1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăGDPRViaţa unui tânăr sportiv român DEPINDE de 60.000 de euro. Află cum...

Viaţa unui tânăr sportiv român DEPINDE de 60.000 de euro. Află cum îl poţi ajuta!

Cât costă viaţa? Pentru Florin Iordache, un tânăr de 24 de ani, preţul este prea mare: 60.000 de euro. Atât trebuie să plătească pentru două operaţii pe creier care îl pot ajuta să aibă o viaţa normală.

Nu are voie să se bucure când echipa de fotbal preferată marchează un gol. Nu poate să răcească sau să strănute prea tare. Nu trebuie să se sperie când pisica dărâmă o cană de pe masă. Nu poate să bea o bere cu prietenii. Nu are voie să stea la soare sau să mai joace polo. Nu trebuie să se enerveze.

Viaţa lui Florin Iordache, un tânăr de numai 24 de ani, s-a schimbat radical într-o lună de zile. El a fost diagnosticat cu o malformaţie arteriovenoasă şi trebuie să facă două operaţii de embolizare pe creier pentru a putea avea din nou o viaţă normală. Cele două operaţii costă însă 60.000 de euro, bani pe care Florin şi familia lui nu îi au.

Miercuri

Totul a început în timpul unui antrenament de polo când Florin a simţit o durere îngrozitoare de cap şi a rămas cu spatele înţepenit câteva minute. Se afla în apă şi ar fi putut să se înece dacă un coleg din echipă nu l-ar fi ajutat să ajungă la marginea bazinului.

„Când mi-am revenit, am ieşit din apă şi m-am dus la vestiar. Am stat puţin întins, pentru că nu puteam să-mi mişc capul, aveam dureri groaznice de ceafă şi eram dezorientat, iar după aceea, am plecat spre casă. Acasă, m-am băgat în pat ca să adorm, în speranţa că o să-mi treacă durerea de cap”, îşi aminteşte Florin.

Joi

A doua zi, durerile de cap nu au dispărut, dimpotrivă, erau şi mai puternice, de aceea Florin s-a dus la urgenţă. „Am fost la spital unde s-a uitat un doctor la mine, crezând că am ceva înfipt în cap sau capul spart, iar după o scurtă examinare m-a trimis acasă şi mi-a spus să iau nişte pastile de durere, că o să-mi treacă în câteva zile”, povesteşte Florin.

Vineri

După zeci de calmante puternice, durerile de cap s-au ameliorat, dar tânărul a observat o durere ciudată la piciorul stâng, care îi amorţea des şi îl durea când se apleca.

Sâmbătă

„Sâmbătă, am avut aceleaşi dureri de cap şi de picior, de aceea, m-am dus iar la urgenţă, unde am aşteptat 3-4 ore ca să-mi spună că nu am nimic, o să-mi treacă în câteva zile şi trebuie să fac mişcare ca să-şi revină piciorul”, spune Florin.

Duminică

Duminică dimineaţă, Florin s-a simţit foarte rău: avea dureri îngrozitoare de cap, nu îşi mai simţea piciorul, nu mai putea nici să vorbească. A luat un taxi şi s-a dus iar la spital.

„De data aceasta, doctorul mi-a recomandat să iau paracetamol şi un calmant mai puternic. După ce m-am întors de la spital, am vorbit cu părinţii mei şi ei m-au convins să iau un bilet de avion şi mă întorc în România”, spune Florin.

Toată povestea s-a întâmplat în Danemarca, în oraşul Odense, unde Florin îşi face studiile de master şi se antrenează cu o echipă locală de polo.

Paracetamol versus operaţie pe creier

De la aeroport, Florin a mers direct la Spitalul Militar, unde medicii i-au făcut o tomografie computerizată şi au descoperit un vas de sânge spart pe creier.

„De la Spitalul Militar, m-au trimis la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti, unde m-am internat. Acolo mi-au făcut o angiografie cerebrală şi au descoperit exact ce am: o malformaţie arterio-venoasă. Doctorul a spus că malformaţia este destul de mare şi foarte aproape de nervul ochiului drept şi de aceea, nu poate fi operată prin chirugie clasică”, îşi aminteşte Florin.

Pe lângă această malformaţie rară şi foarte gravă, medicii au descoperit că tânărul are două anevrisme. Unul dintre ele, din cauza mai multor factori adunaţi în timp, s-a spart. Medicii i-au spus că este norocos că nu a orbit în urma acestui accidentului cerebral pe care l-a suferit în Danemarca. Pericolul nu a trecut însă.

Florin trebuie să facă două operaţii de embolizare pe creier pentru a putea avea o viaţă normală. Operaţiile presupun introducerea unui tub prin vena femurală până la creier şi inserarea unei substanţe care va bloca trecerea sângelui prin acea zonă. Intervenţiile sunt destul de delicate şi costisitoare, de aceea medicii români i-au recomandat să se opereze în străinătate.

„Am fost la foarte mulţi medici din ţară şi toţi mi-au spus să îl operăm în străinătate, deoarece doctorii români nu au suficient de multă experienţă pentru a realiza aceste operaţii. Riscurile sunt foarte mari: el poate să orbească, să rămână paralizat sau să moară pe masa de operaţie. Nici nu i-am spus, la început, lui Florin toate aceste lucruri ca să nu se sperie. Mi-a fost frică, pentru că orice emoţie puternică poate să îi provoace un accident cerebral fatal”, spune Antonela Iordache, mama lui Florin.

Două operaţii în Germania

„După ce m-am externat, am început că caut pe internet împreună cu părinţii informaţii despre afecţiunea mea şi aşa am descoperit blogul lui Dan Santimbreanu, un băiat care a avut şi el o problemă asemănătoare, dar mult mai gravă. Am luat legătura cu el şi ne-a povestit ce a păţit şi cum s-a tratat şi unde. De la el am aflat de clinica din Germania la care urmează să mă operez şi de doctorul care mă va opera – Anton Valavanis. Multă lume spune că este cea mai bună clinică în domeniu şi cel mai bun doctor. Am luat legătură cu cei de la International Neuroscience Institute din Hanovra, Germania, le-am trimis analizele şi, după câteva zile am primit răspuns de la doctorul Valavanis”, povesteşte Florin.

Tânărul mărturiseşte că perioada de după aflarea diagnosticului a fost mai grea decât vestea.

„Malformaţia este destul de mare şi este alimentată cu sânge de mai multe vene destul de mari, din cauza asta trebuie să fac două operaţii. Două operaţii în Germania pentru că este un doctor foarte bun, în România mi-au spus că o să fie nevoie de patru sau cinci. Încă nu ştiu cât durează recuperarea, dar până nu are loc ultima operaţie nu am voie să fac efort fizic, să mă supăr, să mă bucur, să am grijă cum strănut, să mă feresc de răceli… nu prea am voie nimic, decât să dorm şi cam atât. Aşa au spus cam toţi doctorii”, povesteşte Florin.

În schimb, mama lui Florin mărturiseşte că vestea că fiul ei este grav bolnav a fost cel mai mare şoc din viaţa ei.

„Şocul a fost groaznic. Mi-e greu să cred şi acum că băiatul meu este bolnav. În faţa lui am încercat să fiu tare şi să nu plâng. El este optimist şi asta mă întăreşte şi pe mine. În fiecare zi mă rog la Dumnezeu să îl ajute să fie bine”, spune Antonela, mama lui Florin.

Planuri pentru viitor

După depăşirea şocului, Florin şi familia lui au început să strângă bani pentru operaţiile din străinătate. Cele două operaţii de embolizare la clinica din Germania şi perioada de spitalizare costă 60.000 de euro. Din păcate, nici dacă şi-ar vinde casa, ei nu ar reuşi să adune toţi banii la timp.

„Poate unii oameni nu înţeleg de ce vreau să se opereze în străinătate. Este vorba de sănătatea copilului meu şi nu vreau să îmi asum niciun risc. O mă chinui să strâng banii ca să poată să primească cel mai bun tratament”, spune mama lui Florin.

În pofida problemelor, tânărul este optimist şi îşi face planuri pentru viitor.

„Speram să prind echipa naţionlă de polo până la următoarele Jocuri Olimpice, dar acum nu cred că mai am şanse. Oricum, când se termină toată povestea asta, cât mai repede sper, vreau să-mi reiau activitatea sportivă. Asta este cea mai mare dorinţă a mea: să mă pot duce la bazin şi să înot, să joc polo şi să fiu alături de colegii mei la meciuri, din apă nu de pe margine”, mărturiseşte Florin.

Cum îl puteţi ajuta

Prima operaţie a lui Florin este programată pe 12 Noiembrie. Până atunci, el şi familia lui trebuie să strângă 30.000 de euro. Pentru asta au fost deschise conturile de mai jos, la BRD, Agenţia Crângaşi, titular Florin Iordache.

– EURO: RO94BRDE410SV72450144100
– RON: RO11BRDE410SV72449864100


Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...

Spania intenționează să impună o taxă de 100% pentru proprietățile achiziționate de rezidenți non-UE

Guvernul din Spania, condus de prim-ministrul Pedro Sánchez, a anunțat un plan radical de a introduce o taxă de până la 100% din valoarea...

Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru situația din sectorul energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) care va avea loc marți, 14 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă