13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCum am pierdut 2 milioane € pentru Centrul Brâncuşi

Cum am pierdut 2 milioane € pentru Centrul Brâncuşi

Anul trecut, Fondul Mondial al Monumentelor voia să aducă în România 2 milioane de euro pentru construirea unui Centru Cultural „Constantin Brâncuşi”. În august 2011 proiectul se suspendă, iar în urmă cu o lună primarul a anunţat că va face clădirea exclusiv cu banii administraţiei locale.

 

La Tg. Jiu s-a ajuns la o concluzie decisivă: în oraşul care găzduieşte cunoscutul Ansamblu Monumental al lui Constantin Brâncuşi, nu se poate construi un Centru Cultural în memoria artistului decât din bani publici. Proiectul prin care acest centru putea fi realizat din fonduri private a fost respins.

Clădirea modernă urma să cuprindă informaţii şi imagini despre întreaga creaţie a părintelui sculpturii moderne culese din toată lumea. Erau prevăzute spaţii de expunere şi proiecţii, birouri, terasă, cafenea, spaţiu de recreere etc. Din patriotism local, probabil, investiţiile private sunt considerate însă de rău augur, chiar dacă ele vin de la Fondul Mondial al Monumentelor (WMF).

Pentru restaurarea ansamblului banii Fondului au fost buni

Fondul Mondial al Monumentelor a fost principalul partener al României la restaurarea Coloanei Infinitului, demers început în 1996, la iniţiativa Micăi Ertegün, membră a board-ului WMF şi susţinătoare a restaurării complexului sculptural, precum şi o adevărată promotoare a culturii româneşti prin această organizaţie. Pentru Centrul Cultural, WMF era dispus să doneze iniţial suma de 1,25 milioane euro, valoare care între timp a crescut, apropiindu-se de cifra de 2 milioane euro. Primăria Tg. Jiu urma să asigure infrastructura, iar construcţia era prevăzută să debuteze anul acesta, în septembrie-octombrie. Terenul pentru construcţie era deja achiziţionat şi se află în zona de protecţie, la câteva zeci de metri distanţă de Coloana Infinitului. Locul pe care urma să se ridice noua instituţie a fost cumpărat de Mica Ertegün, care a înfiinţat Fundaţia Infinitul, organizaţie ce trebuia să urmărească lucrările. La începutul verii, Ministerul Culturii avizase Planul Urbanistic Local.

Începutul sfârşitului

Toate bune şi frumoase până în august, când, subit, primarul municipiului Tg. Jiu anunţă suspendarea unilaterală a protocolului cu Fundaţia Infinitul. Proiectul „Centrul Cultural – Centru de vizitatori Brâncuşi” realizat de o firmă americană de arhitectură, precum şi un alt proiect de urbanism pentru o dezvoltare durabilă a zonei vizate pe 30 de ani au participat la o competiţie internaţională de profil, organizată de American Institute of Architects, obţinând premiul I.

Interesant e că beneficiarul acestei construcţii era tot primăria, care după finalizarea şi inaugurarea centrului urma să fie singura responsabilă cu administrarea, de la management până la întreţinere şi securitate, incluzând şi costurile personalului. La momentul respectiv, edilul Florin Cârciumaru a motivat suspendarea protocolului dând vina pe discuţiile „privind corectitudinea finanţării”. „Am decis să anulăm vechea hotărâre, de anul trecut, prin care Consiliul Local îşi dădea acordul pentru acea construcţie. În urma suspendării protocolului, vom decide şi ca pe respectiva locaţie să nu se mai construiască niciodată acel centru.” Primarul făcea referire la o specificare din protocol care prevedea condiţia ca centrul să intre în posesia administraţiei locale abia după cinci ani de la inaugurare. Dacă părţile implicate erau mulţumite de rezultatele colaborării, Fundaţia Infinitul era dispusă să doneze cu totul proprietatea, a declarat pentru România liberă Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Tg. Jiu. Însă, din punctul ei de vedere, „existau suspiciuni în memorandum” şi „nu era clar dacă va rămâne sau nu clădirea în administrarea primăriei după cinci ani”.

În oraş mai există un Centru Cultural al municipalităţii care poartă numele lui Constantin Brâncuşi, fiind vorba despre fosta Direcţie de Cultură a primăriei. Ovidiu Popescu a explicat că în proiectul de management pe baza căruia a devenit directorul centrului, în 2010, avea prevăzută înfiinţarea unui centru de informare turistică privind opera lui Brâncuşi exact în zona Coloanei Infinitului. Popescu spune că nu are nici o legătură cu ruperea protocolului, decisă, de fapt, de Consiliul Local.

Banii poate vor veni de la bugetul local

La începutul lunii octombrie, primarul Florin Cârciumaru anunţa la postul local Gorj tv că intenţionează să deschidă un alt Centru Brâncuşi, un punct de informare turistică, situat undeva lângă parcul Ansamblului Monumental. Pentru acest lucru se va desfăşura un concurs de proiecte pe banii primăriei. Ovidiu Popescu a fost desemnat de primar să pregătească docu-mentaţia pentru a fi prezentat proiectul în cadrul Consiliului Local. „Vom organiza un concurs de idei; după concursul de idei urmează organizarea licitaţiei. Trebuie să facem aceste demersuri în perioada octombrie-noiembrie-decembrie, pentru ca din primăvară să putem trece la deschiderea lucrărilor”, a spus Florin Cârciumaru. Aceste lucrări vor fi realizate din fonduri de la bugetul local. În fine, rămâne de lămurit de ce a fost respins un proiect public pe bani privaţi, pentru un altul, de acelaşi fel, dar pe bani publici. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă