România se află pe antepenultimul loc în Europa, în funcţie de numărul de persoane care nu au access la Internet – 58% din totalul populaţiei. Altfel spus, în ţara cu cea mai bună viteză a Internetului din Europa, şi a doua din lume după Coreea de Sud, 42% dintre locuitori nu ştiu ce este Internetul. În urma ţării noastre se situează doar Grecia, cu 56% şi Bulgaria, cu 54%.
La celălalt capăt al clasamentului se află ţări precum Olanda, unde 95% dintre gospodării au acces la Internet, Luxemburg – 94%, precum şi Danemarca şi Suedia, ambele cu 93%.
32% dintre români accesează zilnic Internetul, iar 13% o dată pe săptămână. La nivelul întregului continent, 62% dintre europeni intră zilnic pe Internet, 10% săptămânal, iar 21% nu au utilizat niciodată reţeaua.
Ce e demn de remarcat este că dintre cele 58% de gospodării cu acces la Internet, 56% beneficiază de viteze broadband. Internetul de bandă largă pare să fie regula şi în Europa, 76 din cele 79 de procente din gospodării cu acces la Internet având conexiuni broadband.
România stă foarte prost însă la utilizarea serviciilor online ale statului, cu o rată de accesare de numai 5%. În Italia ponderea celor ce accesează serviciile online ale statului este de 21%, iar în Bulgariei de 23%. La nivelul UE, 41% din cetăţeni îşi plătesc taxele online sau utilizează servicii oferite de guvern sau autorităţi locale.
Serviciile online ale statului sunt cel mai solicitate în Danemarca, 85%, Olanda – 79%, Suedia – 78%, Finlanda – 69% şi Franţa – 60%. Urmează Luxemburg – 56%, Austria, cu 54de procente şi Slovenia cu 52 la sută.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de persoane între 16 şi 74 de ani, în trimestrul al doilea al acestui an.