mai mari decat cele provenite de la stat si de la angajatii statului, intreprinzatorii si angajatii lor nu beneficiaza de bilete in statiuni, asa cum ar fi normal. „Biletele de odihna finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat sunt destinate numai salariatilor din institutiile publice, desi – potrivit legii – sistemul public se organizeaza si functioneaza avand ca principiu de baza principiul egalitatii, care asigura tuturor participantilor la sistem – contribuabili si beneficiari – un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute in Legea nr. 19/2000 a asigurarilor sociale”, a mai spus Bondea.
Oficiali ai CNIPMMR au mai subliniat ca statul plateste de doua ori pentru angajatii sai, atat sub forma biletelor in statiuni, cat si sub forma hotelurilor si bazelor turistice care au fost date sindicatelor dupa 1989.
„Daca in sectorul de stat sunt 996.934 salariati, in sectorul privat exista de aproape 2,5 ori mai multi, circa 2.417.887. Daca-i adaugam pe cei care lucreaza in intreprinderi mixte, in cooperatie si in intreprinderile cu capital strain, se ajunge la un numar mult mai mare, de 3,5 ori mai mare decat al angajatilor statului. Nu vrem decat ca biletele de odihna sa fie acordate in mod nediscriminatoriu”, a explicat Bondea. La randul sau, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a punctat ca intreprinzatorii privati nu doresc anularea biletelor de odihna pentru angajatii statului, ci numai repartizarea acestora, „atatea cate sunt”, tuturor angajatilor din Romania.