Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul țărilor care au fost componente ale ex-Iugoslaviei, asupra manifestărilor de vremea rea, de iarnă.
Serbia
Pentru Republica Serbia, se atrage atenția asupra faptului că pentru data de 5 martie 2015 Institutul de Meteorologie şi Hidrologie a emis o avertizare de cod roşu de ploi pentru partea central-vestică a ţării.
Se estimează că precipitaţiile vor depăşi 60 de litri / mp. Totodată, în partea de sud şi sud-est a ţării se află în vigoare o avertizare de cod portocaliu de ploi.
Pentru data de 6 martie 2015, autorităţile locale au emis o avertizare de cod portocaliu de ninsori pentru jumătatea sudică a Serbiei, precum şi un cod galben de ninsori pentru jumătatea nordică.
În aceste condiţii, MAE le recomandă cetăţenilor români care călătoresc sau tranzitează teritoriul Republicii Serbia, în intervalul 5 – 6 martie 2015, să conducă prudent, să adapteze viteza la condiţiile carosabilului, să aibă autovehiculele echipate cu pneuri de iarnă, să respecte limitele de viteză, iar, anterior efectuării deplasărilor, să se intereseze cu privire la prognoza meteo accesând website-ul http://www.meteoalarm.rs/eng/meteo_alarm.php?ma_datum=2015-03-05.
Detalii privind starea drumurilor din Republica Serbia, pot fi obţinute accesând pagina de Internet http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=210.
Slovenia
Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Republicii Slovenia că Agenţia de Mediu slovenă a ridicat alerta la nivelul de cod portocaliu de vânt foarte puternic, pentru regiunea Primorsko, din sud-vestul Sloveniei, în apropierea frontierelor cu Italia şi Croaţia.
Se estimează că se vor înregistra rafale de vânt cu o viteză de până la 140 km/h. Intensificări ale vântului se vor înregistra până vineri, 6 martie 2015, fapt pentru care circulaţia rutieră poate fi astfel semnificativ îngreunată pe autostrăzi, mai ales pe autostrada A1, care face legătura cu Italia – regiunile Friuli-Venezia Giulia şi Veneto.
Autostrada A1 este în prezent închisă pe porţiunea Kaseteleč – Kozina, în direcţia Ljubljana, traficul fiind redirecţionat pe un drum naţional. În lunile martie şi aprilie 2015, ca urmare a unor lucrări, autostrada A1 va fi închisă complet pe porțiunea Kozina – Črni – Kal, în direcția Koper, în intervalul orar 20:00 şi 5:00.
În aceste condiţii, MAE le recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Slovenia să manifeste prudenţă şi să respecte avertizările şi semnele de circulaţie rutieră. Totodată, celor care doresc să tranziteze teritoriul sloven, le recomandăm să se informeze constant cu privire la restricţiile existente în circulaţia rutieră şi feroviară, precum şi asupra situaţiei meteo, accesând pagina Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/SI-Slovenia.html.
Informaţii privind situaţia rutieră în Republica Slovenia pot fi obţinute de la Centrul de informare – cu activitate permanentă, accesând pagina de Internet http://www.promet.si, precum şi prin apelarea numerelor de telefon 00 386 151 88 518 (acces internaţional) şi „1970” (doar de pe teritoriul Republicii Slovenia).
Bosnia şi Herţegovina
Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Bosnia şi Herţegovina (BiH) cu privire la faptul că în data de 5 martie 2015, autorităţile centrale din BiH au atenţionat asupra cantităţilor semnificative de precipitaţii – sub formă de zăpadă, care se vor înregistra în mai multe zone ale ţării, cu nivel de avertizare cod portocaliu pentru regiunile Banja Luka, Bihac, Foca, Livno, Sarajevo, Tuzla şi Vişegrad, estimându-se că stratul de zăpadă va fi cuprins între 10 şi 20 cm. Privind circulaţia rutieră, pentru regiunile muntoase se recomandă folosirea lanţurilor speciale pentru pneurile autovehiculelor.
Totodată, a fost instituită atenţionarea cod roşu de ploi abundente pentru regiunea Trebinje. Cantităţile de precipitaţii vor fi cuprinse între 60 şi 80 litri pe metru pătrat (l/mp), iar pe alocuri vor ajunge şi la 100 l/mp. Principalul pericol în urma precipitaţiilor este reprezentat de alunecările de teren care pot bloca anumite artere de circulaţie rutieră.
Avertizările sunt valabile pentru intervalul 5 – 6 martie 2015.
MAE le recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Bosnia şi Herţegovina să evite zonele menţionate mai sus pentru următoarele 3-5 zile şi să acceseze pagina web dedicată din mediul Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/BA-Bosnia-Herzegovina.html, pentru informaţii actualizate.
Republica Croaţia
Ministerul Afacerilor Externe informează că prognozele meteorologice pentru Republica Croația indică, pentru perioada 5 – 7 martie 2015, o înrăutățire a condițiilor atmosferice, din cauza ninsorilor abundente, rafalelor de vânt puternic și ploilor.
Astfel, regiunile central continentale Gospic și Karlovac se vor afla sub avertizare meteorologică cod portocaliu, respectiv cod galben de ninsoare abundentă, regiunea capitalei Zagreb se va afla sub avertizare meteorologică cod galben de ninsori și vânt puternic, pentru Slavonia (partea de est a Republicii Croația) a fost emis cod galben de ploi, în timp ce pentru regiunile adriatice Istria și Dalmația a fost emis cod roșu de vânt puternic și ploi.
La această oră, următoarele autostrăzi au porțiuni de carosabil închise:
– A1 Zagreb – Dalmația, între localitățile Sveti Rok și Posedarje;
– A6 Rijeka – Zagreb, între localitățile Kikovica și Delnice;
– A7 centura ocolitoare a orașului Rijeka, între localitățile Draga și Šmrika.
Totodată, în regiunile afectate de vânt puternic și ninsori există numeroase drumuri naționale și județene închise total sau deschise doar autoturismelor. La acest moment circulația autovehiculelor de transport marfă este complet restricționată pe relația Zagreb – Dalmația. Informații permanent actualizate despre condițiile de circulaţie rutieră pot fi obținute prin accesarea paginii dedicate din mediul Internet a „Automobil Clubului Croat” – http://www.hak.hr/en.
MAE le recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croația să consulte paginile dedicate din mediul Internet ale Ministerului Afacerilor Externe – http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate – http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr.
Pentru evitarea eventualelor probleme, se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru circulaţia pe timp de iarnă și, cu precădere în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente.
Se reamintește faptul că, pe teritoriul Republicii Croația, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie în intervalul de timp 15 noiembrie – 15 aprilie, indiferent de condițiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.
Prin echipamente de iarnă se înțelege:
– pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripționate M+S, pe toate roțile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoțite, la nevoie, de lanțuri pentru roțile de tracțiune;
– pentru autobuze, autocare și vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanțurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripționate M+S pe roțile de tracțiune.
Contravențiile pentru nerespectarea condițiilor menționate mai sus variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) și 700 de HRK (aprox. 90 euro).
Li se recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească pe teritoriul Republicii Croaţia să acceseze pagina web dedicată din mediul Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html, pentru informaţii actualizate privind situaţia meteorologică.
Muntenegru
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja în Muntenegru cu privire la faptul că, urmare datelor comunicate de Federația muntenegreană Auto-Moto, condițiile meteo nefavorabile – manifestate prin precipitații sub formă de ploaie în zonele sudice și centrale, respectiv zăpadă în zona de nord, la care se adaugă rafale puternice de vânt – au dus la scăderea vizibilității și alunecări de teren, impunându-se acordarea unei atenții sporite și adaptarea vitezei la condițiile de circulaţie rutieră și semnalizarea corespunzătoare. Este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă.
În urma căderilor masive de precipitații și a alunecărilor de teren, circulaţia auto a fost întreruptă, pentru toate categoriile de vehicule, pe magistrala Kotor-Budva, Tivat-Kotor Tivat-Radovici și Podgorica-Bar, în localitatea Sutorina. Pe magistrala Herceg Novi-Kotor, în localitatea Verige, circulaţia rutieră se desfășoară pe o singură bandă, alternativ.
Căderile abundente de zăpadă au dus şi la întreruperea circulaţiei, pentru toate categoriile de autovehicule, pe ruta Niksic-Savnik, iar următoarele drumuri sunt închise pentru camioanele cu remorcă și vehicule de tractare: Podgorica-Bijelo Polje, Niksic-Pluzine, Niksic-Ilijino Brdo, Pljevlja-Rance,Rozaje-Kula.
Se recomandă acordarea unei atenții sporite porțiunilor de drum aflate în lucru și respectarea semnalizărilor temporare. Informații actualizate pot fi obținute de la Centrul Info Trafic muntenegrean la numerele de telefon 0038219807, 0038220234999 și 0038263239987.
MAE le recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Muntenegru să evite zonele menţionate mai sus pentru următoarele 3-4 zile şi să acceseze pagina web dedicată din mediul Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/ME-Country_ME.html, pentru informaţii actualizate privind situaţia meteorologică.
Pentru toate situațiile, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să consulte informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” – care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.