2.6 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO: Centrală solară care pare desprinsă din filmele SF, construită în Spania

FOTO: Centrală solară care pare desprinsă din filmele SF, construită în Spania

Sevilla este unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe continentul european, ceea ce transformă această zonă în gazda perfectă pentru Gemasolar, o centrală solară unică în lume: un turn cu un „bec” uriaş în vârf, înconjurat de 2600 de oglinzi. Centrala, care va fi inaugurată ofocial la sfârşitul acestei săptămâni, este prima centrală solară din lume care va funcţiona non-stop, relatează Daily Mail.

Turnul car a costat peste 300 de milioane de euro poate stoca îndeajuns de multă căldură pentru a alimenta turbinele în lipsa soarelui timp de 15 ore.

Instalaţia este o centrală solară heliosatică, un adevărat cuptor solar, care foloseşte oglinzile pentru a concentra căldura intensă asupra a două rezervoare de sare. Căldura de 900 de grade Celsius topeşte sarea, determină fierberea apei din jur şi porneşte turbinele.

Tehnologia „regenerabilă”, precum turbinele eoliene, este de multe ori împiedicată din cauza imposibilităţii controlării elementelor naturale care o alimentează. Dacă vântul nu mai bate, energia dispare. Capacitatea de stocare energetică a celor două rezervoare vor rezolva această problemă.

Inginerii de la „Torresol Energy”, compania care a construit Germasolar, au declarat: „Sarea este stocată într-un rezervor cald, care păstrează căldura pentru a fi folosită atunci când nu mai beneficiem de lumina soarelui. Sarea transferă căldura stocată şi continuă să genereze electricitate pe timpul nopţii”.

Inginerul Enrique Sendagorta a declarat: „Vrem să devenim o companie globală care dezvoltă modalităţile de utilizare a energiei solare. Inaugurarea acestei centrale este un pas decisiv”.

Sarea, care este o combinaţie de nitrat de sodiu şi nitrat de potasiu, rămâne întotdeauna într-o formă lichidă. Centrala nu funcţionează la putere maximă şi este proiectată să ajungă la 70% din capacitate până anul viitor.

Climatul Sevilliei este cel mai potrivit pentru o astfel de centrală solară. În plus, nu orice naţiune are timpul, bugetul sau spaţiul pentru a amplasa 2600 de oglinzi uriaşe în jurul unui turn.

Există puţine astfel de centrale solare în lume, iar Gemasolar este singura centrală solară care funcţionează non-stop.

Centrala a început producţia de energie electrică în luna mai, şi a ajuns să producă energie timp de 24 de ore fără oprire la începutul acestei veri. După ce au fost realizare o serie de studii de fezabilitate, o centrală solară şi mai mare va fi construită în Africa de Sud.

Ecologiştii au declarat că sunt foarte mulţumiţi de existenţa unei astfel de centrale solare. „Capacitatea de a genera electricitate chiar şi în timpul nopţii reprezintă o piatră de hotar monumentală în industria energiei solare. Centrala nu va mai paraliza pe timpul nopţii şi va deveni o alternativă competitivă pentru centralele convenţionale”, a declarat Chris Haslam, autorul lucrării „Cum să oprim încălzirea globală”.

Câtvea cifre legate de energia solară

Numai a doua miliarda parte din energia degajată de soare este necesară pentru ca viaţa să existe pe Terra. Cu toate acestea, această energie este de 100000 de ori mai mare decât cantitatea de energie produsă în centralele electrice de pe Terra. Pe baza unei sutimi din energia solară pe care o primeşte deşertul Sahara în cursul unui an, s-ar putea obţine întreaga cantitate de energie necesară omenirii în prezent, conform energia-solara.ro.

Topul proiectelor de panouri solare din lume

În prezent, există în lume proiecte de sute de miliarde de dolari pentru construirea unor centrale solare gigantice. Iată aptru dintre ele, conforme comagazin.ro:

Desertec

Proiectul este realizat de Green Planet, iar centralele vor fi construite în nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Investiţia este uriaşă. Proiectul va costa 400 de miliarde de dolari şi 20 de ani de muncă. Companiile implicate în realizarea proiectului vor realiza profituri de 2000 de miliarde de dolari până în 2050 şi 240000 de locuri de muncă vor fi create în Germania datorită acestui proiect. Imensele parcuri fotovoltaice vor fi capabile să alimenteze o mare parte din continentul european.

Solar Tower

Solar Tower va fi construit în deşertul australian, va avea o înălţime de 1000 de metri şi se va întinde pe o suprafaţă de 24 de kilometri pătraţi. Centrala ar avea o putere de 200 de MW. Dacă guvernul australian ar contrui 50 de astfel de centrale, întreaga ţară ar putea fi alimentată doar cu energie solară.

Nevada Solar One

Nevada Solar One este deja construită şi va deveni operaţională până la sfârşitul acestui an. Puterea sa este cea de 64 MW.

Waldpolenz

Parcul solar va fi construit în Germania şi va avea o putere de 40 de MW.

În deşertul mojave din SUA există un compelx gigantic cu o putere de 354 MW. De asemenea, în Australia se va construi o centrală cu o putere de 154 MW.

În România există un singur parc solar funcţional, amplasat în judeţul Giurgiu, care are o putere de doar 1 MW.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă