16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCNN laudă Bucureștiul și le oferă americanilor șapte motive pentru a vizita...

CNN laudă Bucureștiul și le oferă americanilor șapte motive pentru a vizita capitala României

Zilele în care Bucureștiul era cunoscut ca Micul Paris al Estului au dispărut demult, dar asta nu înseamnă că, odată cu ele, a pierit și gloria orașului. Acum, capitala României se redefinește și îmbină istoria cu modernitatea, scrie CNN. Printre blocurile de apartamente din epoca comunistă se află clădiri bizantine, biserici vechi de secole și vile Art Nouveau.

CNN le oferă turiștilor șapte motive pentru a vizita Bucureștiul: 

1. Un Centru Vechi tânăr

Centrul Vechi al Capitalei a supraviețuit demolărilor lui Nicolae Ceaușescu, care a încercat să transforme Bucureștiul într-o capitală socialistă. După o perioadă de stagnare, clădirile din Centrul Vechi au început să fie restaurate. Străzile pietruite, circulate doar de pietoni, s-au transformat într-una dintre cele mai vii zone de noapte din Europa.

2. Palatul Parlamentului

Acest colos arhitectural este campion la mai multe categorii: cea mai grea clădire din lume, cea mai mare clădire din Europa ( măsoară aproape patru milioane de metri pătrați și are 1.000 de încăperi) și a doua clădire administrativă, ca mărime, din lume (după Pentagon). Palatul Parlamentului este o mărturie a opulenței pe care Ceaușescu și-a dorit-o, înainte de a fi dat jos de la putere, printr-o lovitură de stat.

3. Concertele de la Ateneul Român

O seară la Ateneul Român înseamnă bucuria de a asculta filarmonica George Enescu, într-una dintre cele mai impresionante clădiri de secol XIX din București. Ateneul seamănă cu un templu antic grecesc și are o cupolă de 41 de metri înălțime. Interiorul este decorat cu o țesătură din frunze de aur, balcoane de marmură și scări largi, în spirală. Sala de concerte își întâmpină oaspeții cu o frescă de 70 de metri lungime și de trei metri înalțime, care prezintă istoria României.

4. Biserica Stavropoleos

Construită în secolul al XVIII-lea de călugărul grec Ioanikie Stratonikeas, biserica Stavropoleos este mică, dar armonioasă. Biserica ortodoxă este construită în stil brâncovenesc. Sculpturile în lemn și combinația de elemente arhitecturale românești și bizantine pot fi admirate în interior.

5. Rămășițele Micului Paris

Bucureștiul a fost cunoscut ca Micul Paris, o capitală prosperă, în timpul domniei regelui Carol, care a adus arhitecți francezi pentru a o reinventa. Din păcate, o mare parte din lucrări au fost distruse de planurile comuniștilor. Calea Victoriei mai păstrează câteva clădiri și monumente Belle Epoque. Construit în stilul eclectismului francez, Palatul Cantacuzino este una dintre cele mai extravagante clădiri, care acum găzduiește un muzeu dedicat compozitorului român George Enescu.

6. Sute de hectare de parcuri

Bucureștiul are o mulțime de parcuri frumoase. Cel mai vechi, construit la mijlocul secolului al XIX-lea, este Grădina Cișmigiu. Pe de altă parte, parcul Carol, finalizat în 1906, este considerat cel mai frumos. În parcul Carol, se află mormântul ostașului necunoscut al României, precum și un teatru în aer liber, cunoscut sub numele de Arenele Romane. Parcul Herăstrău, spre exemplu, se întinde pe o suprafață de 400 de hectare. În fiecare vară, vizitatorii pot închiria bărcuțe pentru plimbări pe lacul care poartă același nume.

7. Cea mai frumoasă librărie din Europa

Amplasată  într-o clădire frumos restaurată din secolul al XIX-lea, Carturești Carusel este considerată una dintre cele mai frumoase librării din lume.
Prin designul minimalist și jocul de lumini, le dă senzația cititorilor că se află într-un carusel în mișcare. 

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă