Pacienţii români diagnosticaţi cu artroză pot beneficia de o terapie inovatoare contra acestei afecţiuni, datorită căreia se pot bucura de doi ani de confort şi de şansa de a amâna protezarea, potrivit specialiştilor în ortopedie, informează NewsIn.
Terapia, numită Orthokine, este personalizată şi presupune injectarea intraarticulară a unui ser preparat din sângele pacientului. Costul unui tratament de şase injectări este de 1.200 euro. Durata tratamentului poate varia între trei şi şase săptămâni, timp în care pacientului îi vor fi administrate 1-2 injecţii cu ser autolog pe săptămână, în articulaţia afectată.
Aceeaşi terapie, descoperită în Germania acum 13 ani, este utilizată în Centrul Medical Recumed, St. Lukas Hospital, Centrul Medical Puls şi, mai nou, la Spitalul Medlife Griviţa. Orthokine este folosită în prezent de pacienţi în Germania, Austria, Elveţia, Marea Britanie, Danemarca, Spania, Cipru, Cehia, Slovacia, Slovenia şi China.
Artroza este o afecţiune în care cartilajul ce protejează şi înveleşte suprafeţele articulare se deteriorează. Oasele, nemaifiind separate de cartilaj, încep să se erodeze, ceea ce duce la lezarea ţesutului şi a osului subiacent, cauzând dureri articulare.
În România, 200.000 de tineri între 25 şi 45 de ani sunt diagnosticaţi cu această afecţiune.