7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialAsaltul de noapte la lectură

Asaltul de noapte la lectură

Instituţiile responsabile cu depozitarea cărţilor şi periodicelor urmează şi ele modelul muzeelor, invitând sâmbătă la prima lor noapte albă, ocazie prin care oferă gratis un festin cultural vizitatorilor nocturni.

De mâine seară şi până duminică în zori, la bibliotecile din Bucureşti şi la alte peste 35 din ţară, se vor deschide simultan porţile pentru iubitorii de carte, care nu vor avea nevoie de nici un permis. Sunt organizate tururi ghidate, conferinţe, ateliere, mese rotunde, spectacole de teatru, prezentări de modă. Vor fi deschise arhivele bibliotecilor şi se va permite accesul la cărţi rare. Atmosfera va fi întregită de proiecţii de film, concerte unplugged, vernisaje etc. Mai mult, pasionaţilor de lectură li se vor alătura personalităţi cu perspective cât mai diverse asupra realităţii culturale de azi.

Sub mottoul „Noaptea bibliotecilor trezeşte cititul cu plăcere”, organizatorii principali Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România invită pasionaţii de lectură la un maraton cu intrare liberă menit să pledeze pentru lectură.

„Deşi Kindle sau iPad sunt considerate o alternativă a bibliotecilor reale, în fapt, PDF-ul nu poate învinge emoţia şi parfumul filelor unei cărţi pe care o găseşti în bibliotecă, o instituţie aproape uitată de majoritatea tinerilor. Într-o eră în care informaţia este la o distanţă de un simplu click, -Noaptea Biblio­tecilor- ne aminteşte că experienţa lecturii ar trebui redescoperită şi aprofundată”, argumentează organizatorii.

Un program nonconformist

Sâmbătă, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti, nu doar că sălile de lectură stau deschise până dimineaţa, dar se joacă şi teatru, de la 18.00, când trupa Hazard prezintă spectacolul „Muzicanţii din Bremen”, după Fraţii Grimm.

Un volum de patru kilograme, care a văzut recent lumina tiparului, „Cartea Roşie” a lui Carl Gustav Jung (cea care a fost ţinută secret timp de 80 de ani) va fi prezentată de la 19.00, în holul Aulei Bibliotecii Universitare.

Cine vrea să vadă teatru de marionete trebuie doar să treacă pe la Biblioteca Naţională a României (18.00) unde mai poate participa şi la Conferinţa susţinută de actriţa Maia Morgenstern, la o întreagă oră de literatură, moderată de Alex Ştefănescu şi avându-l invitat pe Dan Puric sau la vizionarea filmului „Felix şi Otilia” (1972)  prilej prin care o să fie prezentat şi manuscrisul „Enigma Otiliei” de George Călinescu.

Biblioteca Academiei a pregătit o masă rotundă ce se va desfăşura de la 21.00, pe tema „Avangarda românească în contextul avangardei europene” şi îi are drept invitaţi pe Simona Popescu, Ion Bogdan Lefter, George Ardeleanu sau Marieva Ionescu. Deloc de neglijat este dezbaterea „Cultura europeană şi civilizaţia cărţii – De la papirus la tableta electronică” ce va avea loc de la 23.00.

Alte oferte sunt expoziţia „Caietele Eminescu şi Bibliografia Românească”, târgul şi lansările de carte, concertul de chitară ori de la 00.00, spectacolul „Un strop de Caragiale – De-ale Carnavalului (Scena Miţa – Nae)” cu Teatrul InDArt.

Biblioteca Metropolitană prezintă de la ora 19.00 „Despre Cărţi pornind de la Manifestul Cărţii” Vasile Ernu, iar de la ora 20.00 va avea loc prezentarea unei cărţi de patrimoniu „Biblia lui Şerban” tipărită în Bucureşti la 1688. Tot la Metropolitană, poetul George Canache îşi lansează începând cu ora 21.00, „Year 61″, volumul dedicat împlinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos. După cosmonauţi îşi mai fac loc o paradă a modei „3ACultural” (creaţii vestimentare Laura Caraman) şi un cinema nocturn cu scurtmetraje de artă, realizate de regizori români.

Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C. Petrescu” promite o întâlnire cu scriitori, artişti, istorici, oameni de cultură, expoziţie de carte cu vânzare,  expoziţii din colecţiile Bibliotecii Pedagogice (Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Mahatma Gandhi) sau expoziţia „American Corner” cu Edgar Allan Poe, Walt Whitman, Ernest Hemingway, Mark Twain.

Totodată, cu prilejul celor 112 ani de la naşterea lui Borges împliniţi în august anul acesta, va avea loc un recital de poezie şi muzică latino-americană (voce şi chitara) cu artistul şi poetul Wladimir Pesantez (Ecuador).

Teatru la ASE

Dacă o prezentare a cărţii „Noile reguli de marketing şi PR” de David Meerman Scott şi un concurs cu premii în cărţi nu pare ceva neobişnuit în Biblioteca Centrală a Academiei de Studii Economice, restul ofertei  nu rămâne la fel de clasică. La 20.00 are loc dezbaterea „Tinerii şi setea umană de absolut”, invitat prozatorul Nicolae Stan, urmată de expoziţia artistului Gheorghe Iacob în cadrul expoziţiei personale din Sala „Cecilia Cuţescu-Storck”, precum şi expoziţia exterioară permanentă „Tămâioarele. Biserici ortodoxe din nordul Olteniei”. La miezul nopţii se va juca spectacolul de teatru „Ce ne spunem când nu ne vorbim” de (şi în regia) lui Chris Simion, cu actorii de la compania de teatru D’AYA.

Programul complet şi toate instituţiile participante la „Noaptea Bibliotecilor” sunt de găsit pe site-ul www.noapteabibliotecilor.ro.

Cele mai citite

Explozie de articole ilegale: Peste o tonă de pirotehnice confiscate în Argeș

Poliția reamintește că utilizarea și comercializarea neautorizată a articolelor pirotehnice reprezintă o infracțiune Polițiștii din Argeș au descoperit și confiscat peste o tonă de articole...

Creșterea dolarului american declanșează vânzări masive pe piețele emergente

Creșterea dolarului american, alături de o „confluență de vești negative”, a provocat cea mai amplă vânzare de valute din piețele emergente de la începutul...

Industria de amanet din România anticipează o creștere de cel puțin 20% în 2025

Valoarea pieței de amanet din România este estimată să depășească 2,5 miliarde de lei în 2024, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25%...
Ultima oră
Pe aceeași temă