Matei trebuie să ia toată viaţa medicamente, dar este fericit că poate să iasă zilnic la plimbare şi să plece, în sfârşit, în vacanţă cu familia. După cinci ani de dializă, timp în care zilele i se scurgeau între spital şi casă şi în care şi-a luat un singur concediu, de o săptămână, la Sinaia, Matei a trecut de pe lista de aşteptare pe masa de operaţie. Analizele făcute de tatăl său, care ar fi vrut să-i doneze propriul rinichi, nu au ieşit cum trebuie, aşa că bărbatul de 47 de ani a fost nevoit să-l aştepte pe cel al unei persoane aflate în moarte cerebrală. „Nu ştiu cine e. Îi dau mereu de pomană şi îi aprind lumânări”, spune Matei, cu privirea tristă şi recunoscătoare pentru cel care i-a salvat viaţa, dându-i „bebeluşul”, cum îi place să-şi alinte rinichiul. Vestea care i-a schimbat viaţa în bine a venit cu o zi înainte de a merge la o nuntă. „La 6.00 dimineaţa eram la Spitalul Fundeni. Eu şi încă două persoane ne-am bătut pentru rinichi. Am făcut probele şi, pe la ora 13.00, am intrat în operaţie”, îşi aminteşte bărbatul.
Pe picioare, a doua zi de la operaţie
Intervenţia s-a terminat două ore mai târziu şi a decurs fără probleme. „Seara, am avut senzaţia de sete şi-mi simţeam capul greu. Asistenta nu mă lăsa să dorm deloc, pentru că aşa primise indicaţie de la anestezist, să-mi menţin starea de veghe după anestezia generală”, mai spune Matei. S-a dat jos din pat a doua zi după operaţie, iar la două săptămâni, după ce i s-a scos sonda, urina produsă de rinichi îi provoca, în mod normal, de această dată, urinări frecvente, ca şi cum ar fi avut infecţie urinară. După două luni de la operaţie, Matei a început să facă mişcare, câte 500 de metri pe zi, progresând treptat. „Iarna trecută nu prea am ieşit. Mi-a fost teamă de gripa porcină şi de gheaţă, să nu alunec şi să-mi lovesc «bebeluşul». Am luat şase kilograme în plus, pe care trebuie să le dau jos”, spune bărbatul. În primul an după operaţie, Matei a ţinut un regim drastic, fără carne de porc, grăsimi, sucuri, apă minerală, ceai de sunătoare sau grepfrut.
Sensibilitate la inimă, ficat şi plămâni
Organismul bolnavilor care ajung să facă transplant de rinichi este foarte slăbit, motiv pentru care sunt foarte vulnerabili la infecţii. „Insuficienţa renală cronică decompensată este cea mai mare catastrofă metabolică. Pentru că rinichii nu mai funcţionează, ureea se acumulează în sânge, oase, creier, ochi, piele. Un astfel de pacient este bolnav la toate organele, iar organismul este extrem de fragil”, afirmă Ioanel Sinescu, şeful Clinicii de chirurgie urologică şi transplant renal, de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, medicul care l-a operat pe Matei.
Bolnavii care au nevoie de transplant de rinichi trebuie să facă o serie de analize pentru evaluarea completă a inimii, ficatului, plămânilor şi intestinelor, dar şi teste pentru a analiza compatibilitatea dintre organism şi rinichiul pe care ar urma să-l primească. Donatori pot fi rudele de gradul 1 sau persoanele aflate în moarte cerebrală.
Operaţia durează aproximativ două ore şi se face sub anestezie generală. „Transplantul renal este o operaţie vasculară care presupune revascularea rinichiului, încât acesta să poată forma urină în noul organism. Implantăm ureterul rinichiului transplantat în vezica urinară, pentru ca urina formată să se elimine pe cale naturală. În mod normal, rinichiul îşi reia funcţia pe masa de operaţie, când apar primele picături de urină. În cel mai rău caz, în unele situaţii, rinichiul îşi reia funcţia după câteva ore sau zile”, explică Ioanel Sinescu.
Fidel tratamentelor şi analizelor
A doua zi după operaţie bolnavul poate mânca şi bea, iar starea lui de sănătate se îmbunătăţeşte de la o zi la alta. „Îi dispare culoarea palidă a feţei, are poftă de mâncare, i se schimbă expresia ochilor, tonusul creşte, iar tensiunea arterială se normalizează”, completează specialistul. La o lună sau două după operaţie, unii pacienţi se pot întoarce la serviciu. Persoanele care au făcut transplant de rinichi sunt nevoite să ia toată viaţa medicamente imunosupresoare, care ajută organismul să nu respingă rinichiul. Tratamentul medicamentos este respectat cu stricteţe şi de Matei, care, o dată la două luni, merge la spital pentru analize.
„Fără familie, eram de mult terminat”
Acum, Matei merge zilnic pe jos câte 5-6 kilometri. Una dintre satisfacţiile sale cele mai mari este casa pe care şi-a luat-o la 40 de kilometri de Bucureşti, cu livadă şi viţă-de-vie, care-l face să uite tristeţea din ziua în care s-a pensionat. „Un pahar de vin natural îmi place să mai beau”, spune el. Fără familia care l-a sprijinit spune că nu ar fi reuşit să mai prindă zile atât de frumoase. „Sunt mândru de familia mea, pentru că m-a înţeles. Fără ea, eram demult terminat. În cazul unei persoane care face dializă cel mai mult suferă familia, pentru că nici în concediu nu mai puteam pleca. În cinci ani am reuşit să plec o săptămână la Sinaia, pentru că m-a ajutat medicul să fac dializa acolo. Aveam colegi în situaţia mea pe care i-au părăsit soţiile”, spune bărbatul.
Pastile şi analize de 20.000 de euro pe an
Pentru un bolnav care a suferit un transplant de rinichi este nevoie de o sumă care variază între 16.000 şi 20.000 de euro în primul an de la operaţie. În această sumă sunt incluse şi investigaţiile medicale, medicamentele. Din 1997 până în prezent s-au făcut peste 1.100 de transplanturi renale la Spitalul Fundeni din Bucureşti. „Rata de supravieţuire la 13 ani după transplant este de 80%. În alte ţări din Europa rata de supravieţuire la 5 ani după transplant este de 60-65%”, afirmă Ioanel Sinescu. La noi, 80% din rinichi provin de la donatori vii şi doar 20% de la persoane aflate în moarte cerebrală.