În 1981, înainte de nunta Prinţesei Diana, unchiul acesteia a făcut publică o afirmaţie care a liniştit presa şi publicul deopotrivă: da, era virgină. Astăzi, puţine persoane se mai gândesc la această latură a relaţiei dintre Prinţul William al Marii Britanii şi Kate Middleton. Cei doi locuiesc împreună intermitent încă din facultate, după cum relatează publicaţia online today.com.
În Marea Britanie nu există nicio lege care să susţină că o viitoare mireasă regală ar trebui să fie virgină. De fapt, potrivit revistei Vanity Fair, singura lege maritală oficială este Actul Mariajelor Regale din 1772. Acesta obligă orice descendent al regelui George II să ceară permisiunea monarhului la putere înainte de a cere pe cineva în căsătorie.
Atât Prinţul Charles, cât şi William au respectat această lege, deoarece „căsătoriile care au loc în familia regală sunt de mare importanţă în stat”.
Totuşi, la vremea aceea, înainte de nunta Dianei Spencer cu Prinţul Charles, virginitatea acesteia era o preocupare atât pentru mass media cât şi pentru public. Familia regală se aştepta ca viitoarea mireasă să fie neîntinată.
În biografia „Cronicile Prinţesei Diana” („The Diana Chronicles”) autoarea, Tina Brown, a notat faptul că această chestiune mult dezbătută în presă „dezvoltase o viaţă proprie” mai ales după noiembrie 1980, când tabloidele au relatat că Diana avusese două întâlniri târzii cu Prinţul Charles în trenul regal. Însă, cu şaze zile înainte ca această poveste să ajungă în paginile publicaţiei „Mirror”, unchiul Dianei, lordul Fermoy, afirma într-un interviu: „Pot să vă asigur că Diana nu a avut niciodată un iubit”.
Asupra timidei Diana, care atunci avea doar 19 ani, ochiul atent al presei a avut un efect negativ în lunile dinaintea nunţii, până în punctul în care ea a devenit bulimică.
Lui Kate, presa nu îi comentează decât alegerile în materie de vestimentaţie. Menţiunile trecătoare cu privire la relaţia ei cu William nu stârnesc vâlvă aşa cum ar fi stârnit dacă ceva asemănător s-ar fi petrecut acum 30 de ani.
Toleranţa faţă de acest tip de relaţie ar putea fi o încercare a Casei de Windsor de a fi în pas cu vremurile sau, spun unii, o încercare de a evita repetarea problemelor care au distrus mariajul Prinţului Charles şi al Dianei.
Noul cuplu regal pare să se fi eliberat de greutatea aşteptărilor societăţii. Nu se mai aşteaptă ca ei să urmeze idealul demodat al generaţiilor trecute. Kate nu se sfieşte să apară pe podium în rochii transparente peste lenjerie neagră şi acest lucru nu revoltă pe nimeni, aşa cum ar fi revoltat pe vremea Prinţesei Diana, când o poză de genul acesta ar fi putut duce la anularea nunţii.
Diana avea 19 ani, Kate are 29. Diferenţa de vârstă putea fi o explicaţie pentru atitudinile diferite faţă de cele două mirese regale. De la o tânără de 19 ani, aşteptările erau mai mari în ceea ce priveşte trecutul sentimental.
Nu există o lege scrisă care să spună că o mireasă regală trebuie să fie virgină, dar normele sociale şi culturale adânc înrădăcinate în conştiinţa umană ar putea acţiona ca o lege nescrisă, mai ales în cadrul unei case regale, unde tradiţiile sunt respectate ca pentru a da un exemplu.