3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăGDPRCe tip de televizor vi se potriveşte (ARTICOL INTEGRAL)

Ce tip de televizor vi se potriveşte (ARTICOL INTEGRAL)

APC România vă învaţă de ce criterii să ţineţi cont când alegeţi televizoare de tip LCD, LED şi plasme. Astfel, luaţi în calcul calitatea imaginilor, fidelitatea sunetului, sonorul maxim posibil, uşurinţa utilizării şi consumul de energie.

 

Televizoare de tip LCD, LED şi plasme se găsesc din abundenţă pe piaţă. APC-Romania a realizat un test comparativ pe modele cu diagonale între 47 şi 24 inchi pentru a vă ajuta în orientare. Testele cuprind măsurători tehnice şi sunt analizate, printre altele: calitatea imaginilor, fidelitatea sunetului şi sonorul maxim posibil, uşurinţa utilizării, consumul de energie. Toate criteriile de testare, cât şi funcţiile şi caracteristicile fiecărui model sunt incluse în rezultatul total.

 

2011/10/23//205150-tabel.jpg2011/10/23//205151-teveuri.jpg

click pe tabele pentru a mări

Ce este un televizor HD?

Televizoarele cu fidelitate mare (HD) sunt modele cu un nou standard de redare a imaginilor şi cu sunet de o fidelitate mult mai bună. Dispun de o multitudine de conexiuni, intrări şi ieşiri. Dacă în trecut un televizor avea doar conexiunea pentru antenă, noile modele sunt dotate cu conexiuni pentru aproape toate tipurile de tehnologii existente. Imaginile redate de către un HD sunt clare, fidele si sunt asemănătoare cu imaginile din viaţa reală. Când vă luaţi un HD ţineţi seama dacă dispuneţi de semnal HD, altfel vă veţi bucura de imaginile HD doar dacă redaţi filme HD de pe DVD-uri sau din alte forme de redare HD.  Pentru sunet HD trebuie să achiziţionaţi un sistem audio ce permite redare HD. Furnizorii de cablu percep o taxă pentru posturile emise HD şi vă trebuie şi un receiver ce suportă semnal HD. Lista de aşteptare pentru a primi un receiver HD este cam lungă.

Ce sunt televizoarele LED

Televizoarele de tip LED, cele mai subţiri de pe piaţă, sunt ultima tehnologie în materie de LCD-uri. Există o diferenţă între LCD şi LED: lămpile ce iluminau ecranul au fost înlocuite cu sute de leduri mai mici, asta permiţând producătorilor să scoată pe piaţă modele subţiri. Un alt avantaj pe care îl oferă LED-urile este consumul de energie mai scăzut decât la modelele LCD şi mai scăzut decât la modelele de tip PLASMĂ.

Ce sunt televizoarele 3D?

Televizoarele HD pot reda imagini 3D şi sunt disponibile din 2010. Pentru a viziona imagini 3D aveţi nevoie de o pereche de ochelari şi conţinut 3D. Pentru un conţinut 3D sunt folosite două camere la filmare în unghiuri diferite, apoi imaginile sunt redate pe ecran simultan. Ochelarii 3D filtrează imaginile pentru fiecare ochi separat şi se creează iluzia de imagine 3D.

Tipuri de imagini HD

Există două tipuri de imagini HD – cele redate în 1080i şi 1080p. Eticheta HD-ready înseamnă că televizorul are rezoluţia minimă de 720 linii orizontale şi că dispune de socket HDMI sau DVI pentru a primi şi reda semnal 1080i HD. Majoritatea modelelor cu sigla HD-ready redau şi imagini în format 1080p. În cazul în care nu este suportat 1080p de către model se face schimbul la 1080i.

Rata de contrast

Rata de contrast reprezintă diferenţa dintre cât de întunecat şi cât de luminos poate fi un model de tip LCD, LED sau PLASMA. O rată de contrast mare ar trebui să însemne un negru cât mai închis şi un alb cât mai deschis cu o plajă mare între aceste valori. Producătorii pretind rate de contrast cât mai mari, însă acest lucru se realizează în condiţii de setări neutilizate în mod normal. Modul de calcul al ratei de contrast poate fi diferit de la un producător la altul, dar o cifră cât mai mare a ratei de contrast nu înseamnă neapărat că imaginile sunt mai bune. Altfel spus, o rată de contrast de 12.000:1 nu va fi de două ori mai bună decât o rată de contrast de 6000:1. Plasmele au în general rate de contrast mai bune de cât LCD-urile, însă tehnologia ratei de contrast dinamice face diferenţele din ce în ce  mai mici.

Redare de pe card de memorie sau USB

Redarea filmelor sau a diferitelor fişiere de pe carduri de memorie sau de pe carduri USB este un aspect ce trebuie luat în considerare atunci când achiziţionaţi un televizor nou. Tipul de fişiere pe care îl redau noile televizoare este important. Există modele ce permit şi redarea de fişiere audio. Aceasta nu este posibilă la toate noile modele. Cu această facilitate puteţi transforma televizorul într-un media server ce vă poate fi util.

Intrările, ieşirile şi conexiunile

Noile modele sunt dotate cu diferite intrări, ieşiri şi conexiuni. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Preţul creşte direct proporţional cu numărul intrărilor, ieşirilor şi conexiunilor. Multe din noile modele permit conectarea directă la internet sau la un cablu de reţea sau dispun de conexiune prin Wi-Fi.

Mărimea ecranului

Mărimea ecranului este esenţială când luaţi un tv de tip  PLASMĂ, LCD sau LED. Cu cât diagonala este mai mare, cu atât şi consumul de energie este mai mare. Dacă modelul este prea mare pentru camera în care este amplasat şi veţi sta prea aproape de tv imaginile redate nu vor părea de calitate. Distanţa optimă de vizionare la un televizor este de şapte ori înălţimea ecranului.

În tabel regăsiţi modelele cu rezultatele totale cele mai bune obţinute pentru fiecare mărime.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă