16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăGDPRRomania, pe primul loc la tuberculoza

Romania, pe primul loc la tuberculoza

Tuberculoza pulmonara este o problema majora de sanatate publica si chiar o urgenta mondiala, asa cum o considera Organizatia Mondiala a Sanatatii din anul 1993. Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta acestei boli respiratorii, denumita si boala saraciei.
In Romania, sunt inregistrate anual 110-115 cazuri noi la 100.000 de locuitori, de 10 ori mai mult decat media Uniunii Europene.

Comparativ cu tarile UE, Romania inregistreaza cele mai mari valori privind incidenta tuberculozei, o boala contagioasa respiratorie de care sufera 34.000 de romani. Intre tarile Regiunii Europa a OMS suntem pe locul trei, dupa Kirghistan si Kazahstan. "Este vorba de 110-115 cazuri noi la 100.000 de locuitori, de 10 ori mai mare decat media UE", a declarat conf. dr. Constantin Marica, coordonator al programului national de control al TB, Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" Bucuresti. In ultimii 4-5 ani, s-a inregistrat o scadere a incidentei de la 147 la 110 la suta de mii de locuitori. "In Romania aceasta boala se afla sub control pentru ca avem o retea medicala dezvoltata si un program national care functioneaza foarte bine", a subliniat conf. dr. Constantin Marica. Totusi, medicul Marica solicita sprijinul retelei de medicina de familie in activitatea de depistare si control al tuberculozei. Durata de spitalizare a unui astfel de bolnav este 40 de zile. La externare el nu mai este contagios (nu mai elimina bacilul Koch), dar daca renunta la tratament boala va recidiva. "Marea majoritate a bolnavilor provin din paturile sarace ale societatii, din familii dezorganizate, care consuma alcool. TBC-ul se transmite pe cale aeriana si apare la oamenii cu imunitate foarte scazuta. Din 100 de bolnavi expusi, numai 10 se imbolnavesc", a explicat doctorul Marica.

Pericol pentru copii
» Incidenta
Incidenta la copii a crescut continuu, de la 7,9 in 1985 la 48,2 la suta de mii de locuitori in 2002.
»28 In 2007
Trendul cazurilor noi este totusi descrescator, ajungand
la 28 in 2007.
» Meningita tuberculoasa
In Romania exista mortalitate infantila prin meningita tuberculoasa la sugari (cu varsta intre 0 si un an).
» ExcepTie
Suntem singurii din Europa care nu am reusit sa eradicam acest tip de meningita.

SPECIALISTUL
» Semn de boala

Din pacate, simptomele nu semneaza eticheta bolii. Apar transpiratii, oboseala, lipsa poftei de mancare, tuse iritativa, care se accentueaza pana la senzatia de voma. Marea majoritate a pacientilor cu TBC sunt fumatori si pun simptomele pe seama fumatului. Se duc la medic cand boala este avansata si apare caverna in plamani. Atunci bolnavul elimina sange prin tuse. Daca dupa o viroza respiratorie tusea iritativa nu trece timp de trei saptamani, riscul de a avea TBC este foarte mare. Rolul medicului de familie in diagnosticare este foarte important.
Sunt anumite categorii de persoane care prezinta un risc crescut de infectare: persoanele care impart locuinta cu un bolnav de TBC; cadrele medicale care ingrijesc pacientul; consumatorii de alcool sau bolnavii cu imunitate scazita.

Cele mai citite

Probleme pentru Universitatea Craiova! Se amâna debutul lui Cicâldău

Universitatea Craiova se confruntă cu o problemă în ceea ce privește revenirea lui Alexandru Cicâldău, mijlocașul de 27 de ani, care continuă să fie...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Monaco a învins-o pe Barcelona! Cine e puștiul minune care a adus victoria

George Ilenikhena, autorul golului de 2-1 în meciul dintre Monaco și Barcelona, a devenit deja un specialist în stabilirea de recorduri. La doar 18 ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă