In urma cu 25 de ani cancerul bronhopulmonar aparea rar la varsta de 50 de ani. Conf. dr. Nicolae Galie, managerul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", avertizeaza ca bolnavii alearga intr-un suflet la medic mult prea tarziu.
Cele mai dificile cazuri de cancer bronhopulmonar care pun serioase probleme de diagnostic si tratament sunt internate la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta". Din cele 13.000 de internari anual, peste 2.600 sunt pacienti cu tumori pulmonare. Dintre acestia, numai 400 au indicatie chirurgicala, ceea ce inseamna ca o majoritate coplesitoare vin in stadii foarte avansate, fara sanse de vindecare. "Avem posibilitatea sa facem investigatii imagistice complexe si adecvate. De asemenea, in cadrul institutului functioneaza cele mai dotate laboratoare de bronhologie, respectiv explorari functionale si anatomie patologica din tara. Acestea determina celelalte unitati spitalicesti sa fie trimis pentru diagnostic in institutul bucurestean. La acestea se adauga si serviciul de chirurgie, care este unul dintre cele cele mai performante in acest domeniu din Romania datorita dotarilor si pregatirii cadrelor medicale", a declarat conf. dr. Nicolae Galie, managerul Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta".
Medicul atrage atentia asupra unei "triade" simptomatice care ar trebui sa-l convinga pe pacient sa solicite un consult medical: tusea, expectoratia cu sange, dificultatea in respiratie. "O buna parte dintre pacienti afla ca sunt bolnavi la controale de rutina sau absolut intamplatoare. 90% din cei depistati cu opacitate pulmonara (aparitia unei pete, nodul pe radiografia standard) au cancer", a precizat conf. Galie. Exista doua mari categorii de cancer bronhopulmonar: microcelulare (celule mici) si nonmicrocelulare. "Prima forma nu beneficiaza de tratament chirurgical, deoarece se considera ca deja prezinta metastaze. Cel nonmicrocelular beneficiaza de tratament chirurgical si oncologic", a mai precizat managerul spitalului. Cancerul pulmonar este devastator, iar 90% din fumatori cad victime ale acestei maladii necrutatoare. Chiar si in cazul unui tratament complex radiologic si chirurgical, numai 30% din bolnavi supravietuiesc mai mult de cinci ani.
» Comunicare
Rudele unui pacient sunt primele informate. Trebuie sa stii cum sa dai aceasta veste ravasitoare unui om. Pacientul trebuie ajutat. Sa inteleaga despre ce e vorba si care sunt pasii de urmat. Un aliat de nadejde in supravietuire este optimismul.
» Cauze
90% din cancerele bronhopulmonare apar la fumatori, dar alti factori favorizanti sunt poluarea, efectele Cernobalului, alimentatia etc.