2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialTransilvania: Ștrandurile renovate, neglijate de turiști, din cauza vremii urâte

Transilvania: Ștrandurile renovate, neglijate de turiști, din cauza vremii urâte

În această vară, ștrandurile transilvănene în care administratorii au făcut investiții masive nu au reușit să atragă prea mulți clienți, din cauza vremii capricioase, relatează Mediafax.

Astfel, locuitorii din Alba Iulia au la dispoziţie un bazin olimpic acoperit, inaugurat în această lună, după ce a fost modernizat printr-o investiţie de aproape trei milioane de euro, în timp ce ştrandul municipal a fost închis din cauza costurilor ridicate de întreţinere şi modernizare. Tariful de intrare este de 12 lei pentru două ore, pentru adulţi, şi 5 lei pentru copii, elevi, studenţi, pensionari şi şomeri. În intervalul de două ore, numărul maxim de persoane admise este de 152.

O alternativă este, de câţiva ani, un complex turistic privat, cu bazine şi zone de cazare din localitatea Draşov, comuna Şpring, la aproape 40 de kilometri distanţă de Alba Iulia şi aproximativ 20 de kilometri de Sebeş. Complexul are un restaurant, spaţii de cazare, bazin cu apă dulce, cu apă sărată şi unul pentru copii, dar şi terenuri de tenis, volei şi fotbal cu nocturnă.

Cel mai mare ștrand din țară, "Neptun" din Arad, are cel mai slab sezon estival din ultimii ani, din punct de vedere al numărului de vizitatori. Ştrandul este administrat de Primăria Arad, iar purtătorul de cuvânt al instituţiei, Corina Drăghici, spune că din cauza vremii instabile din ultimele săptămâni numărul vizitatorilor este mult mai mic decât în mod obişnuit.

Tariful de acces în toată baza de agrement este de 10 lei, respectiv 7,5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi alte categorii care beneficiază de reduceri. Pentru acces doar în zona comercială şi în perimetrul cu bazine dedicate copiilor, tariful este de 2,5 lei.

Ştrandul Neptun, aflat pe malul stâng al Mureşului, se întinde pe o suprafaţă de peste 50 de hectare, din care 30 de hectare sunt utilate, integrând piscine, locuri de plajă, solarii pentru nudişti, un camping cu peste 400 de căsuţe, zeci de localuri (cluburi, discoteci, restaurante), mai multe terenuri sportive şi jocuri specifice parcurilor de distracţii.

În Arad, mai există Ştrandul Termal "Bidi", frecventat în special de persoane în vârstă, baza aparţinând Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Intrarea costă 3 lei pentru membrii CARP şi 8 lei pentru adulţii care nu sunt membri.

La Cluj – Napoca sunt deschise în această vară trei ştranduri, din care unul este în subordinea Primăriei, unul este privat, iar celălalt aparţine Universităţii Tehnice.

Ştrandul municipal "Sun" a fost deschis la începutul lunii iunie, funcţionând zilnic, între orele 9.00 şi 20.00. Aici, clujenii au la dispoziţie trei bazine cu apă caldă, unul mare, pentru adulţi, unul intermediar şi unul pentru copii, dar şi terenuri de tenis de câmp şi fotbal. Intrarea costă 6 lei pe zi pentru copiii până la 14 ani, 12 lei pe zi pentru adulţi, iar închirierea unui şezlong costă 6 lei, la care se adaugă 5 lei garanţie.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că ştrandul "Sun", administrat de Regia Autonomă a Domeniului Public, este cu autorizaţiile la zi şi că înainte de deschiderea oficială pe terenul acestuia s-a făcut dezinsecţie.

Ştrandul privat "Clujana" dispune de două bazine, unul pentru copii şi altul pentru adulţi, dar şi de un restaurant, fiind deschis zilnic între orele 8.00 şi 20.00. Ştrandul a fost renovat anul trecut, iar un bilet de intrare costă 12 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii cu vârsta până la 14 ani.

Clujenii mai au la dispoziţie în această vară Bazinul Olimpic în aer liber, care face parte din complexul de nataţie al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, acesta incluzând şi două bazine acoperite. Tariful de intrare este de 17 lei pentru adulţi, 12 lei pentru copii şi 9 lei pentru studenţii Universităţii Tehnice, angajaţii universităţii şi familiile acestora.

Ştrandul de la Praid, cel mai mare cu apă sărată din România, având o suprafaţă de aproximativ 5.200 de metri pătraţi, s-a deschis la sfârşitul lunii iunie, în urma unei investiţii de 1,55 milioane de euro, realizată integral din fondurile salinei din staţiune. Un bilet costă 25 de lei pe zi pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, ştrandul funcţionând zilnic, între orele 10.00 şi 20.00. Joia şi sâmbăta există şi program de seară, între orele 21.00 şi 23.00.

Un alt ştrand renovat în acest an este cel cu apă termală din staţiunea Bánffy, care aparţine municipiului Topliţa. Cele două bazine, unul pentru copii şi unul pentru adulţi, asigură suficient loc pentru mai mult de 700 de persoane. Apa termală are temperatura constantă de 26 de grade Celsius, iar un baldachin costă 30 de lei pe zi, dar sunt şi 180 de şezlonguri gratuite, turiştii putând, totodată, să stea şi pe pătură. La ştrand funcţionează o terasă şi un bar, dar se poate comanda mâncare şi de la restaurantele din apropiere. Intrarea costă 15 lei pe zi pentru adulţi (20 de lei în weekend) şi 5 lei pentru copiii sub 12 ani.

La Odorheiu Secuiesc, complexul "Septimia" se întinde pe 30.000 de metri pătraţi, în apropiere de centrul municipiului, şi cuprinde un hotel, un hostel, un centru de agrement şi un ştrand în aer liber. Aici sunt o piscină pentru adulţi şi una pentru copii, ambele încălzite, ciubere cu apă sărată, iar şezlongurile costă 2 lei. Preţul unui bilet este de 16 lei pentru adulţi (20 de lei în weekend) şi 9 lei pentru copii.

La periferia oraşului Miercurea Ciuc sunt două ştranduri cu apă minerală, roşiatică datorită conţinutului ridicat de fier, preţul unui bilet fiind de 7 lei pe zi.

La Deva, vremea capricioasă îi ţine pe oameni departe de ştrandul municipal, aflat în subordinea Primăriei, chiar dacă biletul de intrare este accesibil, 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi şi studenţi.

În judeţul Mureş funcţionează zece ştranduri: Complexul de agrement şi sport "Mureşul" din Târgu Mureş, lacurile Ursu şi Aluniş din Sovata, complexurile "Apollo" din Sângeorgiu de Mureş şi "Darina" din Ungheni, băile sărate de la Ideciu de Jos, două amenajate la Sighişoara şi câte unul la Târnăveni şi Reghin.

Cel mai mare ştrand din judeţ este cel de la Complexul de agrement şi sport "Mureşul" din Târgu Mureş, cunoscut mai mult sub numele de "Weekend" şi aflat în subordinea Primăriei. Intrarea la acest ştrand costă 6 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.

La Sovata, funcţionează două ştranduri, la Lacul Ursu şi Lacul Aluniş, cu ape sărate, renumite pentru proprietăţile curative, motiv pentru care sunt vizitate de turişti din ţară şi din străinătate. Fulop Nagy Janos, directorul firmei care administrează ambele ştranduri din Sovata, SC Balneoclimaterica SA, spune că la ştrandul de la Aluniş intrarea costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, studenţi, pensionari şi militari, iar la Lacul Ursu – 25, respectiv 20 de lei. El se plânge că din cauza ploilor oamenii nu vin la ştrand, spunând că, pe sezon, sunt aproximativ 110.000 – 120.000 de vizitatori.

În Sibiu, ştrandul municipal este în proces de retrocedare Bisericii Evanghelice. După ce ani la rând locul a stat în paragină, în ultimul timp zona este administrată de o firmă privată, care a deschis Aqua Fun, singurul ştrand din municipiul Sibiu, deschis zilnic între orele 9.00 şi 19.00. Preţul unui bilet de intrare pentru adulţi este de 20 de lei, elevii, studenţii şi pensionarii plătesc 10 lei, iar copiii sub şapte ani pot intra gratuit. În aceste preţuri sunt incluse şezlongurile.

Cele mai citite

Magnus Carlsen, sfidător! Multiplul campion mondial la șah a refuzat să respecte codul vestimentar și a plecat de la turneu

Magnus Carlsen, multiplu campion mondial la șah, a fost exclus din turneul World Rapid and Blitz Championship după ce a încălcat codul vestimentar al...

Darius Olaru, aproape de un transfer la Genoa! Clauza de reziliere de 5 milioane de euro poate fi achitată

Darius Olaru, căpitanul FCSB, ar putea părăsi campioana României în această iarnă, după ce Genoa, clubul din Serie A preluat recent de Dan Șucu,...

„Furtuna se va termina”. Cristiano Ronaldo, sprijin pentru Ruben Amorim și planul său pentru Manchester United

Cristiano Ronaldo (39 de ani) a vorbit deschis despre situația dificilă de la Manchester United în cadrul galei Globe Soccer Awards. În timp ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă