Week-end-ul acesta, între 17 – 19 mai, Salvaţi Copiii participă la ONGFest – Târgul Economiei Sociale, ce are loc în Parcul Tineretului. La eveniment participă peste 150 de organizaţii neguvernamentale din toată ţara. Sunt 3 zile de prezentări, seminarii, dezbateri, concerte, jocuri, jonglerii, origami, quilling şi multe alte lucruri utile şi interesante.
Prezenţa la eveniment – un apel la implicare pentru sprijinirea părinţilor români
Implicarea societăţii civile în sprijinirea părinţilor români este extrem de importantă. Organizaţia Salvaţi Copiii a dezvoltat numeroase programe şi servicii care vin în întâmpinarea nevoilor diverse pe care părinţii şi copiii din diferite grupuri vulnerabile le au. Astfel, pentru părinţii care îşi doresc să înveţe metode alternative, pozitive, de educare a copiilor, au fost dezvoltate servicii de consiliere gratuite şi programe de educaţie parentală disponibile în cele şase centre de consiliere pentru copil şi familie inaugurate de organizaţia noastră în Bucureşti, Iaşi, Suceava, Tg Mureş şi Timişoara. Pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, 16 centre „Creştem împreună” (în Piteşti, Braşov, Bucureşti, Reşiţa, Mangalia, Târgovişte, Craiova, Petrila, Lupeni, Iaşi, Sighişoara, Piatra Neamţ, Suceava, Timişoara şi Negreşti) desfăşoară activităţi structurate pe următoarele componente: prevenirea abandonului şcolar; servicii sociale, psihologice şi juridice; facilitarea accesului la asistenţă medicală copiilor şi familiilor lor; activităţi de socializare şi recreative; încurajarea comunicării dintre copii şi părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate.
Dificultăţile cu care familiile din România se confruntă în acest moment sunt nenumărate: un studiu realizat recent de către SCR relevă că în peste 60% dintre familii, copiii sunt în continuare bătuţi, ca parte a procesului de creştere şi educaţie; suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă; majoritatea covârşitoare a copiilor de etnie Romă nu au acces la educaţie sau au risc crescut de abandon şcolar încă din clasele primare – iată doar câteva dintre vulnerabilităţile copiilor şi părinţilor, pentru care SCR încearcă să dezvolte soluţii sub forma programelor şi serviciilor gratuite. Este nevoie însă de implicarea întregului sector ONG şi mai ales de implicarea activă a instituţiilor statului, pentru ca aceste servicii şi programe să ajungă la toate grupurile vulnerabile.
Implicarea asociaţiilor de părinţi ar fi de asemenea extrem de utilă şi binevenită. Părinţii sunt primii care îşi cunosc nevoile astfel că, gruparea lor în structuri active care să comunice şi să procure resurse sau să identifice acces la resurse deja existente în piaţă este prioritară. Strângerea relaţiei cu şcoala ar fi un prim demers de asumat.
Materiale, informaţii şi seminarii
Salvaţi Copiii va fi prezentă la târgul ONG Fest şi vă invită să aflaţi mai multe despre proiectele, campaniile, activităţile noastre precum şi oportunităţile de voluntariat. Vă punem la dispoziţie materiale şi informaţii despre proiectele pe care le derulăm, structurate pe diverse axe, precum educaţie şi implicare socială, intervenţie în caz de urgenţă, promovarea şi apărarea drepturile copilului, consilierea copilului şi a familiei, siguranţa în mediul online, implicare în activităţi de voluntariat şi dezvoltare persoanală. De asemenea, vă aşteptăm să participaţi şi la cele 3 seminarii pe care le vom susţine, „Copiii singuri acasă”, „Reputaţia online”, „Furt de date personale şi phishing”. Mai multe detalii despre seminarii şi programul evenimentului pe www.ongfest.ro
Eveniment organizat in cadrul proiectului „Prometeus – promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene” (ID 57676), implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul Naţional de Pregatire în Statistica si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!