Deficitul de iod a fost identificat ca una dintre cauzele importante de retard mintal in lume. In Romania, cel mai recent studiu al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului a aratat ca doar 53,1% din scolarii de varsta 6-7 ani au valori normale ale iodului, restul avand deficite de la usor la sever. Aproape jumatate din copiii care intra in clasa I sunt expusi riscurilor lipsei de iod. In mediul rural doar 43% din copii au valori normale ale iodului. Diferentele constatate intre urban si rural pot fi explicate prin alegerea tipului de sare folosit in alimentatie (iodata/neiodata), conditiile improprii de transport si depozitare in magazinele rurale, orientarea populatiei de la sate spre consumul crescut de sare neiodata (de regula, sare care nu este destinata consumului uman sau cumparata direct de la saline inainte de iodare). O situatie speciala este cea a femeilor gravide si a nou-nascutilor. Deficitul de iod al nou-nascutilor se incadreaza in limitele deficitului moderat, acesta fiind mai sever decat al mamelor lor, care este un deficit usor. Comparativ cu anii trecuti, situatia s-a mai imbunatatit, totusi 46,9% din copii mai prezinta diferite grade de deficit de iod. Spre deosebire de alti nutrienti cum ar fi fierul, calciul sau vitaminele, iodul nu apare in mod natural in anumite elemente, el este prezent in sol si este ingerat prin alimentele care au crescut pe solul respectiv. Deficitul din sol nu poate fi corectat. Recentele inundatii, care au afectat o buna parte a teritoriului Romaniei, au contribuit la spalarea solului cu diferiti micronutrienti, printre care si iodul. Tulburarile prin deficit de iod includ insuficienta dezvoltare a creierului la fat cu deficit intelectual si performante scolare reduse ale copilului in viitor; reducerea coeficientului de inteligenta cu 10-15%; reducerea abilitatilor de invatare ale copilului; cresterea ratelor de avort spontan etc. Cel mai devastator efect al lipsei de iod este cel asupra creierului uman. In lipsa iodului, celulele nervoase nu se pot dezvolta, aceste efecte aparute in perioada de crestere a copilului fiind ireversibile.
Iodul, distrus prin fierbere
Specialistii recomanda cumpararea numai a sarii iodate, ambalata in pungi rezistente la apa, cu data fabricatiei sau expirarii mentionata pe ambalaj. Spre expirare, concentratia de iod scade foarte mult. Sarea iodata se pastreaza in cutii inchise, ferita de soare si de apa. Cea procurata direct din saline, ca si sarea pentru hrana animalelor nu sunt iodate. Se recomanda adaugarea sarii la sfarsitul prepararii mancarii, deoarece iodul din sare se pierde treptat in timpul fierberii.