Goana după spaţiu reprezintă unul din motivele care îi determină pe mulţi proprietari să se înhame la efortul şi stresul presupuse de renovarea locuinţei.
Recuperarea fie şi a câtorva metri pătraţi în spaţiul util al locuinţei înseamnă, uneori, atât de mult pentru confortul general al familiei, încât orice strădanie pare justificată.
Un bun exemplu în acest sens ni-l oferă cei doi membri ai unei familii din Bucureşti care au decis să transforme spaţiul podului într-unul locuibil. Ei au amenajat aici un apartament cu toate funcţiile specifice: living, dormitor, bucătărie şi baie.
Pentru baie au fost alocaţi 7 mp din cei 53 mp ai podului. Lucrările au început cu izolaţia termică a acoperişului şi a pardoselii. Aceasta s-a realizat cu vată minerală de sticlă cu inserţie din folie din aluminiu, care are rolul unei bariere de vapori.
În această etapă astăreala a fost decupată pentru a putea fi montată o fereastră. Pentru aceasta, a fost aleasă o formă mai puţin convenţională, cu un profil semirotund.
În continuare s-a trecut la construirea celor doi pereţi care izolează baia de restul mansardei. Aceştia au fost realizaţi din plăci din gips-carton montate pe un schelet din profile metalice.
Toate celelalte suprafeţe au fost, de asemenea, placate cu gips-carton. În zona plafonului, placarea a ridicat anumite probleme, cauzate de poziţionarea diferitelor planuri ale şarpantei.
Finisarea acestor îmbinări a fost realizată cu mare atenţie, pentru a fi eliminat riscul apariţiei fisurilor. În zona joasă a camerei, acolo unde panta acoperişului se întâlneşte cu peretele şi unde spaţiul era inutilizabil din cauza înălţimii mici, au fost construite nişe care sunt utilizate atât ca spaţii de depozitare, cât şi ca zone decorative (foto 1).
Pentru instalaţii au fost folosite conducte din cupru şi polipropilenă. Acestea au fost racordate la centrala termică ce deserveşte întregul imobil după care au fost direcţionate prin pardoseala podului şi prin pereţii din gips-carton ai băii.
Obiectele sanitare şi-au găsit cu uşurinţă locul în cei 7 mp ai băii, mai ales că proprietarii au ales ca loc de îmbăiere o cădiţă de duş de 90×90 cm. Pentru aceasta a fost construit un postament din cărămidă roşie.
Pe postamentul placat cu gresie a fost montată o cabină din sticlă iar pe perete, un panel de duş cu patru duze pentru hidromasaj şi două capete de duş (foto 2).
Pe lângă cabina de duş, au fost montate un lavoar şi un vas de WC (foto 3).
Combinaţia de culori şi materiale folosite pentru finisarea sălii de baie este una complexă, surprinzătoare pentru o astfel de funcţiune. Mai exact, s-a apelat la două tipuri diferite de zugrăveală, şi s-au folosit două culori, roşu şi alb, pentru faianţă şi gresie.