De la 1 iunie vor intra in vigoare noile formulare de retete cu regim special pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite. Pentru prima oara acestea vor cuprinde rubrici speciale pentru asiguratii din Uniunea Europeana.
Noul Ordin 832/302/2008 prevede ca, de la 1 iunie a.c., cetatenii straini care poseda cardul european de asigurari sociale de sanatate emis de un stat UE pot beneficia, pentru cazurile de urgenta produse pe teritoriul tarii noastre, de medicamente compensate si gratuite. De asemenea, persoanele care provin din tari beneficiare ale acordurilor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii din care Romania face parte vor beneficia de prescrieri pe noile formulare de retete (exemple: Albania, China, Cuba, Israel, India, Maroc, Moldova). Conform actului normativ, categoriile de persoane care beneficiaza de retete compensate si gratuite sunt: salariatii care dovedesc ca si-au achitat la zi contributia la fondul de sanatate; co-asiguratii (sot, sotie si parintii fara venituri proprii care sunt in intretinerea unei persoane asigurate); pensionarii (care fac dovada cu ajutorul cuponului de pensie); copiii sub 18 ani; elevii, ucenicii sau studentii (18-26 de ani) care nu realizeaza venituri din munca – pentru aceasta categorie contravaloarea medicamentelor prescrise se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta sau de decontare dupa caz;
Pentru gravide sau lauze contravaloarea medicamentelor se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta, indiferent daca realizeaza sau nu venituri; veteranii, revolutionarii sau persoanele cu handicap care fac dovada ca sunt beneficiarii legilor speciale (valoarea medicamentelor prescrise se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta, in conditiile contractului-cadru, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri); bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate; persoanele care au dreptul la ajutor social; liber-profesionistii (pentru cei care exercita profesii liberale sau independente) sau persoanele din categoria personal contractual, conform Ordinului comun al MS si CNAS 886/2007. Retetele pot fi eliberate si de medicul din spital, la externarea pacientului. Pe acelasi formular se pot prescrie medicamentele din toate sublistele A, B, C.
ALTE PREVEDERI
» Cod de boala
Medicul prescriptor va inscrie codul diagnosticului pentru care se face prescriptia medicala la rubrica "Cod de boala".
» Inlocuire
In cazul in care pacientul este de acord cu inlocuirea medicamentelor prescrise, medicul va consemna pe versoul celor trei exemplare aceasta mentiune.