În perioada 15-17 august, pe o pajişte verde din satul Săpânţa, va avea loc cea de-a treia ediţie a festivalului de cântece şi dansuri tradiţionale „Stan Ioan Pătraş”, în onoarea creatorului Cimitirului Vesel.
În cele trei zile de festival, turiştii vor putea asista la concerte de muzică tradiţională maramureşeană, spectacole de teatru comunitar, ateliere ţinute de meşteşugari locali, dar şi la un concert în premieră oferit de un grup de muzicieni străini, care au petrecut o săptămână în Maramureş pentru a compune melodii inspiraţi de tradiţiile româneşti.
În prima zi a festivalului va urca pe scenă Ansamblul „Săpânţana” care împlineşte 15 ani de la înfiinţare. Ansamblul este format din copii şi tineri de la 8 la 25 de ani. De la înfiinţare, peste 300 de copii şi tineri au făcut parte din ansamblul creat la iniţiativa familiei Pop Ion Todiuţ, pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor comunei Săpânţa. Ansamblul are în program doar jocuri şi cântece tradiţionale autentice, pe care le cântă şi le joacă numai şi numai live.
În a doua zi a festivalului din Săpânţa, turiştii se vor bucura de o reprezentaţie a Trupei de Teatru Nescris din Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud. Spectacolele trupei surprind realităţi ale comunei şi scot la lumină probleme reale, urgente, pe care comunitatea le are de înfruntat. Ele vorbesc deschis despre moravurile satului, despre corupţie şi capitalism sălbatic, despre probleme sociale şi politice actuale.
Tot a doua zi, vor urca pe scenă şapte muzicieni din şapte ţări, care vor crea un concert, inspiraţi de Maramureş – Roots Revival Romania. „Cei şapte muzicieni se întâlnesc pentru prima dată în România.Acesta este un experiment intercultural pe care îl vom duce de pe pajiştea din Săpânţa la Sala Radio din Bucureşti, pe 19 august”- explică Peter Hurley, preşedintele Asociaţiei Interculturale de Tradiţii (AIT).
Citeşte şi Maria Zapca, „vedeta” din Săpânţa, şi arta ei 100% românească
În fiecare zi de festival, turiştii pot învaţa cum se cos costumele populare, cum se pictează icoane pe sticlă, cum se găteşte după datina străbună la ateliere susţinute de meşteşugari din Săpânţa. Atelierul de olărit este găzduit de un meşter din Săcel, unul dintre ultimii artizani din Maramureş care foloseşte o tehnică de pe vremea dacilor.
„Vrem să le arătăm turiştilor cum ne bucurăm în vreme de sărbătoare, de Sfânta Maria, dar şi cum trăim, păstrându-ne tradiţiile. Dacă ne vizitaţi, puteţi vedea cum ţesem şi spălăm lâna la vâltori, care ne sunt bucatele, ce forme capătă lemnul în mâinile noastre, cum facem brânza la stână”, spune Irina Pop, directorul Căminului Cultural din Săpânţa.