Excesele culinare pot fi periculoase pentru sanatate, mai ales cand masa imbelsugata de sarbatori este bogata in grasimi, proteine si dulciuri. Astfel organismul va fi supus unui efort de digestie marcat, care asociat repausului fizic va determina cresterea in greutate.
Pentru a se evita acest lucru, revenirea la alimentatia obisnuita, mai ales pentru cei care au tinut tot postul, ar trebui sa se faca lent. „Ingestia unei cantitati mari de alimente brusc poate determina tulburari electrolitice, aritmii, colecistita sau pancreatita. Un exemplu ar fi sarea, care se reintroduce treptat pentru a preintampina retinerea lichidelor in organism”, dr. Luana Sebestyen, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice de la Centrul Medical SOS. Romanii sarbatoresc marcarea Anului Nou ca de altfel si nasterea Domnului, cu o masa imbelsugata, care abunda in preparate din carne de porc, dulciuri concentrate si alcool. Pentru a evita solicitarea Salvarii sau prezentarea la camera de garda este indicat sa ascultam sfatul medicului. De asemenea, indicatiile medicale ne ajuta sa ne pastram silueta in aceste zile cand tentatia culinara este mare. „Ar fi de preferat ca sursele de proteine animale (carne, lapte, branzeturi, oua, mezeluri) sa fie preparate numai prin fierbere, frigere sau inabusire. Se recomanda, de asemenea, folosirea metodelor moderne de prelucrare termica (fierberea in vapori sub presiune sau prepararea in tigaie de teflon). Este contraindicata prajirea in grasime deoarece rezulta produsi de degradare ai lipidelor ce vor accelera procesul de arteroscleroza”, a mai spus dr. Luana Sebestyen. Specialistul nutritionist subliniaza ca alimentele de origine vegetala sunt de preferat a fi consumate crude. „In cazul in care este necesara fierberea lor, aceasta se va face in vapori sub presiune cu avantajul scurtarii prelucrarii termice si conservarii componentelor termosensibile. Sosurile se vor prepara fara faina, preferandu-se pentru cresterea vascozitatii acestora folosirea legumelor trecute prin sita”, a adaugat dr. Luana Sebestyen.
Mai mult colesterol
De retinut faptul ca grasimile saturate (de origine animala) cresc nivelul colesterolului din sange, in timp ce grasimile polinesaturate (ulei de porumb, floarea-soarelui, peste) determina scaderea acestuia. Proportia de lipide intr-o alimentatie sanatoasa nu trebuie sa depaseasca 30% din total, iar dintre acestea grasimile saturate ar trebui sa fie sub 10%. Se recomanda evitarea dulciurilor concentrate sau consumarea acestora in cantitati mici la sfarsitul unor mese complexe. Aportul caloric corespunzator unei zile trebuie impartit in 5-6 mese, cu evitarea „gustarilor” dintre mese. Trebuie cunoscuta valoarea energetica a diferitelor alimente prin cultivarea deprinderii de a studia etichetele aferente produselor comercializate. Medicul recomanda consumul zilnic de legume si fructe, precum si produse cerealiere, incluzand boabe nedecorticate.
Nu mancati in fata TV
„O alimentatie sanatoasa presupune si evitarea excesului de alcool. Alcoolul stimuleaza apetitul si impiedica mobilizarea grasimilor din depozite. Alimentatia este un proces caruia trebuie sa i se acorde timpul si atentia cuvenita. In timpul mesei trebuie sa ne concentram asupra acestei activitati. Nu se indica masa pe fuga sau in paralel cu cititul ziarului sau privitul la televizor. „Rontaitul” diverselor produse (fursecuri, biscuiti, alune, popcorn etc) in timpul vizionarii programelor TV este incriminat ca fiind o cauza de exces ponderal. Aportul de lichide trebuie sa fie de cel putin 2 litri pe zi. Se recomanda practicarea zilnica a mersului pe jos, in ritm alert, cel putin o jumatate de ora. O atentie speciala ar trebui acordata acelor diete promovate de mass-media, la care suntem tentati sa recurgem dupa aceasta perioada de exces alimentar, care ofera o varietate de metode de scadere ponderala fara o baza stiintifica confirmata. Majoritatea acestor metode promit rezultate rapide cu un minim de efort. Ele pot determina deficiente nutritionale, iar oamenii trebuie sensibilizati asupra faptului ca regimurile hipocalorice nu sunt inofensive. Acestea trebuie prescrise si supravegheate de catre medicul nutritionist” a afirmat dr. Luana Sebestyen.
Globalizarea obezitatii
La sfarsitul anilor 90, in Romania prevalenta supraponderii era de 53%, iar cea a obezitatii de 22% si ca lumea cotemporana sufera o adevarata „globalizare” a obezitatii, aceasta tinzand sa devina principala problema de sanatate a secolului XXl, considera specialistul. Schimbarea stilului de viata poate reduce semnificativ incidenta obezitatii in populatia generala si prin aceasta riscul de diabet zaharat, boli cardiovasculare, osteoarticulare, respiratorii etc.