Cercetările moderne în domeniul cristalelor şi al pietrelor preţioase susţin, la unison cu străvechile ştiinţe ezoterice, că bijuteriile nu au doar un rol estetic, ci şi unul vindecător.
Cristalele şi pietrele preţioase şi semi-preţioase sunt utilizate din cele mai vechi timpuri pentru a preveni sau a trata diverse boli. În trecut, ele erau purtate ca amulete şi talismane pentru protecţie, iar în prezent sunt incorporate în aparate performante care se folosesc în centre spa pentru relaxare şi tratament.
„Terapia cu ajutorul pietrelor preţioase este o metodă naturală de menţinere a sănătăţii generale a organismului, de întărire a sistemului imunitar şi de recuperare a calităţii vieţii, pierdute din cauza stresului, vieţii agitate pe care o avem, vârstei, bolilor, stilului de viaţă nesănătos şi haotic”, explică Nicoleta Magargiu, director general al Centrului Casa Jad.
Aparatele moderne folosesc mai multe tipuri de pietre în combinaţie cu masaj, reflexoterapie, presopunctură sau raze infraroşii care amplifică proprietăţile curative ale pietrelor. Terapia combinată pătrunde mai adânc în corp, iar rezultatele apar mai rapid.
„În general, după o primă şedinţă, clienţii noştri pot observa un somn extrem de liniştit şi profund, chiar şi la cei cu insomnii vechi, o energizare extraordinară asociată însă cu o stare de calmitate, dar şi începerea procesului de detoxifiere”, spune Nicoleta Magargiu.
Pietre de jad pot vindeca rinichii
Pietrele de jad sunt extrem de benefice pentru sănătate datorită elementelor vitale din componenţa să – minerale, calciu, magneziu, fier. Ele au capacităţi extraordinare de întărire a sistemul imunitar şi o energie vindecătoare. Jadul are efecte benefice în special asupra rinichilor, stimulând eliminarea calculilor renali şi detoxifierea.
În combinaţie cu masaj, pietrele de jad pot fi folosite pentru a corecta postura sau a trata afecţiunile reumatice.
„Terapia cu pietre de jad încălzite de raze infraroşii se adresează în primul rând tuturor celor care au probleme de coloana vertebrală, de la adolescenţi până la vârstnici, iar în al doilea rând, persoanelor cu probleme de sănătate, de la infecţii urinare şi până la paralizie, care doresc să se trateze printr-o terapie 100 % naturală”, declară directorul centrului de wellness.
Turmalina ajută fumătorii să renunţe la viciu
Turmalina, piatra semi-preţioasă ca şi jadul, are efecte extraordinare asupra afecţiunilor respiratorii (astm, bronşită, pneumonie, etc.). Piatra de turmalină emite ioni negativi care ajută la detoxifierea organismului şi la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, datorită ionilor încărcaţi negativi, supranumiţi vitaminele aerului, se îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, se purifică sângele şi se curăţă plămânii.
„După 5-6 şedinţe, clienţii fumători povestesc că resimt o nevoie scăzută de a fuma. Am avut cazuri de fumători care au renunţat la fumat, iar satisfacţia cea mai mare era aceea că puteau sta alături de prieteni de-ai lor fumători fără a simţi nevoia să aprindă ţigara”, povesteşte directorul centrului de wellness.
Masajul cu agate tonifică tenul
Agatul este o un tip de cuartz care se găseşte într-o varietate de modele şi culori. Această piatră conferă calm în perioadele de stres, stimulează rezistenţa fizică şi psihică şi are un puternic rol curativ general.
Masajul cu agatele calde realizează o exfoliere delicată şi eficientă. În consecinţă, liniile fine sunt şterse, tenul se luminează şi căpăta instantaneu aspect proaspăt, iar semnele de oboseală sunt înlăturate.
Un alt efect spectaculos al acestui aparat apare în terapia acneei. Coşurile şi inflamaţiile sunt înlăturate, deoarece porii sunt destupaţi prin exfoliere, curăţaţi în timpul masării, iar umflăturile roşii sunt reduse rapid prin efectul antiinflamator .
Contraindicaţii pentru gravide
Terapia cu pietre de jad şi raze infraroşii este contraindicată femeilor însărcinate deoarece căldura degajată de pietrele de jad produce dilataţie. Această terapie nu este recomandată nici persoanelor cu hipertensiune gravă – din cauza căldurii, fluxul sangvin creşte şi tensiunea arterială poate creşte şi ea.
Culorile pietrelor şi calităţile lor vindecătoare
Pietrele roşii (coralul, rubinul, piatra sângelui) sunt folosite în tratarea anemiilor şi A afecţiunilor provocate de o circulaţie deficitară, precum şi în tratarea depresiilor.
Pietrele verzi (smaraldul, turmalina verde, malachitul, jaspul, agata) tratează disfuncţii ale sistemului nervos şi au un efect calmant.
Pietrele albastre (safirul, lapislazuli, turcoazul, acvamarinul) calmează, echilibrează şi tratează afecţiuni ale gâtului, inflamaţii şi sângerări interne.
Pietrele galbene (topazul, citrinul, ambra) tonifică sistemul nervos, tratează afecţiuni ale stomacului şi ficatului.
Pe piaţă se găsesc multe bijuterii false care nu au proprietăţi curative, de aceea este indicat să solicitaţi un certificat de autenticitate atunci când cumpăraţi pietre preţioase sau semi-preţioase.