3.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe surprize ascunde o vacanţă la Bordeaux

Ce surprize ascunde o vacanţă la Bordeaux

Se spune că lui Ernest Hemingway îi plăcea aşa de mult vinul Chateau Margaux, din Bordeaux, încât una din nepoatele lui a primit acelaşi nume.

În epoca lui de aur, secolul XVIII, Bordeaux-ul a cunoscut cea mai mare dezvoltare, iar majoritatea clădirilor, peste 5000, au fost construite în această perioadă. De altfel, centrul vechi al oraşului face parte din patrimoniul UNESCO, încă din 2005.

Oraşul, privit de sus

Plimbaţi-vă pe podul de piatră şi pe cea mai lungă stradă pietonală din Europa, Sainte-Catherine. Urcaţi cele 231 de trepte ale turnului Pey Berland şi admiraţi panorama oraşului. Nu uitaţi de catedrala Saint-Andre, de espalanda Quinconces, ce se întinde pe 12 hectare.
Bordeaux-ul este port la fluvial Garonne: închiriaţi o barcă şi admiraţi priveliştea oraşului de pe apă.

Când aţi obosit, încercaţi unul din soiurile de vin alb sau roşu, că doar Bordeaux-ul produce, anual, 600 milioane de sticle de vin. Dacă vă dă mâna, gustaţi unul din cele cinci soiuri vechi: Chateau Lafit-Rothschild, Chateaux Margaux, Cheateau Latour, Chateau Haut Brion, Cheateau Haut-Brion ori Chateau Mouton Rothschild.

Supranumit „capitala mondială a vinului„, Bordeaux-ul are peste 116.000 hectare de viţă de vie şi 13.000 cultivatori de struguri şi este gazda celui mai mare târg de vinuri din lume, Vinexpo, ce se ţine anual în luna iunie.

Trebuie să gustaţi prăjiturelele caramelizate „caneles”, de la braseria Baillardran şi alte două specialităţi din sud-vestul Franţei: pateul de foie gras şi ciupercile cepes. Să luaţi cina măcar o dată la „La Tupina”, unul din cele mai renumite restaurante tradiţionale din oraş.

Plimbaţi-vă prin parcul Jardin Publique şi vizitaţi Grădina Botanică ori unul din 14 muzee, printre care cel de artă contemporană, centrul Jean Moulin, dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial ori Muzeul de Arte Frumoase.

Cinematograful amenajat într-o biserică

La mai puţin de o oră de mers cu maşina, veţi putea admira Oceanul Atlantic, golful Arcachon şi peninsula Cap Ferret. Aici veţi găsi şi rezervaţia naturală de păsări L’Ile d’Oiseaux şi Duna lui Pyla, cea mai înaltă dună de nisip din Europa.

Când vă plictisiţi, mergeţi la cinematograful Utopia, amenajat într-o veche biserică şi puneţi-vă o dorinţă la Fântâna Graţiilor, în Piaţa Bursei. Opera şi Teatrul de Comedia din Bordeaux sunt două monumente pe care trebuie să le vizitaţi.

Nu uitaţi de castelul Roquetaillade, din Mazeres, în apropiere de Bordeaux, care a fost locuit timp de 700 ani de aceeaşi familie. Castelul, deschis încă din 1956 pentru public, a servit drept platou de filmare pentru mai multe filme, printre care şi cele cu Fantomas.

Încercaţi unul din drumurile vinului din Bordeaux: ruta castelelor, ruta moştenirilor, ruta dealurilor sau pe cea a mormintelor. Opriţi-vă la cramele locale şi gustaţi soiurile din zonă. Vizitaţi citadela La Blaye, abaţia de la Sauve, şi vinoterapia de la Martillac.

Dacă plănuiţi o excursie pentru această primăvară, un bilet Bucureşti-Bordeaux costă între 360 şi 390 euro. O cameră dublă, cu mic dejun inclus, pentru două persoane, cu 7 nopţi de cazare, la un hotel de trei stele, costă între 76 şi 81 euro pe zi.

Luna aprilie este o perioadă potrivită să vizitaţi oraşul Bordeaux: vremea este bună (în jur de 20-23 grade ziua), iar preţurile sunt accesibile. Începând cu 1 aprilie, un sejur de trei nopţi la un hotel de trei stele din centrul vechi al oraşului costă 144 de euro de persoană la agenţia Perfect Tour. Pentru amatorii de lux, aceeaşi agenţie oferă un sejur la un hotel de cinci stele la un preţ de 363 euro de persoană pentru trei nopţi.

5 muzee pe care nu trebuie să le rataţi

Muzeul de Artă Contemporană
Marţi, joi, vineri: 11.00-18.00
Miercuri: 11.00-20.00
Luni: închis
Preţ bilet: grup de 10 persoane, 46 euro, de marţi până vineri şi 61 euro în weekend

Centre Jean Moulin
Marţi- dumincă: 14.00-18.00
Luni: închis

Muzeul Aquitaine
Marţi-vineri: 11.00-18.00
Luni: închis
Preţ bilet: 5 euro

Muzeul de Arte Frumoase
Luni, miercuri-duminică: 11.00-18.00
Marţi: închis
Preţ bilet: 6 euro

Muzeul Goupil
Marţi-vineri: deschis, luni: închis
Preţ bilet: 2,5 euro

 

 

 

Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă