Steve Jobs este doar una dintre persoanele celebre care au murit de cancer pancreatic. Pe lista celebrităţilor lovite de cumplita boală se numără Patrick Swayze, Luciano Pavarotti, Henry Mancini şi alţii (vezi aici). Însă cancerul pancreatic nu este una dintre cele mai răspândite forme de cancer. Mai mult decât atât, cancerul este abia pe locul 9 în topul principalelor cauze ale deceselor la nivel mondial.
Romanialibera.ro îţi prezintă un top 10 al principalelor cauze ale deceselor la nivel mondial, realizat de top-10-list.org:
1. Boli cardiace ischemice: 12,6%
Cunoscute sub denumirea de atac de cord, boala este caracterizată de reducerea cantităţii de sânge care alimentează muşcii inimii. Există mai multe cauze ale acestei afecţiuni, printre care vârsta, obiceiurile alimentare, diabetul, fumatul, hipertensiunea arterială şi stilul de viaţă sedentar. Atacul de cord este cea mai răspândită cauză a morţii în ţările occidentale şi principala cauză a internărilor în spital.
2. Bolile cerebrovasculare: 9,7%
Sunt în general cunoscute ca atacuri cerebrale şi sunt legate de bolile care ţin de vasele de sânge care alimentează creierul. Hipertensiunea este principala cauză a atacurilor cerebrale, care afectează creierul într-un mod violent şi duc deseori la deces. Ajutorul medical acordat cu promptitudine poate salva viaţa pacienţilor.
3. Infecţii ale sistemului respirator inferior: 6,8%
Pneumonia, abcesele pulmonare, bronşitele acute sunt simptome ale infecţiilor sistemului respirator inferior. Printre bolile infecţioase, acestea sunt principala cauză a deceselor. Simptomele pot include oboseala, senzaţia de slăbiciune, insuficienţa respiratorie şi febra. Tratamentul cu antibiotice este foarte eficient, însă există mulţi bolnavi care nu au banii necesari pentru a suporta costurile unui astfel de tratament.
4. HIV/SIDA: 4,9%
Virusul HIV afectează sistemul imunitar şi este răspândită peste tot în lume. Conform unor rapoarte din 2009, 60 de milioane de oameni au fost infectate cu HIV la nivel mondial, 25 de milioane de oameni au murit din cauza SIDA, iar 75% dintre aceştia se află în Africa Sub-Sahariană. Specialiştii cred că virusul îşi are originea în Africa Centrală la începutul secolului 20.
5. Bolile pulmonare obstructive cronice: 4,8%
Aceste boli sunt cauzate mai ales de fumat şi de contactul cu gazele nocive. Bronşita cronică şi emfizemul fac parte din rândul bolilor pulmonare obstructive cronice. În anul 1990, acestea erau a şasea cauză a deceselor, însă acest tip de boli fac din ce în ce mai multe victime din cauza creşterii numărului de fumători şi a gradului de poluare din anumite oraşe.
6. Boala diareică: 3,2%
Boala diareică este a două cauză a deceselor în rândul copiilor. Pierderea lichidelor din organism duce la deshidratare şi a tulburări ale echilibrului electrolitic. Diareea se tratează foarte uşor.
7. Tuberculoza: 2,7%
Tuberculoza este o boală infecţioasă foarte răspândită, care atacă plămânii. Se poate contacta prin intermediul aerului atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Zilnic, în România, 70 de persoane se îmbolnăvesc de TBC şi 7 mor din cauza acestei infecţii. La nivel mondial, în fiecare secundă cineva se îmbolnăveşte de TBC.
8. Malaria: 2,2%
Malaria este foarte răspândită în regiunile tropicale şi subtropicale. La un moment dat, malaria era una dintre principalelel cauze ale deceselor în lume. Odată cu dezvoltarea medicinei şi industriei medicamentelor, frecvenţa malariei a scăzut foarte mult, însă este, încă, o maladie foarte răspândită în Africa şi Asia.
9. Cancerul de trahee/bronhii/plămâni: 2,2%
Dintre toate tipurile de cancer, cancerul care afectează sistemul respirator este cel mai răspândit, iar cei mai vulnerabili sunt fumătorii.
10. Accidentele rutiere: 2,1%
Accidentele rutiere au cel mai mare impact mediatic atunci când vine vorba despre cauzele deceselor. Numărul accidentelor rutiere este din ce în ce mai mare din cauza creşterii numărului populaţiei şi a numărului de vehicule la nivel mondial.