Unul dintre cele mai vechi şi importante spectacole de balet din lume, La Sylphide, va fi pus în scenă de tineri artişti, în ultima săptămână din luna martie, la Opera Naţională Bucureşti.
În rolul principal va debuta cel mai nou membru al Companiei de Balet, polonezul Dawid Trzensimiech, fost balerin al Baletului Regal din Londra, alături de noile silfide, Cristina Dijmaru şi Rin Okuno, care îşi vor face apariţia pentru prima oară în spectacolul lui Johan Kobborg.
„Sunt unele balerine care interpretează rolul Silfidei ca şi cum ea ar fi inocentă, naivă şi iubitoare, alte fete o interpretează mai degrabă ca manipulatoare, ca o altă versiune a lui Madge, vrăjitoarea. Sunt atât de multe caracteristici diferite din care poţi alcătui aceste personaje, care să le facă interesante şi vii astăzi, deşi sunt atât de vechi… Spectatorii pot veni să vadă spectacolul de mai multe ori pentru că ştiu astfel că el va fi diferit de fiecare dată, chiar dacă din punct de vedere coregrafic nu se schimbă”, a declarat coregraful Johan Kobborg.
Dawid Trzensimiech este de origine poloneză şi a studiat la Şcoala Naţională de Balet din Bytom. De-a lungul timpului a câştigat numeroase premii, fiind laureat al Concursului Naţional de Dans din Gdansk în 2003 şi 2005 şi al Concursului Internaţional de Dans de la Rieti, Italia. A fost de asemenea finalist la Concursul Prix de Lausanne în 2006 şi a câştigat o medalie la prima ediţie a Concursului Internaţional de Balet şi Coregrafie de la Beijing, China, 2011. S-a pregătit la Şcoala Regală de Balet din Londra în urma primirii unei burse din partea organizatorilor Prix de Lausanne. Dawid Trzensimiech a devenit membru al Baletului Regal în anul 2008, unde în 2012 a devenit solist. A creat roluri în coregrafia unor creatori precum Wayne McGregor, Christopher Wheeldon, Liam Scarlett, Alexei Osipovich Ratmansky, David Dawson.
Prim-solista Cristina Dijmaru a urmat, în perioada 2002 – 2006, mai multe stagii de dans, cu maeştrii Gilbert Meyer şi Sergiu Ştefanski pentru dans clasic, cu Rosa Olimpya Estrella pentru flamenco şi un stagiu de perfecţionare a tehnicii Kylián cu Arlette Von Boven. Pe lângă mai multe premii la olimpiadele naţionale de specialitate, a fost finalistă, în anul 2005, la Premio Roma (Italia), iar în 2011 a primit Premiul de Excelenţă în cadrul concursului Sibiu International Ballet Competition. Este solistă a Operei Naţionale Bucureşti din anul 2007.
Venita în Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti din anul 2012, balerina Rin Okuno a început studiul dansului la Swako Murase Ballet Studio (Japonia), apoi s-a perfecţionat prin workshopuri la Şcoala de balet regală din Danemarca, la Şcoala de Balet a coregrafului John Cranko (Germania), la Baletul din Hamburg, la Centrul European al Dansului din Paris, la Academia de Balet Metropolitană din New York. Din 2005 până în prezent a câştigat zeci de premii la competiţii de balet din Japonia, SUA, China etc.
Director Artistic al Baletului Naţional Român, Johan Kobborg a fost prim-balerin al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său La Sylphide de la Teatrul Balşoi a fost nominalizat la Premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.
Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoţiei, îi aparţine artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artişti faimoşi, scenografi, coregrafi şi dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Keneth Macmillan.