FOTO: Șase locuri în care poți avea o bătrânețe de vis, cu bani puțini

de Roxana Petre , 19 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 07:50, 19 ianuarie 2016

În prezent, este mult mai uşor şi accesibil pentru o persoană să se retragă în altă ţară, după ce iese la pensie. Cei mai mulţi visează, zeci de ani, la momentul acesta, şi, pentru la fel de mulţi, ideea ideea de a petrece fiecare zi sub palmieri, pe o plajă din Caraibe, sau de a se plimba pe străzile pline de istorie ale oraşelor europene par doar un vis îndepărtat. 

Cu toate acestea, tot mai mulți pensionari decid, anual,  să îşi petreacă bătrâneţea în destinaţii îndepărtate, cu mult soare, cu un ritm de viaţă mai liniştit, cheltuieli moderate şi unde venitul le ajunge mai mult decât dacă ar fi continuat să trăiască în ţările de origine.

Un top realizat de BBC prezintă şase ţări care nu promit altceva decât o bătrâneţe relaxantă.

1. Panama

Panama, cea mai sudică ţară din America Centrală, conduce topul ţărilor care oferă cel mai bun pachet de beneficii din lume pentru pensionari, încluzând reduceri la transport, divertisment, tratament şi facturi la energie. Mai mult de atât, Panama este mult mai sigură decât alte ţări din America Centrală.

Astfel, pensionarii care doresc să se mute în Panama au nevoie doar de o pensie de cel puţin 1.000 de dolari, necesară pentru a obţine o viză specială. În comparaţie cu multe ţări din Europa, America de Nord sau Australia, nivelul de trai este mult mai puţin costisitor. De exemplu, preţurile proprietăţilor sunt rezonabile, iar străinii au aceleaşi drepturi de proprietate ca cetăţenii din Panama. Astfel, o locuinţă cu trei dormitoare, în oraşul montan Boquete, costă aproximativ 179.000 de dolari, potrivit globalpropertyguide.com. În ceea ce priveşte sistemul medical, foarte mulţi medici din Panama şi-au făcut studiile în Statele Unite şi Europa. Pentru asigurarea de sănătate, pensionarii au nevoie cel puţin 200 de dolari pe lună. 

2. Ecuador

Ecuador deţine a doua poziţie în topul prezentat de BBC, datorită beneficiilor pe care pensionarii le au, preţurilor de cazare moderate şi climei. Poziţia geografică a ţării face ca locuitorii să se bucure de 12 ore de lumină, în fiecare zi din an. Mai mult, în regiunile montane înalte, precum Cuenca, Cotacachi şi Vilcabamba, rezidenţii au parte de o vreme de primăvară întregul an. Aceste regiuni sunt destinaţii foarte populare pentru comunităţile de străini.

Cazarea în Ecuador este mai mult decât accesibilă, astfel că închirierea unui apartament cu două camere în oaşul Cuenca costă aproximativ 500 de dolari pe lună. Rezidenţii care decid să se mute aici trebuie să înveţe limba spaniolă, întrucât limba engleză nu este vorbită de populaţia majoritară. Un alt impediment este infrastructura naţională limitată.

Cu toate acestea, pensionarii beneficiază de foarte multe beneficii, incluzând transport public la preţ redus. Mai mult, Guvernul ecuadorian a făcut schimbări în sistemul de sănătate, ca să atragă cât mai mulți străini în ţară. Astfel, din 2014, pensionarii străini care s-au mutat în Ecuador pot fi incluşi în sistemul public de sănătate pentru aproximativ 70 de dolari pe lună. Tododată, au fost scoase condiţiile de vârstă, întrucât persoanele peste 60 de ani nu puteau beneficia de aceste servicii. O altă soluţie este sistemul medical privat.

3. Malaysia

Malaysia  este o altă destinaţie recomandată pentru pensionarii care îşi doresc o bătrâneţe relaxantă, la costuri reduse. Astfel, ţara se pliază pe preferinţele celor care iubesc plajele, pădurea tropicală sau oraşele cu zgârie-nori.

Costurile de viaţă reduse fac şi ele din fosta colonie britanică un loc ideal de trai pentru străini. Astfel, pentru aproximativ 1.000 de dolari pe lună, un cuplu poate trăi într-un apatament de lux. Mai mult, costurile de zi cu zi, cât şi cele pentru sătătate sunt foarte reduse, spre deosebire de destinaţii precum Hong Kong sau Australia. Cu toate acestea, produsele de import, de la maşini la produse alcoolice, sunt destul de scumpe, din cauza taxelor.

Malaysia mai atrage şi prin turismul medical: aproximativ 700.000 de turişti vin, anual, în ţară, pentru acest motiv. Persoanele care doresc să trăiască în Malaysia pot obţine o viză de rezident, pentru o perioadă de 10 ani, cu condiţia să aibă un venit lunar de aproximativ 2.300 de dolari. Pensionarii trăiesc, de obicei, din pensie sau ajutoare sociale, care nu sunt supuse impozitelor.

4. Spania

Din cauza crizei economice, piaţa imobiliară din Spania a înregistrat scăderi drastice. Însă anul trecut,  statul spaniol a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din zona euro. Cu toate acestea, agenţii imobiliari estimează că preţurile proprietăţilor sunt cu 40% mai ieftine decât în 2007, fapt ce poate fi, pentru pensionari, un bun motiv să se mute în Spania.

Străinii care aleg să locuiască în Spania, după pensionare, se bucură de o climă plăcută, mai ales în zonei mediteraneene, unde verile sunt calde şi iernile temperate.

5. Malta

Malta este una dintre ţările cu cea mai mare densitate a populaţiei, astfel că 400.000 de locuitori trăiesc pe un teritoriu de aproximativ 316 kilometri pătraţi. Pentru mulţi dintre locuitorii Maltei, prima limbă este engleza, din cauză că peste 5.000 de persoane din Marea Britanie locuiesc aici. Astfel, Malta abundă în magazine şi supermarketuri cu produse din Marea Britanie. 

Ţara oferă o gamă variată de servicii pentru pensionari, având un sistem de sănătate de top, cotat pe locul cinci în lume, de Organizaţia Mondială de Sănătate, care este gratuit pentru toți cetăţenii.

Totodată, costurile de viaţă sunt moderate, astfel că un apartament cu trei camere, în capitala Valletta, ajunge la aproximativ 1.000 de dolari pe lună, în timp ce o masă pentru două persoane, la restaurant, costă aproximativ 50 de dolari.

Una dintre problemele Maltei este sistemul de transport public. Mai mult, anumite bunuri de consum de import sunt greu de găsitt sau mult mai scumpe decât în ţările de origine.

6. Portugalia

Portugalia are o comunitate vastă de rezidenţi străini, limba engleză fiind destul de folosită. Capitala statului, Lisabona, este unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, dar şi unul dintre oraşele cu un nivel de trai ridicat. Cu toate acestea, pensionarii preferă zona de coastă Algarve, datorită poziţionării la Oceanul Atlantic şi climei. 

Străinii care decid să locuiască în Portugalia beneficiază de un sistem fiscal special. Mai mult, preţurile la locuințe sunt mai mult decât acceptabile în oraşe precum Quinta do Lago sau Vilamoura.  Închirierea unei vile de aproximativ 350 metri pătraţi costă, în Algarve, aproximativ 1800 de dolari pe lună.

 

 

Comentarii

 • adydae

  20 ianuarie 2016 11:12

  Insipid, inodor, incolor. Sa poti face un asemenea clasament, inseamna mai mult decat a insirui niste date imobiliare. Iar tarifeletaxele privind sanatatea, pentru rezidenti... Ce contine pachetul de baza?Cu toata stima, dar nevoile celor ajunsi la pensie, mai ales a celor proveniti din tari ca Romania, unde sistemul de salarizare si de sanatate este asa cum este...Superficial articol.Hai sa nu mai scriem de dragul de a scrie, si mai grav, de a nu mai publica...prostii.

  raspunde comentariului
 • Constantin

  19 ianuarie 2016 6:41

  Cautam URGENT COLABORATORI MUNCA LA DOMICILIU ONLINE Oferim-instruire gratuita sub forma unor lectii trimise prin e-mail-posibilitatea de a lucra comod la domiciliu pe calculator in functie de disponibilitate part-timefull time-contract legal de comision plata se calculeaza in functie de implicare si realizari-scrisoare de recomandare.Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, la adresa de email dbr59yahoo.com

  raspunde comentariului
 • sibnet

  18 ianuarie 2016 14:39

  Daca iubiti cartile si doriti sa va dezvoltati propria afacere in domeniul pietei electronice de carte, cereti informatii suplimentare la sibnet usa.com.Veti obtine informatiile necesare, sub forma unui curs pe care il veti primi gratuit pe adresa de e-mail. Nu trebuie sa investiti. Tot ce aveti nevoie este un calculator, conexiune la internet si dorinta de a face parte dintr-un proiect absolut minunat.

  raspunde comentariului
 • sss

  18 ianuarie 2016 12:46

  cine p*la mea vrea sa fie sarac la batranete, idiotilor?

  raspunde comentariului
 • zexe

  18 ianuarie 2016 11:25

  olala Roxana,scrii cam prostioare !de exemplu "maltezii vorbesc engleza fiindca 5000 de englezi traiesc pe insula"citeste putina istorie si ai sa afi ca Malta a fost mult timp engleza iar englezii au avut o baza navala fiindca insula e strategica pentru controlul Mediteranei ex in al doilea razboi mondial deci maltezii au avut cateva sute de ani sa invete engleza!

  raspunde comentariului
 • Paul

  17 ianuarie 2016 21:10

  Acest articol este o insulta premeditata si indelung cumpanita si pregatita, la adresa marii majoritati a poporului roman. o invitam, noi , cititorii, pe autoarea lui sa se mute in Franta, Germania si alte tari din sudul, centrul , vestul si nordului Europei sau din alte parti ale lumii, acolo unde, in linii mari, articolul devine valabil, desi, e discutabil ca si acei pensionari, din acele tari, in majoritatea lor avand pensii nu mult mai mari de 1500 euro sa isi poata permite asa ceva. Daca articolul era formulat asa ` va vindeti tot ce aveti, casa, pamant la tara, tot, tot si puteti cativa ani sa petreceti linistit la un hotel din cutare tara` dar cand se spune ca `se poate boieri la batranete cu bani putini` asta ne face sa credem urmatoarele lucruri 1. roxana petre nu are discernamant si notiunea valorii banilor 2. roxana peter s-a casatorit de curand cu un multimilionar si acum a pierdut contactul cu amarastenii, dorind sa ne arate ca pentru ea , cateva mii si zeci de mii si sute de mii de dolari sunt o frectie ,acolo. 3. roxana petre s-a gandit sa isi bata joc de noi si sa ne umileasca 4. roxana petre este o fandosita din zodia Fecioarei si viseaza si pentru ea si pentru intreg poporul roman sponsorizari miraculoase venite din ceruri 5. roxana petre consuma plante etnobotanice si are halucinatii si desprindee de realitate 5. roxana petre vrea sa ne indemne sa ne lasam copiii pinguini, fara nicio mostenire, nici macar un amarat de apartament, sa ne vindem tot si sa-i urmam sfatul cheltuindu-ne in cateva luni tot ibanii rezultati din sacrificiul nostru suprem si apoi sa ne sinucidem, nemaiavand unde locui caci de unde bani de chirie in Bucuresti 250 euro cand pensia noastra e de 175 euro. Plus mancare, caldura, lumina, medic, medicamente, haine s.a. ....Nu mai continui, ca ma infurii mai rau si vreau sa pastrez raspunsul in termnei civilizati. Astept din partea redactiei ziarului Romania lIbera scuze fatza de cititori pentru ca a permis aparitia unei astfel de mojicii la adresa a milioane de romani care abia de au bani de caldura si mancare din pensiile cifrate , in imensa majoritate, intre 75-200 euro. Si publicare de asemenea a unei sanctiuni adresate acestei autoare prea legata, se pare, de bogatanii tarii. Daca nu ma insel , e aceeasi autoare care ne indemna sa ne reparam dintii luand credite de sute de milioane de lei vechi din banca printr-un `superb si binevenit` parteneriat in trio ``pacient-banca-clinica careia ii facea roxanel reclama`` Excitant ! Si `exact` in spiritul vechiului slogan din 1989-1990 al Romaniei Libere `dreptate, ochii plansi vor sa te vada !` Deci , cu alte cuvinte, ne vindem totul, mai luam si imprumut din banca cat sa dam inapoi in 10 ani, si ...trai neneaca ...dansam din buric, flamanzi, fara casa, fara nimic, fara loc unde sa ne punem lucrusoarele ce le avem de o viatza ...ahhhhhh, draga roxi, dar avem masele ca lumea si cateva luni boierim prin insule exotice ! .....Rar am intalnit asa continut pervers la un articol, precum la acesta de mai sus. Ma stapanesc cu greu sa nu ii spun autoarei lui ce ar merita, cu adevarat.

  raspunde comentariului
 • ilidia

  17 ianuarie 2016 10:30

  Nu si pentru pensionarii romani. Cu pensiile lor de 200-400 de dolari poate in Burkina-Faso sau republic Centrafricana...

  raspunde comentariului
 • gynexx

  16 ianuarie 2016 13:58

  Acest articol este, din pacate, inutil majoritatii romanilor. Ar trebui sa aflam daca exista asemenea locuri in lume pentru un buget mediu de pensionar roman.

  raspunde comentariului
  • vasile

   28 noiembrie 2016 8:31

   Acest articol este tradus din publicatii din strainatate, si se refera , la pensionarii de acolo, nu la pensionarii nostri. Este o alegere gresita a jurnalistei sa publice acest articol in Romania. Suna mai mult a batjocura. Am ajuns bataie de joc la noi in tara. Multumim draga Roxana.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design