Anul trecut, peste 4.000 de români au participat la cele şase competiţii de gaming desfăşurate in tara noastra. Aproximativ 500 s-au calificat in aceste competitii, iar dintre aceştia, zece jucători au concurat la mondiale. În final, doi români pasionaţi de gaming au obţinut şi locuri pe podium, la International eSports Federation (IeSF) şi Electronic Sports World Cup (ESWC).
Principalele competiţii internaţionale de sporturi electronice din 2012 au fost The International 2 (SUA, Seattle), ESWC (Franţa, Paris), IeSF (Coreea de Sud, Cheonan), DreamHack (Suedia, Jonkoping), League of Legend Season 2 World Championship (SUA, Los Angeles), MLG – Major League Gaming.
“Anul trecut am organizat calificări pentru IeSF, ESWC şi DreamHack şi am reuşit să câştigăm, în total, trei premii. Astfel, Silviu Lazăr – NightEnd a obţinut locul doi la IeSF 2012 World Championship, iar România locul al treilea pe naţiuni, în timp ce Ovidiu Pătraşcu – Ovvy s-a clasat al doilea la ESWC 2012”, a declarat Silviu Stroie, CEO ComputerGames.ro, cel mai mare site de jocuri de pe piaţa locală.
Finala International eSports Federation din 2012 a strâns laolaltă, în Cheonan, Coreea de Sud, jucători din ţările membre ale Federaţiei Internaţionale de Sporturi Electronice, iar Silviu Lazăr a obţinut locul al doilea la competiţia de Starcraft II şi un premiu de 1.350 de dolari. Acesta a pierdut în faţa jucătorului austriac Philipp Simon – Monchi. De asemenea, România s-a clasat a treia în topul pe naţiuni, după Coreea şi Austria.
Electronic Sports World Cup, una dintre cele mai importante competiţii de gaming din lume, care aniversează în 2013 zece ani de existenţă, a oferit şi ea românilor şansa de participare la evenimentul de anul trecut. Ovidiu Pătraşcu a ajuns până în marea finală şi a reuşit să obţină poziţia a doua la concursul de FIFA 13.
“Rezultatele obţinute anul trecut au fost foarte bune, iar pentru 2013 ne propunem să ne autodepăşim şi să trimitem mult mai mulţi jucători români să ne reprezinte în campionatele de sporturi electronice din străinătate. Totodată, anul acesta avem ca obiectiv să creştem comunitatea de gaming din România şi să o ducem la nivelul celor din ţările mai dezvoltate”, a mai spus Silviu Stroie.
În octombrie anul trecut, ComputerGames a organizat DreamHack Bucureşti, cel mai mare eveniment de sporturi electronice desfăşurat până la ora actuală în ţara noastră. În total, 177 dintre cei mai buni gameri şi-au disputat, la DreamHack Bucureşti, premii în valoare de peste 30.000 de euro, dar şi participarea directă sau câştigarea de puncte pentru accederea la marea finală a turneului, ce a avut loc în noiembrie, în Suedia.