Ouăle şi laptele nu trebuie să stea pe uşa frigiderului, ci cât mai în spate, unde temperatura este mai scăzută, iar ceapa şi usturoiul trebuie puse într-un loc uscat şi călduros.
Durata de viaţă a alimentelor poate creşte dacă acestea sunt păstrate în condiţii optime. Specialiştii citaţi de „Prevention” vă spun ce alimente pot fi puse în frigider şi care sunt produsele care trebuie ferite de umezeală.
Mirodeniile proaspete. Înveliţi-le în prosoape de hârtie care să absoarbă umezeala şi puneţi-le apoi într-o pungă din plastic. Nu puneţi busuiocul în frigider, pentru că se deteriorează din cauza frigului, ci în apă, într-un loc luminos.
Oăle. Păstraţi-le în cutia în care le-aţi cumpărat şi puneţi-le pe un raft din frigider. Acest lucru le va face să se păstreze nealterate timp de trei-patru săptămâni. Nu le păstraţi pe uşa de la frigider, pentru că ouăle sunt sensibile la fluctuaţiile de temperatură. „Consumaţi ouă proaspete, marcate cu «0», adică ecologice, sau cu «1», adică în sistem de creştere în aer liber, sau de la găini din gospodărie”, vă recomandă Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Roşiile. Păstraţi soiurile pitice într-o cutie şi puneţi-le în frigider. Lăsaţi soiurile mari pe masă dacă nu sunt bine coapte, deoarece temperatura scăzută le împiedică să se coloreze şi să-şi dezvolte aromele şi nutrienţii. Odată ce s-au înroşit, puneţi-le în frigider, dar nu lângă fructe, pentru că se pot deteriora din cauza etilenului emanat de acestea.
Caşcavalul. Înveliţi-l în pungi din plastic pentru a-l feri de umezeală. Asftel, va rezista timp de două-patru luni. Nu-l aruncaţi doar pentru că observaţi un strat de mucegai la suprafaţă. Daţi-l la o parte şi consumaţi restul produsului.
Iaurtul. Păstraţi acest produs la o temperatură de 4 grade C. Iaurtul se va menţine astfel într-o stare bună timp de 10-14 zile.
Laptele. Puneţi-l pe un raft cât mai în spate, unde aerul este mai rece. Nu-l păstraţi aproape de uşă şi nici pe raftul de pe ea, pentru că acolo aerul este mai cald.
Ceapa şi usturoiul. Puneţi-le într-un loc mai cald şi uscat. Feriţi-vă să le aşezaţi lângă fructe, deoarece şi usturoiul şi ceapa conţin compuşi cu sulf care „contaminează” şi celelalte produse din apropiere. De asemenea, nu le puneţi în frigider. Expunerea lor la frig şi la umezeală va grăbi degradarea produselor.
Pepenele verde. Lăsaţi-l pe blatul de la bucătărie timp de o săptămână, pentru ca nivelul de licopen şi betacaroten să se dubleze, vă recomandă specialiştii americani. Puneţi pepenele în frigider cu o zi înainte de a-l consuma. Nu-l puneţi lângă alte fructe, deoarece pepenele poate fi uşor degradat de etilen, un gaz degajat de fructe care îi accelerează degradarea.
Ciupercile. Puneţi ciupercile nespălate într-o pungă de hârtie şi apoi aşezaţi-le în frigider. Menţinerea lor la o temperatură scăzută într-un mediu uscat descurajează dezvoltarea bacteriilor, în timp ce punga de hârtie le protejează de deshidratare. Ţineţi minte că nu trebuie să le spălaţi înainte de a pune în pungă.
Nectarinele, piersicile şi prunele. Lăsaţi-le să se coacă pe masă şi apoi puneţi-le în frigider. Pentru a le prelungi viaţa, scoateţi-le sâmburii şi fierbeţi fructele în sirop timp de câteva minute, răciţi-le şi închideţi-le ermetic în congelator.
Strugurii. Înlăturaţi boabele stricate şi puneţi-i într-un şerveţel de hârtie care absoarbe excesul de umezeală şi care previne astfel dezvoltarea mucegaiului şi apoi într-o cutie de plastic ventilată. Spălaţi strugurii doar înainte de a-i mânca, altfel riscă să mucegăiască.
Verdeţurile. Uscaţi-le, pentru că umezeala favorizează degradarea lor, puneţi-le în prosoape de hârtie, apoi în pungi de plastic şi apoi în cutii. Păstraţi-le departe de fructe şi de etilenul emis de acestea.
Fructele de pădure. Păstraţi-le în cutia în care le-aţi cumpărat pentru o bună ventilare şi aruncaţi fructele care au început să se deterioreze pentru a nu le afecta şi pe celelalte. La fel ca în cazul strugurilor, nu le spălaţi înainte de a le pune în cutie, ci doar atunci când le con-
sumaţi.
Merele. Puneţi-le în frigider, într-o pungă de plastic pentru a le feri de umezeală. Nu le aşezaţi lângă legume, pentru că acestea pot fi deteriorate de etilenul produs de fructe. Tot în frigider puteţi păstra piureul de mere amestecat cu zahăr sau feliile de mere stropite cu zeamă de lămâie care previne colorarea lor în maro.
Cartofii. Ţineţi cartofii pentru copt într-un loc răcoros şi întunecat, pentru că expunerea la lumina soarelui stimulează dezvoltarea unei toxine care, în cantităţi mari, poate fi periculoasă. Soiurile mai mici păstraţi-le în frigider, dar departe de mere şi pere.
Sparanghelul. Împachetaţi-l într-un prosop de hârtie şi puneţi-l într-o pungă de plastic şi apoi într-o cutie pentru a preveni deshidratarea. Nu-l păstraţi în apă, pentru că astfel veţi încuraja dezvoltarea bacteriilor şi veţi grăbi degradarea produsului.
Morcovii. Tăiaţi frunzele, pentru a le prelungi durata de viaţă şi aveţi grijă să nu stea prea aproape de fructe pentru că sunt sensibili la etilenă. Altfel, vor căpăta un gust amar şi nu-i veţi mai putea consuma după o săptămână sau două.