7.2 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialUniunea Europeană înăspreşte legislaţia cu privire la tratarea deşeurilor nucleare

Uniunea Europeană înăspreşte legislaţia cu privire la tratarea deşeurilor nucleare

Uniunea Europeană (UE) a adoptat marţi o legislaţie care impune norme mai constrângătoare pentru tratarea deşeurilor nucleare, reglementând în mod strict exporturile către alte ţări, dar nu suficient de strict, în opinia ecologiştilor, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Este vorba despre un pas major pentru siguranţa nucleară din Uniunea Europeană. După ani de inacţiune, UE îşi asumă pentru prima dată angajamente cu privire la stocarea definitvă a deşeurilor nucleare”, a dat asigurări comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, într-un comunicat.

Această legislaţie impune Guvernelor europene să pregătească, până în 2015 cel mai târziu, un program detaliat despre modul în care intenţionează să creeze centre de stocare definitivă a deşeurilor provenind de la centralele nucleare. În prezent, în majoritatea ţărilor nu există asemenea centre.

Totodată, mai multe state membre UE vor putea să se grupeze, convenind să utilizeze împreună un centru de stocare, amplasat pe teritoriul unuia dintre ele.

Toţi urmează să stabilească un calendar şi modalităţi de construire a acestor centre. Ţările vor avea, de asemenea, obligaţia să îi informeze în mod corespunzător pe salariaţii întreprinderilor respective, iar populaţiile locale urmează să „participe efectiv la procesul de decizie”.

De asemenea, aceştia vor fi obligaţi să se supună, în mod periodic, unui examen internaţional, cel puţin o dată la zece ani, pentru a garanta aplicarea normelor celor mai stricte.

Un punct deosebit de sensibil, exportul deşeurilor către alte ţări, este autorizat, în continuare, dar în condiţii mai stricte şi mai constrângătoare. Astfel, „ţările de destinaţie” urmează să dispună de un centru de stocare definitivă aflat în serviciu la data expedierii deşeurilor, cu instalaţii aflate la mare adâncime în subsol, în cazul deşeurilor cu radiaţie puternică.

Centre de acest tip nu există în toată lumea, iar niciunul nu se află în construcţie, în afara UE. La actualul nivel al tehnicii, sunt necesari aproximativ 40 de ani pentru a concepe şi construi un asemenea centru.

Directivele actuale ale UE interzic, deja, în mod expres, exportul către ţări din Africa, Pacific, Caraibe, dar şi către Antarctica.

Dar, aceste dispoziţii nu merg atât de departe pe cât şi-ar dori ecologiştii. Legislaţia continuă să autorizeze „transferul problemei europene a deşeurilor către alte ţări”, a declarat vicepreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European (PE), Rebecca Harms.

În propunerea sa iniţială, de anul trecut, Comisia Europeană (CE) a cerut o interzicere totală a exporturilor, poziţie susţinută, în iunie, de PE, dar doar în mod consultativ. Guvernele europene, care au avut de spus ultimul cuvânt, au hotărât altfel.

În prezent, 14 din cele 27 de ţări ale UE deţin reactoare nucleare, care generează combustibil uzat.

În urma catastrofei nucleare de la Fukushima, în Japonia, mai multe ţări şi-au schimbat poziţia. Germania a hotărât să renunţe la energia nucleară civilă înainte de 2022. În Italia, o zdrobitoare majoritate a populaţiei s-a pronunţat, la mijlocul lui iunie, împotriva unei reveniri la energia nucleară, printr-un referendum.

Cele mai citite

Ana Bogdan, aproape de titlul „Lovitura anului în WTA”

Ana Bogdan este în cursa pentru câștigarea distincției "Lovitura anului în WTA". Execuția spectaculoasă a româncei, realizată în turneul de la Adelaide, împotriva britanicei...

Rata inflației a crescut la 5,1% în noiembrie 2024. Scumpiri semnificative la servicii, alimente și mărfuri nealimentare

Rata anuală a inflației a ajuns în luna noiembrie 2024 la 5,1%, față de 4,7% în octombrie, conform datelor publicate de Institutul Național de...

Cursul euro scade sub 4,97 lei, înregistrând cea mai mică valoare din iulie

În ciuda previziunilor care indicau o creștere a euro până la 5 lei din cauza incertitudinilor politice, piața valutară a surprins, iar miercuri Banca...
Ultima oră
Pe aceeași temă