2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCălătorii: Ce ne place în Spania

Călătorii: Ce ne place în Spania

Turiștii preferă Barcelona și Madridul, dar și locuri „exotice“ din Insulele Canare. Către acestea din urmă, o companie low-cost se pregătește să lanseze zboruri directe cu plecare din România.

Barcelona, La Oliva şi Madrid sunt destinaţiile spaniole pe care turiştii din întreaga lume le apreciază cel mai mult, potrivit site-ului de călătorii Trip Advisor, care a dat publicităţii premiile sale Travellers’ Choice, bazate pe recomandările şi comentariile turiştilor, informează Agerpres.

La această ediţie, oraşul Barcelona a fost premiat ca fiind a 11-a destinaţie din lume, a şasea din Europa şi prima din Spania. Oeașul La Oliva, din nordul insulei Fuerteventura, este a doua destinaţie din Spania şi a 14-a din Europa, iar Madrid ocupă locul al treilea din Spania şi al 17-lea din Europa.

Lista referitoare la Spania continuă cu destinaţiile din Insulele Canare, Adeje (din Santa Cruz de Tenerife) şi Maspalomas (din Gran Canaria); două din Comunitatea autonomă Andalucía, Sevilla şi Granada; orașul Calviá, de pe insula Mallorca, cea mai mare dintre Insulele Baleare; oeașul Benidorm, din provincia Alicante (Comunidad Valenciana); orașul Llanes, din Comunitatea autonomă Principatul Asturia.

Madridul, perla coroanei

Capitala spaniolă ocupă locul 17 între destinaţiile europene preferate şi al treilea din Spania. De la Palatul Regal la Plaza Mayor, trecând prin Puerta del Sol, unde se află „kilometrul zero“, Gran Vía, una dintre principalele artere madrilene, sau Puerta de Alcalá, turiştii se pot bucura de clasic şi modern, de o cazare bună şi o gastronomie la înălţimea marilor capitale europene.

În general, în capitalele „regale“ ale Europei, primul obiectiv de vizitat este palatul care spune istoria celor care au condus țara. Astfel, la Madrid primul obiectiv turistic pe care trebuie să-l vizitați este Palatul Regal. Deși în astfel de palate, într-o vizită „standard“, vizitatorul este, de regulă, purtat din cameră în cameră, oferindu-i-se detalii despre designul fiecăreia și despre cine a locuit în aceste camere, la Madrid lucrurile sunt un pic diferite. Palacio Real de Madrid este mai mult un muzeu de istorie decât un palat regal în toată puterea cuvântului. În unele camere sunt organizate o serie de expoziții, iar unele sunt destul de sărăcăcioase în elemente de decor (multe fiind mutate în muzee sau în alte palate din țară). De regulă, toți turiștii încep vizita cu partea centrală a palatului, iar apoi merg spre părțile laterale ale clădirii. Real Armeria, aflată în subsolul palatului, este galeria unde sunt expuse armele familiei regale. Cu cinci secțiuni destul de mari, este una dintre cele mai vaste părți ale Palatului Regal. Vocea din ghidul electronic (pe care ați face bine să-l luați la intrare) vă va oferi extrem de multe detalii despre cei care au folosit aceste arme și va încadra fiecare element într-un anumit moment din istoria Spaniei. Armeria este secțiunea care vă va solicita cel mai mult și de aceea eu cred că ar fi bine să începeți cu aceasta și abia apoi să vă relaxați mergând agale prin camerele familiei regale. O a treia secțiune, care poate fi vizitată la final este Farmacia Regală, unde, pe lângă expoziția care cuprinde majoritatea ustensilelor originale folosite în ultimele sute de ani de medicii familiei regale, veți primi și explicații legate de modul de preparare a unor „leacuri“.

Muzeul are și o Galerie de Artă, însă accesul la aceasta presupune achitarea unui supliment la biletul cumpărat. Sunt expuse lucrări cunoscute ale unor pictori precum Velázquez, Tiepolo, Mengs, Gasparini, Juan de Flandes, Caravaggio și Goya. Și dacă intrați în galerie trebuie neapărat să vedeți și cele cinci instrumente Stradivarius care formează unicul cvartet complet de instrumente cu coarde produs de celebrul lutier italian Antonio Stradivari.

Pont: nu vă înghesuiți să cumpărați suveniruri de la magazinul muzeului, deoarece veți găsi majoritatea obiectelor în alte magazine cu suveniruri, la jumătate de preț.

Barcelona, o capodoperă

Sagrada Familia, cea mai importantă creaţie a arhitectului Antoni Gaudí (1852-1926), Parcul Güell şi Casa Milá, numită popular La Pedrera (Cariera de piatră), realizate tot de acesta, se numără printre cele şapte „Opere de Antoni Gaudí“ înscrise de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial între 1984 şi 2005.

Cele şapte construcţii dovedesc excepţionala contribuţie a creaţiei lui Gaudí la evoluţia arhitecturii şi tehnicii contrucţiilor la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, potrivit site-ului whc.unesco.org. Sunt expresia unui stil eclectic şi deosebit de personal căruia autorul i-a dat frâu liber nu numai în arhitectură, ci şi în arta grădinilor, sculptură şi alte arte.

Tot la Barcelona se află ansamblul în stil gotic Mănăstirea Pedralbes (El Real monasterio de Santa María de Pedralbes), una dintre bijuteriile care atrag în fiecare an mii de turişti. Nu degeaba oraşul a fost plasat pe locul 11 pe plan mondial, locul 6 din Europa şi primul din Spania (+2 locuri în clasamentul mondial şi +1 în cel european în raport cu 2015).

Sevilla şi Granada, destinații alternative

La această ediţie, Comunitatea autonomă Andalucía are două oraşe în Top 10. Sevilla, cu impresionante construcţii precum Catedrala (Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla), inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, construită pe locul unei moschei, turnul La Giralda, fost minaret, turnul La Torre del Oro sau Plaza de Espana i-au convins pe turişti să o considere al cincilea oraş din Spania. Oraşul apare şi în opere celebre precum „Carmen“, de Georges Bizet şi „Bărbierul din Sevilla“, de Gioachino Rossini.

Granada, pe locul al zecelea, are monumente şi locuri emblematice precum La Alhambra şi El Generalife, înscrise de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, cartierul Sacromonte sau Catedrala.

Oraşul păstrează între zidurile sale o mare parte din istoria Spaniei.

Cântecul „Granada“ al mexicanului Agustín Lara, interpretat de Plácido Domingo încă din copilărie, i-a adus tenorului spaniol, printre apropiaţi, numele „El Granado“.   

Insulele exotice din Atlantic

La Oliva, Fuerteventura

Situată în nordul insulei Fuerteventura (Insulele Canare), La Oliva ocupă poziţia a 14-a în Europa şi a 2-a din Spania. Întinse plaje cu nisip fin şi ecosisteme de mare valoare sunt câteva dintre principalele atracţii ale acestei enclave turistice. În acest oraș se află două parcuri naturale, Parcul Natural Corralejo, cu dunele sale, şi Parcul Natural Islote de Lobos.

Adeje şi Maspalomas, Insulele Canare

Două destinaţii din Insulele Canare ocupă locuri importante la nivel naţional. Adeje, de pe insula Tene-rife, se situează pe poziţia a patra, iar Maspalomas, din Gran Canaria, ocupă locul al şaselea.

Adeje oferă peisaje naturale pline de contraste şi o rafinată gastronomie. La rândul său, Maspalomas se remarcă prin celebra plajă şi dunele sale care atrag anual mii de turişti din diverse ţări.

Calviá, Insulele Baleare

Cei peste 50 de kilometri de litoral – cu ţărmuri abrupte, golfuri, plaje – din Calviá i-au convins pe utilizatorii TripAdvisor să-l poziţioneze pe locul al şaptelea. Acest oraș din nord-vestul insulei Mallorca, aflat la poalele lanţului muntos Tramuntana şi pe malul Mării Mediterane, oferă numeroase oportunităţi de petrecere a timpului în aer liber şi o rafinată gastronomie. În 2011, peisajul cultural al zonei Serra de Tramuntana a fost declarat de UNESCO Patrimoniu al Umanităţii.

Zboruri directe către Spania

Datorită comunității mari de români din Peninsula Iberică, România este foarte bine conectată cu Spania. Din București spre Madrid sunt între 4 și 5 zboruri pe zi, operate de compania de linie TAROM, dar și companiile low-cost BlueAir, Wizzair și Ryanair. Pe durata verii și compania spaniolă Iberia Express (subidiară a companiei de linie Iberia) va opera două zboruri pe săptămână între capitala României și Madrid.

Barcelona este și ea conectată cu 2-3 zboruri zilnice din București, operate de Tarom, Vueling, BlueAir sau Wizzair.

Alte destinații din peninsulă sunt operate de câteva ori pe săptămână: Malaga (Wizzair și BlueAir), Valencia (TAROM, BlueAir și Wizzair), Alicante (Wizzair), Castellon (BlueAir) si  Zaragoza (Wizzair).

București-Tenerife, cu Wizzair

Compania low-cost, care în ultima perioadă lansează și rute către destinații „de vacanță“, nu numai cu trafic etnic, se pare că are planuri să lanseze un zbor direct către Tenerife, conform informațiilor publicate săptămâna trecută de presa spaniolă. Ar fi pentru prima dată când o companie aeriană va oferi o conexiune directă regulată (până acum se operau doar zboruri charter către Tenerife și nu pe toată durata anului) între București și Insulele Canare. Wizzair nu a confirmat, nici nu a infirmat informațiile, însă compania operează deja un zbor pe relația Budapesta-Tenerife (aeroportul Tenerife South, din sudul turistic al insulei) – sunt zboruri operate de două ori pe săptămână, lunea și vinerea, iar tarifele pornesc de la 220 euro/dus-întors cu taxe de aeroport incluse, însă pentru bagajul de cală turiștii vor trebui să scoată din buzunar încă 70 euro/dus-întors, pentru un bagaj de 23 kg. Dacă tarifele acestea vor fi valabile și pentru ruta București-Tenerife, prețurile vor fi mai bune decât minimul practicat acum de companiile Tarom și Air Europa (cu escală la Madrid sau Barcelona), care se situează în jurul a 375 euro/dus-întors, bagaj de cală inclus. Presa iberică ralatează că noile rute ale Wizzair spre/din insulele Canare vor fi Tenerife-Bucureşti (România), Lanzarote-Budapesta (Ungaria), Lanzarote-Katowice (Polonia) și Tenerife-Katowice (Polonia), toate urmând a fi operate o dată pe săptămână, mai puțin cea din urmă, care ar avea două frecvențe săptămânale. Compania ungară beneficiază de ajutor financiar din partea biroului de promovare a Insulelor Canare de peste 600.000 euro pentru lansarea acestor rute noi.

Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă