2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăGDPRVirusuri mortale ascunse in saloanele de cosmetica

Virusuri mortale ascunse in saloanele de cosmetica

Se estimeaza ca in Romania traiesc un milion de persoane cu virusul hepatitic B si un alt milion cu virusul hepatitic C. De multe ori, o programare la un salon cosmetic pentru un banal tuns sau o sedinta de manichiura-pedichiura se poate transforma intr-o tragedie. Daca instrumentarul este nesterilizat si este infectat cu virusurile ucigase ce provoaca hepatitele virale sau HIV/SIDA, clientul devine victima sigura a acestor boli fatale. Medicii le dezvaluie persoanelor care apeleaza la un salon de manichiura ca este mai bine sa-si aduca trusa de acasa pentru a fi sigure ca nu se imbolnavesc.

Virusurile hepatitice de tip B si C se pot transmite in situatia in care o persoana vine in contact cu sangele infectat, indiferent daca sursa este  instrumentarul pentru manichiura, briciul pentru barbierit sau instrumentarul medical al dentistului. Nu putine au fost cazurile de imbolnavire cand, de exemplu, o cosmeticiana inconstienta mai agresiva a taiat cu sangerare pielitele din jurul unghiilor. Din cauza faptului ca inoculul (cantitatea de virus administrata) este redus in aceasta situatie (spre deosebire de transfuzii), persoanele infectate nu au semne vizibile de boala. “Fac infectii asimptomatice sau usor simptomatice. Au migrene, ii dor muschii sau au probleme digestive. Nu-si dau seama ca au fost infectati cu virusurile hepatitice si cred ca sufera de o simpla viroza. Dupa 10-15 ani, afla intamplator, dupa ce efectueaza analize de rutina, ca sunt infectati”, a declarat conf. dr. Liana Gheorghe, seful Clinicii de Gastroenterologie-Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni. Un procent covarsitor de pacienti, si anume 90%, sunt diagnosticati intamplator, la analize de rutina,  fara sa stie ca sunt purtatorii acestui virus. In cazul nesupravegherii medicale, acestia sunt candidati la hepatita cronica, ciroza sau cancer hepatic.  

50% sufera de hepatita cronica de tip B

In ceea ce-i priveste pe pacientii cu infectii cronice cu virusul hepatic B, in 50% boala evolueaza progresiv, iar 50% sunt purtatori inactivi. Totusi, organismul uman stie sa lupte. Vestea buna este ca la 95% din persoane dotate cu sistemul imunitar normal infectia acuta se vindeca spontan. Doar in 5% din cazuri infectia se cronicizeaza. In cazul infectiei cu virusul hepatitic de tip C doar 15-20% pot scapa spontan de virus. In 80% din situatii apare hepatita cronica  de tip C care poate evolua in boli fatale cum este ciroza sau cancerul la ficat.  “Pentru purtatorii de virusuri hepatitice nu se recomanda un  regim alimentar strict. Totusi, acestia trebuie sa evite pe cat posibil  consumul de medicamente care au potential hepato-toxic, sa nu bea alcool, sa evite prajelile, grasimile. Este bine sa urmeze un tratament hepatoprotector (cu silimarina sau vitamine antioxidante)”, a subliniat conf. dr. Liana Gheorghe.

Normele europene interzic briciul

Profesionistii in domeniu spun ca in saloanele cosmetice din tarile Uniunii Europene este interzisa taierea cuticulelor din jurul unghiilor, tocmai pentru a preveni orice risc de infectii. Este interzisa folosirea chiuretelor, briciului sau alte instrumente care provoaca rani. In Romania, numai 20-30 la suta din unitati folosesc metodele moderne. “O manichiurista trebuie sa recunoasca o boala de unghii sau de piele si sa refuze clienta respectiva si s-o trimita la medic. In cazul bolilor care nu se pot vedea, tot instrumentarul folosit trebuie sterilizat, inclusiv pilele de unghii. Pe piata exista sterilizatoare pentru acest tip de activitate, cu ultraviolete sau cu cuart, care sterilizeaza la o temperatura extrem de ridicata. Noi nu lucram cu obiecte taietoare, ci cu freze ce se dezinfecteaza dupa fiecare intrebuintare cu solutii speciale sau spray-uri avizate si aprobate de Ministerul Sanatatii. De asemenea, folosim  manichiura la cald”, ne-a declarat Claudia Balan, director tehnic de la firma de cosmetica Peggy Sage Paris. Profesionistii in domeniu avertizeaza ca obiectele taietoare trebuie tinute in solutii si apoi introduse in sterilizator timp de 15-30 de minute, in functie de aparat. De multe ori, in unitatile deschise in cartiere nu se respecta normele minime de siguranta, dezinfectia cu spirt sau cloramina.

 Sfaturi salvatoare

Conf. dr. Liana Gheorghe sfatuieste femeile care merg la manichiura-pedichiura sa vina cu propriile truse, pentru a fi sigure ca nu se imbolnavesc. Daca nu, clienta sau clientul sa solicite sterilizarea in fata lui si sa verifice daca aparatul sau substantele dezinfectante sunt aprobate de Ministerul Sanatatii.

Sterilizatoare aprobate de MS

Ministerul Sanatatii pregateste un ordin nou privind normele de igiena pentru serviciile personale de manichiura, pedichiura, frizerie, barbierit, piercing si tatuaje, in conformitate cu  normativele europene si normele universale de igiena, tocmai pentru a evita riscul bolilor transmisibile. “Vor fi intarite si clarificate masurile de igiena in acest domeniu si vom urmari respectarea lor. Nu vom impune noi ce metoda de dezinfectie sa se aplice. Sterilizarea trebuie sa se faca la temperatura inalta, cu aparate omologate de Ministerul Sanatatii, iar pentru instrumentarul care nu se preteaza la aceasta metoda trebuie aplicata sterilizarea chimica cu substante speciale avizate de MS. Au fost situatii in care s-au aplicat amenzi sau chiar s-au inchis societati comerciale pentru deficiente. Legislatia actuala este veche de 15 ani si nu era clara”, a declarat dr. Bogdan Nica, seful Inspectiei Sanitare de Stat din MS.

Virusul B, cel mai rezistent
“Normele europene prevad folosirea unor solutii speciale care indeparteaza pielitele sau sterilizarea instrumentarului in niste aparate tip tuburi”, ne-a spus conf. dr. Liana Gheorghe. In general, aceste virusuri sunt foarte rezistente in conditii obisnuite de mediu. Cel mai puternic este virusul hepatitic de tip B, pe al doilea loc se afla virusul hepatitic C si pe al treilea este HIV. Atunci cand sunt depistati, pacientii trebuie sa se adreseze medicului internist sau gastro-hepatologului, care le poate indica tratamentul optim.

Coinfectia B plus D
“O alta forma de coinfectie este de tip B si D, de asemenea, raspandita in Romania. Prognostiul este sever. La Institutul Clinic Fundeni, anul trecut s-au prezentat aproape 2000 de cazuri cu hepatite cronice virale de tip B si C”, a subliniat dr. Liana Gheorghe.

Cele mai citite

Medhi Benatia, protagonistul unui scandal legat de salariu în perioada Bayern Munich!

Fostul fundaș marocan Medhi Benatia, în prezent director sportiv al Olympique Marseille, a trecut printr-un episod controversat în perioada în care evolua pentru Bayern...

Magnus Carlsen, sfidător! Multiplul campion mondial la șah a refuzat să respecte codul vestimentar și a plecat de la turneu

Magnus Carlsen, multiplu campion mondial la șah, a fost exclus din turneul World Rapid and Blitz Championship după ce a încălcat codul vestimentar al...

„Furtuna se va termina”. Cristiano Ronaldo, sprijin pentru Ruben Amorim și planul său pentru Manchester United

Cristiano Ronaldo (39 de ani) a vorbit deschis despre situația dificilă de la Manchester United în cadrul galei Globe Soccer Awards. În timp ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă