2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe ne propune Europa turistică pe timpul iernii

Ce ne propune Europa turistică pe timpul iernii

Iarna se află în plină desfăşurare, însă asta nu înseamnă că distracţia lipseşte cu desăvârşire. Dincolo de staţiunile europene de schi care conduc în topul celor mai bune locuri din lume pentru a practica sporturile de iarnă, Europa ne oferă unele dintre cele mai interesante festivaluri la care poate participa un turist dornic de distracţie.

Iarna reprezintă cea mai bună perioadă în care poţi intra în contact cu tradiţiile europene, iar festivalurile de iarnă nu pot lipsi din meniurile turistice ale statelor de pe bătrânul continent.

Carnavalul de la Veneţia, 1-12 februarie

În fiecare an, Veneţia este invadată de turiştii care abia aşteaptă să participe la balurile mascate, la concerte şi la festivaluri. Întregul oraş se transformă într-o mare scenă, iar epicentrul carnavalului va fi, ca în fiecare an, piaţa San Marco. Chiar dacă cei mai mulţi turişti provin din ţările asiatice, europenii sunt cei care dau tonul distracţiei. Carnavalul de la Veneţia s-a născut, se pare, după ce Republica Veneţia a obţinut o importantă victorie în faţa patriarhului din Aquileia în anul 1162. Primul document în care carnavalul este menţionat datează din anul 1268, însă documentul care îl reglementează ca sărbătoare publică a fost emis în anul 1296 de către Senatul veneţian, conform site-ului ghidvenetia.ro. Perioada neagră a carnavalului începe odată cu înglobarea Veneţiei în teritoriile austriece. Interzis definitiv de Mussolini, carnavalul a renăscut în 1979, pentru ca acum să fie considerat unul dintre cele mai ample şi mai căutate carnavaluri din lume, după cel brazilian de la Rio de Janeiro.

Ivrea Carnival, Italia, 9-12 februarie

Clădit pe valorile anarhiei şi ale credinţei în libertate, carnavalul celebrează momentul în care umila fiică a unui morar a eliberat orăşelul Ivrea de sub tirania unui baron după ce l-a decapitat şi a îndemnat locuitorii la revoltă. Pregăteşte-te pentru o adevărată bătălie cu portocale, care simbolizează capul căzut al tiranului. Oricum, sunteţi mai în siguranţă acum decât aţi fi fost în primele secole ale festivalului, când participanţii aruncau cu bostani, conform site-ului carnifest.com. Dacă vrei să fii un participant activ la carnaval, înscrie-te într-una dintre echipele participante. Dacă, în schimb, vrei să fii doar un spectator relaxat, pune-ţi pe cap o pălărie roşie. Ceilalţi vor crede că eşti un revoluţionar şi vei fi la adăpost de proiectilele portocalii.

Patras Carnival, Grecia, 17 ianuarie-27 februarie

În Grecia s-a născut carnavalul. Primele referinţe privind un carnaval grecesc datează din anul 500 î.Hr., când statuia lui Dionis a fost purtată prin faţa mulţimilor, cu mare fast, în deschiderea unor spectacole de teatru. Carnavalul Patras se întinde pe o durată de şase săptămâni, timp în care au loc diferite parade şi chiar „vânători de comori”. Cu puternice influenţe franţuzeşti şi italiene datorate fostelor ocupaţii, carnavalul din Patras se diferenţiază de toate celelalte carnavaluri din Grecia. Adevărata distracţie se dezlănţuie în ultimul weekend. Marea Parada de duminică este impresionantă şi scoate în stradă peste 300.000 de localnici şi de turişti dornici să admire sutele de care alegorice şi grupuri de oameni costumaţi. Totul culminează cu incendierea carului Regelui Carnaval.

Altitude Festival, Austria, 18-22 martie

Deşi are loc la începutul primăverii, vremea din Alpii austrieci ne îndeamnă să încadrăm Altidude în cadrul festivalelor de iarnă. Este un festival al comediei care a fost fondat în urmă cu mai bine de cinci ani de către Marcus Brigstone şi Andrew Maxwell. Iniţial, festivalul se desfăşura în Meribel, Franţa, însă a fost mutat în Mayrhofen, Austria, în anul 2011. Festivalul le oferă vizitatorilor diferite spectacole de comedie organizate de către unii dintre cei mai buni comedianţi europeni, precum Jimmy Carr, Phill Jupitus, Al Murray, Frankie Boyle sau Andrew Maxwell, conform site-ului tripify.com. Însă, pe lângă spectacolele de comedie, vei avea parte de schi, muzică live şi snowboarding. Iar distracţia în Mayrhofen nu se opreşte aici. De pe 1 până pe 6 aprilie va avea loc festivalul Snowbombing, unde vei asista la concerte susţinute de unii dintre cei mai buni artişti de muzică electronică din lume şi unde vei putea schia şi chefui de dimineaţa până… dimineaţa.

Las Fallas, Valencia, 15-19 martie

Valencia este un oraş cu o populaţie de circa 800.000 de locuitori, însă aici se adună, în zilele festivalului, peste trei milioane de oameni dornici să participe la spectacole şi să aibă parte de o vacanţă de excepţie. Spaniolii ştiu să se distreze, iar polul distracţiei iberice se mută în Valencia. Pregătirile pentru festival încep cu multe luni înainte, spun cei de la TNT Magazine. 

Locuitorii fiecărui cartier al Valenciei se străduiesc să creeze cele mai impresionante reprezentări umane cu rol satiric care pot lovi în oricine, de la vedete, până la politicieni care au stârnit furia localnicilor în ultimul an. După ce „păpuşile” pline cu artificii sunt plimbate prin oraş, urmează punctul culminant al paradelor, când fiecare „ninot” (aşa cum le denumesc localnicii) este incendiat. 

La început, Las Fallas era o sărbătoare organizată în cinstea Sf. Iosif. Cu timpul, însă, apetitul pentru distracţii-monstru al spaniolilor a transformat sărbătoarea într-o petrece de zile mari, cu o mulţime de concursuri de frumuseţe, concursuri de gătit paella, coride şi focuri de artificii.

Cele mai citite

Artificiu birocratic! Cum a reușit FCSB să-l reînscrie pe Daniel Popa în Liga 1 după ce fusese scos din lot

Daniel Popa, atacantul de 29 de ani al FCSB, a fost reintrodus în circuitul echipei pentru partea a doua a sezonului, după ce clubul...
00:01:05

VIDEO. „Navă spion” rusească, descoperită în apele Regatului Unit

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, le-a declarat parlamentarilor că o „navă spion rusească” se află în Marea Nordului, după ce a intrat și...

Deputatul PSD Mihai Fifor cere demisia lui Klaus Iohannis

Preşedintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, consideră că preşedintele Klaus Iohannis ar trebuie să demisioneze pe 4 februarie, pentru că decizia Curţii Constituţionale, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă