24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialAplicaţie iPhone cu scandal. Apple retrage „E evreu sau nu?" din Franţa

Aplicaţie iPhone cu scandal. Apple retrage „E evreu sau nu?” din Franţa

După un imens scandal în Franţa, compania Apple a decis să scoată de pe piaţă aplicaţia „E evreu sau nu?” (Jew or Not Jew), un program care îşi propunea să creeze o bază de nume ale diverselor personalităţi cu origini evreieşti, clasate pe domeniile în care activează, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Aplicaţia „E evreu sau nu?” nu are mai mult de o lună de la lansare, dar Apple a decis miercuri seară să retragă de la vânzare, din Franţa, acest program pentru iPhone care a declanşat atâtea nemulţumiri în Hexagon.

Un purtător de cuvânt al grupului informatic a declarat că „această aplicaţie este contrară legislaţiei locale şi nu mai este disponilibă în iTunes App Store din Franţa”.

Potrivit codului penal francez, stocarea informaţiilor personale cum ar fi rasa, aflierea religioasă, orientarea sexuală sau opţiunile politice este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare şi amenzi de până la 300.000 de euro, precizează AFP. Aceste legi au fost adoptate în anii care au urmat Holocaustului când aproximativ 76.000 de evrei au fost deportaţi din Franţa ocupată de nazişti, în lagărele de concentrare.

Vândut cu 79 de eurocenţi (aproximativ 3,5 lei), programul care oferea o listă de 3.500 de personalităţi evreieşti, a fost foarte contestat de mai multe asociaţii evreieşti, de organizaţii antirasiste şi de tinerii din Partidul Socialist francez. Preşedintele SOS Racisme, Dominique Sopo, a declarat că intenţionează să depună plângere împotriva autorului aplicaţiei pentru „constituire ilicită de fişier pe criterii de origine”.

Cea mai căutată personalitate – preşedintele Sarkozy

Cei care îşi cumpărau aplicaţia puteau astfel să descopere originile evreieşti ale unor personalităţi, dar şi să mărească baza de nume, venind cu sugestii sau semnalând eventuale erori. Jurnaliştii francezi scriu că printre primele 20 cele mai căutate personalităţi se număra şi preşedintele Sarkozy, în ciuda faptului că este catolic.

Creatorul aplicaţiei, un inginer evreu

Johnann Levy, un inginer de cecetare şi dezvoltare cu dublă cetăţenie franceză şi britanică, este cel care a creat contoversata aplicaţie. Într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien, bărbatul de 35 de ani spune că încă nu înţelege de ce s-a creat un întreg scandal legat de aplicaţia concepută de el.

Levy a mărturisit că a creat acest program „nefiind purtătorul de cuvânt al tuturor evreilor, dar fiind eu însumi evreu, ştiu că adesea, ne întrebam în comunitatea noastră dacă o celebritate sau alta are origini evreieşti sau nu. Astfel, mi-a venit ideea compilării datelor publice, care există deja pe Internet, despre diferite personalităţi din lumea întregă şi să le propun pe un nou suport, cel al lui Apple”.

„Antisemiţii nu au nevoie de aplicaţia mea pentru a-i denigra pe evrei”, mai spune Levy. Întrebat ce va face în condiţiile în care crearea unei liste pe criterii religioase cade sub incidenţa legii în Franţa, bărbatul a spus că „o să se supună dacă este nevoie” dar că, din punctul său de vedere „nu est nimic peiorativ în a spune public că unul sau altul este evreu. Este, din contra, o mândrie”.

Interzisă în Franţa, accesibilă în alte state

Aplicaţia este disponibilă şi iTunes App Store din România, contra sumei de 1,59 de euro. În Israel se vinde cu 1,99 de dolari, iar în Statele Unite, baza de personalităţi a lui Levy poate fi accesată contra aceleiaşi sume.

Cele mai citite

O apreciată doctoriță din Iași, găsită decedată în camera de hotel. Decesul este învăluit în mister

O apreciată doctoriță din Iași, care era și profesoară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a fost găsită decedată în camera unui...

Cadouri personalizate pentru cei dragi: idei unice pentru fiecare ocazie

Pregătirea unui cadou pentru o persoană dragă poate fi o sarcină plină de emoție, dar și de provocări, mai ales în momentele în care...

Debitul Dunării se va dubla în zilele următoare

Dunărea a ieșit din matcă la Viena și sunt în pericol locuințe și din Budapesta Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis...
Ultima oră
Pe aceeași temă