4.3 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPRSomnul bate obezitate

Somnul bate obezitate

A mânca cu moderaţie, a face exerciţii fizice şi a evita grăsimile sunt condiţii esenţiale pentru a combate excesul de greutate. Există însă un alt factor, mai puţin cunoscut, care ne ajută să ne păstrăm silueta: somnul de calitate, informează Agerpres.

Lipsa de odihnă duce la creşterea producţiei de grelină şi la diminuarea leptinei, cei doi hormoni care reglementează senzaţia de foame, şi care fac să crească pofta de mâncare, notează vineri ziarul ABC.

‘Grelina este produsă în principal de stomac şi sporeşte senzaţia de foame. Leptina este generată de celulele grase şi indică lipsa de rezerve metabolice şi de calorii’, explica Empar Lurbe, cercetător principal la Centrul de Investigaţie Biomedică şi Fiziopatologică a Obezităţii şi a Nutriţiei (CIBERobn), din Madrid care studiază relaţia dintre somn şi obezitate.

‘S-a constatat că o oră în plus de somn diminuează cu până la 36% posibilitatea ca tinerii să sufere de obezitate’, spune dr. Lurbe. Un studiu recent realizat de Universitatea din Stanford care susţine această teorie arată că persoanele, care dorm mai puţin de cinci ore, produc niveluri mai mari de grelină şi mai puţină leptină, comparativ cu cei care dorm, de exemplu, opt ore.

Consecinţa cea mai importantă a acestor alterări neuroendocrine este creşterea poftei de mâncare. Mai rău este că în aceste situaţii simţim nevoia să mâncăm, nu legume, ci alimente hipercalorice bogate în carbohidraţi care consumă energia pe care o producem în timpul somnului. O supraalimentare, care evident duce la creştere în greutate.

Nu numai că avem poftă de alimente nesănătoase, dar şi scade cheful de a face exerciţii fizice, iar rezultatul este combinaţie explozivă care favorizează acumularea de grăsimi.

Pentru a evita acest cumul de lipide, oamenii de ştiinţă recomandă un regim alimentar sănătos, cu un nivel redus de zahăruri şi, mai ales, să se doarmă suficient, pentru că s-a dovedit că este un factor important în controlul greutăţii.

Pentru a obţine un somn odihnitor, experţii recomandă adulţilor să doarmă între 6 şi 8 ore pe zi, iar copiiilor până la zece ore. Sunt în schimb interzise televizoarele în camera de dormit, cititul în pat, vizionarea de filme sau de programe care să solicite intens activitatea cerebrală cu o oră înainte de calculare şi, mai ales, consumul de cafea sau tutun după ora cinci seara.

Sunt câteva din sfaturile pe care CIBERobn le recomandă pentru a evita tulburările de somn.

Cele mai citite

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...

România se confruntă cu scăderea accelerată a rezervelor de gaze naturale

Situația nu este specifică doar României, întreaga Europă înregistrând o golire rapidă a rezervelor de gaz Depozitele subterane de gaze naturale ale României se golesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă