2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialInternetul mobil de mare viteza se ieftineste

Internetul mobil de mare viteza se ieftineste

» Alegerea intre un abonament la cablu si unul care poate oferi avantajul mobilitatii nelimitate este acum foarte greu de facut.
» Tarifele pornesc si de la 5 euro/luna si ajung pana la circa 30 de euro/luna, pentru viteze de pana la 3,6 Mbps.
» Notebook-ul devine o necesitate elementara in contextul ofertelor tot mai atractive pe care operatorii le lanseaza pe piata.

Tarifele pentru accesul mobil la internetul de mare viteza (broadband) s-au redus atat de mult incat alegerea intre un abonament la cablu si unul care poate oferi avantajul mobilitatii nelimitate este acum foarte greu de facut. Vorbim despre oferte care pornesc de la 8-9 euro/luna (fara TVA), pentru viteze de pana la 3,6 Mbps, in conditiile in care Internetul prin cablu costa circa 5,35 euro (fara TVA), iar prin ADSL – 7,5 euro, la viteze de pana la 1Mbps sau 7,75 euro, respectiv 12,5 euro, pentru viteze de pana la 3 Mbps.
Pe acest segment de piata activeaza, in prezent, trei operatori: Orange, Vodafone si Zapp.
Trebuie precizat insa, de la inceput, ca desi ofertele tuturor operatorilor de telecomunicatii mobile vorbesc despre acces nelimitat la Internet, este vorba doar despre timpul petrecut pentru navigare, traficul de date fiind in schimb limitat. In cazul traficului suplimentar, operatorii recurg ori la ingustarea benzii (prin reducerea vitezei) ori la taxarea acestuia.

Abonamente de la 5 euro/luna
Ultima oferta de acest gen a fost lansata de Vodafone, care le propune utilizatorilor romani sase noi variante ce permit accesul la Internet la viteze de pana la 3,6 Mbps (corespunzatoare asa-numitei tehnologii 3,5G) atat persoanelor fizice, cat si clientilor de business, preturile fiind cuprinse intre 9 si 27 euro/luna, fara TVA.
Abonamentul lunar Unlimited Mobile Internet de 9 euro ofera viteze de pana la 1 Mbps pentru un trafic lunar de 1 GB, iar pentru nevoi mai mari de comunicare, clientii au la dispozitie abonamentul Unlimited Mobile Internet de 15 euro, care ofera viteza de pana la 3,6 Mbps, pentru un trafic lunar de 2 GB. Traficul de date care depaseste aceste limite nu va fi taxat suplimentar, dar viteza corespunzatoare acestuia va fi redusa la 128 kbps.
Exista pe piata o varianta si mai ieftina. Aceasta este oferita de Orange, la un pret de 5 euro/luna, pentru viteze de pana la 3,6 Mbps, insa se adreseaza doar acelora care au nevoie de acces la Internet pentru doar trei zile, la alegere, dintr-o luna calendaristica.
Traficul este limitat la 8GB/luna, iar la depasire se activeaza automat pachetele de trafic contra unui tarif de 5 euro/500 MB. Totusi, zilele cu o singura sesiune de conectare mai mica de 100 KB nu sunt luate in considerare.
Tot Orange ofera si posibilitatea contractarii unui abonament de 8 euro la viteze 3G (sau 10 euro la 3,5G, adica pana la 3,6 Mbps) pentru utilizarea Internetului seara (dupa ora 20.00) si la sfarsit de saptamana (sambata si duminica). Abonamentele ofera acces national la Internet cu o utilizare rezonabila de 2 GB/luna pentru varianta 3G si 4 GB/luna pentru varianta 3,5G.
In ceea ce priveste Zapp, primul operator care a introdus pe piata romaneasca serviciile de Internet broadband mobil, accesul la net este tarifat atat in functie de volumul de trafic, cat si in functie de timpul de conectare, preturile fiind cuprinse intre 9 si 35 de dolari (fara TVA). Pentru acces nelimitat, din ambele puncte de vedere, abonamentul costa 39 de dolari, viteza fiind de pana la 2,4 Mbps.

Notebook-ul, o necesitate elementara
"Credem ca noua noastra oferta va incuraja adoptarea serviciilor de Internet de catre toate categoriile de utilizatori din Romania", a spus directorul executiv al Vodafone Romania, Liliana Solomon. Ceea ce ar fi si de dorit sa se intample, o data ce ultimul raport al Eurostat (Biroul Statistic al Comunitatii Europene) arata ca suntem inca pe ultimul loc, in cadrul celor 27 de state, in privinta utilizarii Internetului. Numai 24% din romani au accesat cel putin o data netul, fata de 84% din populatia Olandei si 57% din cetatenii Uniunii Europene.
Cu toate acestea, numarul de laptop-uri vandute este in crestere exponentiala. In 2007 s-au cumparat peste 140.000 de laptopuri, iar reprezentantii celor mai mari retaileri din domeniu spun ca se asteapta ca in acest an vanzarile sa creasca si de trei ori.
Practic, pana la sfarsitul anului, notebook-urile vor egala vanzarile de desktop-uri, dupa cum a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International. Aceasta situatie are la baza si evolutia conexiunilor mobile la Internet. "Industria telecom vine cu oferte/pachete de Internet mobil si de mare viteza tot mai atractive si, in acest context, notebook-ul devine o necesitate elementara", a explicat Calin Mirea, research analist, IDC Romania.

BONUSURI
» Modemuri gratuite
Majoritatea operatorilor le ofera utilizatorilor posibilitatea sa beneficieze de card sau modem gratuit in caz ca opteaza pentru incheierea unor contracte pe doi ani. Mobilitatea este absoluta, conexiunea functionand oriunde in zonele cu acoperire 3G broadband, 3G sau GPRS, in tara si in strainatate. In plus, datorita insistentelor Uniunii Europene, tarifele pentru serviciile de trafic de date in roaming scad cu 45-46%. Orange Romania a redus deja aceste tarife cu pana la 46%, iar Vodafone a anuntat reducerea acestora cu pana la 45%, incepand de la 1 iunie 2008.

Cele mai citite

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă