8.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăGDPRCum alegeţi cel mai bun aspirator pentru acasă

Cum alegeţi cel mai bun aspirator pentru acasă

Ţineţi cont de greutatea aparatelor, de calitatea filtrelor, a periilor, precum şi de rezistenţa în timp.

Toate aspiratoarele funcţionează după acelaşi principiu: o turbină este pusă în funcţiune de un motor electric ce produce o depresiune a aerului în interiorul aspiratorului. Această depresiune cauzează absorbţia de aer, precum şi a particulelor de praf. Acestea sunt aspirate cu ajutorul unui tub ce este conectat la aspirator. Aspiratorul are o serie de filtre pentru a evita ca praful aspirat să ajungă în interiorul motorului electric sau pentru a stopa evacuarea particulelor de praf aspirate înapoi în interiorul camerei unde se aspiră. Sacul unde se colectează praful poate fi considerat primul filtru ce reţine praful în interiorul aspiratorului, al doilea filtru este cel ce protejează motorul şi al treilea filtru este cel de evacuare.

Greutatea unui aspirator este una dintre caracteristicele importante. Dacă atunci când se aspiră un spaţiu deschis greutatea nu contează, situaţia se schimbă atunci când aspirăm scări, pereţi, perdele. Greutatea din tabel este cea a aspiratorului cu peria standard şi cu toate accesoriile încorporate. Măsurarea sacului de colectare oferă informaţii despre  volumul maxim de praf ce poate fi aspirat. Volumul depinde şi de forma sacului, cât şi de traseul aerului în interiorul aspiratorului. Un lucru important: filtrele trebuie schimbate sau spălate pentru a menţine volumul maxim de depozitare a prafului. Starea filtrelor influenţează capacitatea sacului de praf.

Raza de acţiune a aspiratorului este măsurată în metri şi reprezintă distanţa de la priză până la distanţa maximă de aspirat. Puterea de aspirare maxim măsurată reprezintă efectiv puterea de aspirare a modelului testat şi nu trebuie confundată cu puterea maximă. Puterea de aspirare este mult mai mică decât puterea maximă, care va indica factura de electricitate. Producătorii afirmă că, cu cât puterea maximă este mai mare, cu atât şi puterea de aspirare este mai mare, însă testele efectuate de APC nu confirmă asta. APC recomandă să alegeţi modelele ce au o putere de aspirare cât mai mare cu o putere maximă cât mai scăzută pentru o factură de electricitate cât mai mica. Puterea de aspirare influenţează calitatea aspiratorului şi a eficienţei sale, însă depinde şi de alţi factori, cum ar fi modelul periei, tipul şi flexibilitatea tubului. APC-Romania recomandă să luaţi în calcul puterea de aspirare, dar să nu faceţi din asta un criteriu decisiv.

Performanţe de aspirare

Pentru a putea face diferenţe între aspiratoare, am supus modelele mai multor teste. Lăţimea suprafeţei aspirate reprezintă mărimea vizibilă, după ce s-a trecut o singură dată cu peria peste o suprafaţă dură acoperită cu praf. Peria este în contact perfect cu suprafaţa aspirată şi cu cât lăţimea este mai mare înseamnă că timpul de aspirare este mai mic, puterea de aspirare este mai mare şi consumul de energie, mai mic. La acest test importantă este peria şi cât de bine se lipeşte ea de suprafaţa aspirată. Puterea de aspirare depinde de mai mulţi factori, cum ar fi peria, tubul, etc.

Acest test oferă informaţii despre calitatea periei pentru a putea alege modelul perfect. Pentru testarea modelelor s-a folosit un covor Wilton, pe care s-a răsturnat o cantitate precisă de praf. După aspirare covorul şi cantitatea de praf au fost cântărite. În acest fel s-a calculat eficienţa, acordându-se note. Pentru testarea modelelor pe „suprafeţe dure” s-a folosit aceeaşi metodă. Testarea modelelor pe „suprafeţe cu fante” s-a realizat cu peria standard şi s-a referit la capacitatea capacitatea aspiratoarelor de a aspira praful din interiorul fantelor folosindu-se aceeaşi metodă ca la la suprafeţele dure. Aspirarea fibrelor din covoare este un test important pentru consumatorii ce deţin animale de companie. La acest test s-a folosit de asemenea un covor de tip Wilton. În cazul în care modelul testat dispune şi de perie turbo, testul s-a efectuat şi cu această perie. Scorul total aspirare însumează toate aceste teste.

Calitatea filtrelor

La testul emisiei de particule se testează calitatea filtrelor şi capacitatea acestora de a păstra în interiorul recipientului sau a sacului de praf particulele de praf aspirate. O dată cu evacuarea aerului se pot elimina şi particule fine de praf. Majoritatea aspiratoarelor sunt capabile să reţină particule mai mari de 3 µm.

Este evident că un aspirator cu rezultate bune la acest test este recomandat de APC-Romania, mai ales celor ce suferă de alergii.

Rezistenţa în timp

Motorul a fost testat 550 de ore ceea ce reprezintă 11 ani de folosire. Sistemul de rulare a cablului electric a fost testat de 1.000 de ori.

Mediu (consum energie şi zgomot)

Testul consumului de energie a fost efectuat aspirându-se 10 metri de covor Wilton, măsurându-se astfel cantitatea necesară de energie. Zgomotul produs a fost măsurat la 1,6 metri de sol.

Comoditatea în utilizare

Uşurinţa utilizării reprezintă o sumă a rezultatelor la diferite criterii.  Rezultatul total însumează toate criteriile de testare la care a fost supus modelul, cât şi caracteristicile şi dimensiunile acestuia.  

Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă