1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialTurquoise: Un restaurant turcesc cu și de bun-gust

Turquoise: Un restaurant turcesc cu și de bun-gust

Vă spun de la început că proprietarul turc al restaurantului Turquoise a făcut o treabă foarte bună. Ne-au plăcut, în primul rând, amenajarea, atenția extraordinară la cele mai mici detalii de decor și ospitalitatea. Primește, evident, o notă mare pentru mâncare.

Locul e cu totul altceva decât ce v-ați aștepta într-un restaurant turcesc mai mult sau mai puțin tradițional; un open space urban, cu pereți din sticlă și acoperiș retractabil, degajat și vibrant prin culoare – cu dominanta turcoaz și plante – inspiră și o idee de vară și vacanță leneșă pe malul Bosforului. Primul nivel e spațios, prietenos, aerisit, cu zone centrale de socializare, dar și cu mese mai intime. În ceea ce privește decorul, nici vorbă de kitsch-uri orientale; deși are și elemente tradiționale turcești, sunt de calitate și bine integrate; mâncarea și cafelele vin în veselă argintată sau porțelanată, iar zecile de corpuri luminoase stil lămpi moderne conturează un ambient plăcut.

Mâncarea este într-adevăr bună, turcească, așa cum trebuie. Un restaurant turcesc ne duce cu gândul la kebaburi și chifteluțe, toate nebuniile lor de salate cu vinete, ardei kapia și roșii. Și, evident, baclava – multă, însiropată, cu miere și fistic. Și atunci, din astea am și ales. Nu am greșit pentru că a fost cel mai bun de până acum: carnea gustoasă, suculentă, se topea în gură, bine balansată cu condimente. Chiar simpla garnitură de ceapă roșie, ardei gras și pătrunjel era savuroasă și echilibra carnea.

Am mai luat o furculiță-două și din specialitatea bucătarului: chifteluțe kebab – prea erau aspectuoase. Cred că sunt aici peste 15 feluri de kebab la farfurie cu fistic, ciuperci, vinete și alte legume, la lipie, la metru și platouri combinate dacă vreți să împărțiți din ele. Ce să mai vorbim, la Tuquoise e paradisul kebaburilor.

Evident, nu te duci într-un restaurant turcesc fără să încerci salatele lor; taboulehul de roșii, couscous și pătrunjel, humusul și pasta de ardei cu nucă au fost cum trebuie – corecte, echilibrate, fără să fie încărcate aiurea, cum se mai practică; pesemne respectă exact rețetele de bază. La deserturi, nu ne-am putut hotărî, așa că am luat dovleac copt cu nucă și miere, baclava cu fistic și cataif. Fierbinte, din acesta din urmă nu a rămas nici o firimitură, iar dovleacul s-a dovedit foarte bun în combinația asta.

Am înțeles că Turquoise e cel mai mare restaurant turcesc de la noi: la etajul unu mai sunt saloane de mese intime și pentru grupuri și o cramă, iar la etajul doi, un spațiu de evenimente ce poate fi adaptat și personalizat pentru conferințe, cocktailuri, petreceri private.

Preţuri

Kebaburile costă între 39 și 65 lei (în funcție de ingrediente și gramaj), Adana Kebab (200 g.) cu lipie, garnitură de legume şi couscous 39 lei, Lavașul – pita turcească 3 lei, salatele de pe la 15 lei – Acili Ezme cu ardei, roșii și nucă, Babaganușul – salata de vinete 18 lei, o porţie de baclava (3 buc.) de la 19 lei, cafeaua turcească 11 lei, o sticlă de Terra Romană rosé 65 lei, Cabernet Sauvignon Purcari 81 lei.

Se mănâncă bine la Turquoise, ospătarii sunt  prompți și prietenoși, fără a fi exagerat de serviabili, muzica e bună, nu deranjează și am văzut că, deși e de puțin timp deschis, nu duce lipsă de clienți, ba chiar vin și multe personalități publice. Nu este un restaurant de fițe, ci, cum am zis în titlu, unul turcesc dus în zona de premium (contemporan), dar cu și de bun-gust și bun-simț.

Adresa: Str. Theodor D. Speranţia nr. 96, București. Tel.: 0731.826.222.
e-mail: turquoise.restaurant@gmail.com, www.turquoiserestaurant.ro

Adriana Popescu, vinul.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă