Medicii pediatri avertizeaza ca in Romania se fac prea multe radiografii la nou-nascuti. Aceste investigatii sunt daunatoare dezvoltarii ulterioare a bebelusilor. Una dintre afectiuni, si anume luxatia de sold, se poate depista ecografic.
Cauzele aparitiei
Foarte multi copii se nasc cu o predispozitie pentru luxatia de sold, care inseamna iesirea capului femural din articulatie. Aceasta afectiune are mai multe cauze de aparitie: pozitia fatului in timpul sarcinii, predispozitie familiala, modul in care s-a nascut copilul (cu spatele sau lateral). Astfel, „acoperisul” articulatiei ajunge sa nu fie rotunjit, ci drept. Cand copilul ajunge la varsta de 10 luni-un an, exista riscul iesirii capului femural in afara – adica aparitia luxatiei de sold. „Controlul medical este important. Pe baza lui se constata diferenta pozitiei intre cele doua picioare, prezenta unor cute mai multe doar pe o coapsa in raport cu cealalta sau zgomot la miscarea piciorului”, ne-a declarat dr. Mariana Coman, medic primar radiopediatru la Serviciul de Radiologie – Spitalul de Copii „M. Curie” (Budimex).
Diagnostic ecografic
Medicii specialisti spun ca predispozitia spre luxatia de sold se poate diagnostica ecografic. Un argument in acest sens este si faptul ca pana la 4 luni capul femural este cartilaginos si nu se vede radiologic. Din pacate, multi nou-nascuti sunt supusi radiografiilor, lucru daunator sanatatii micutilor. Ecografia pentru luxatia de sold se poate face cel mai bine intre 4 si 6 luni. „Daca se descopera la varste foarte mici, exista sansa recuperarii si 90% din cazuri se rezolva fara interventie chirurgicala”, a subliniat medicul radiopediatru. De aceea trebuie renuntat la radiografie si optat pentru ecografie, o metoda de diagnostic nepericuloasa pentru sanatatea micutilor.
Vizualizarea articulatiei
„Investigatia ecografica este simpla si nepericuloasa, deoarece se vizualizeaza articulatia. Dupa efectuarea investigatiei, se recomanda consultatia la un medic ortoped. Radiografia de bazin presupune expunerea la raze X a organelor genitale, care sunt foarte sensibile. In timp, se poate ajunge la fibroze sau chiar la aparitia unor tumori”, a spus dr. Mariana Coman.