Oamenii şi-ar putea prelungi viaţa dacă şi-ar trata afecţiunile cronice asociate vârstei: reumatismul, diabetul, tulburările cardiovasculare, spune medicul geriatru Maria Georgescu.
Cine a trecut o dată pe la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni se întoarce şi a zecea oară. Curele cu Gerovital, gimnastica medicală, masajul, electroterapia, hidroterapia, dar şi şedinţele la psiholog sau tratamentele medicale primite îi ajută pe cei cu vârste cuprinse între 40 şi 90 de ani să se pună pe picioare, mai ales după ce au trecut printr-un accident sau după ce au primit un diagnostic de boală reumatică ori neurologică.
„Am venit aici ca să îmi tratez o spondiloză cervicală şi mă simt atât de bine, fără dureri. Am fost şi anul trecut şi cred că o să mai revin. Condiţiile sunt formidabile”, spune o pacientă în vârstă de 65 de ani, care urmează o procedură de electroterapie. Medicii povestesc că sunt pacienţi care vin de zece ani cu regularitate, unii dintre ei fiind integraţi şi în studii. „Suntem programaţi să trăim 120 de ani. Dacă oamenii ar avea grijă de ei şi şi-ar trata bolile cronice asociate vârstei, ar putea atinge această performanţă”, spune medicul geriatru Maria Georgescu, discipolul profesoarei Ana Aslan.
Un alt pacient de 63 de ani, Ştefan Golăeş, a venit tocmai din Brăila pentru „Cura Aslan”. Este pentru a doua oară la Institutul din Otopeni, dar şi‑ar dori să poată sta internat mai mult timp. „În 14 zile, cât este limita, nu prea ai cum să te recuperezi, mai ales după un atac vascular cerebral. Însă, chiar şi aşa, recuperarea are efect. Mă simt mai relaxat, încep să îşi dea drumul încheieturile”, spune bărbatul, care a suferit un accident vascular în urmă cu patru ani. Până să ajungă la „Ana Aslan”, acesta povesteşte că a făcut recuperare la Spitalul Militar din Bucureşti. „Plus că am făcut un tur prin toate centrele de recuperare din ţară: la Covasna, la Iaşi, la Mangalia, la Techirghiol. Pe unde nu am ajuns… Am avut voinţă, dar am şi cheltuit mult. Îmi luam un Peugeot 207″, glumeşte bărbatul.
Pacienţi cu boli reumatice
Din cauza numărului mare de paacienţi (peste 14.000 pe an), accesul la Institutul „Ana Aslan” a rămas greoi. Programările se fac cu şase luni sau chiar un an înainte. „Din păcate, nu avem ce face, sunt mulţi oameni care vor să vină, însă numărul de locuri este limitat. Sunt mulţi pacienţi care suferă de boli reumatice (artrite), boli metabolice, obezitate, diabet zaharat de tip 2, cardiovasculare (hipertensiune, boala cardiacă ischemică), afecţiuni neurologice (boala Parkinson) sau cerebrovasculare, boli ce necesită îngrijire în specialitatea geriatrie. Nu în ultimul rând, se adresează pacienţi cu tulburări de memorie”, spune medicul geriatru Maria Georgescu, conferenţiar la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”. Nu lipsesc nici persoanele mai tinere, care au nevoie de recuperare după un accident rutier sau la schi ori după o intervenţie la nivelul aparatului locomotor.
„Nu putem interna cazurile terminale sau pe cei care au suferit un atac vascular cerebral şi care nu au beneficiat de o minimă recuperare, care să le permită cât de cât să se deplaseze sau autoservească”, explică medicul Maria Georgescu. În unele cazuri, pacienţii se pot interna cu însoţitor, de regulă din familie (nu pot beneficia de unul din spital). „Nu avem suficient personal care să preia acest tip de îngrijiri, chiar contra cost”, explică Maria Georgescu. Cazarea se face în camere cu două sau trei locuri, preţurile fiind cuprinse între 25 şi 40 de lei pe noapte. „Toate camerele sunt dotate cu frigider, televizor, baie”, explică medicul Simona Ghiorghe, specialist în recuperare la „Ana Aslan”. Pe parcursul celor 14 zile de internare, pacienţii au şi cele trei mese asigurate. În plus, au voie să primească vizitatori.
Ce cuprinde programul de recuperare
electroterapie – ameliorează durerile provenite din suferinţele reumatice, neurologice;
masaj terapeutic – rezolvă durerile de umeri, de spate, contracturile; nu este indicat celor cu varice, stări febrile, infecţioase;
gimnastică recuperatorie – reeducarea mersului, a echilibrului, a mobilităţii, se refac rezervele energetice;
împachetări
hidroterapie (băi galvanice) – ameliorează problemele de circulaţie periferică;
magnetodiaflux – indicat pentru sistemul nervos, insomnii şi suferinţe reumatice.
Ce analize se fac
Primul specialist care examinează pacientul la „Ana Aslan” este medicul geriatru. Acesta îl evaluează din punct de vedere biologic, fizic şi psihic şi îi prescrie o serie de analize (teste de sânge, de urină, ecografie abdominală, Doppler, EKG, osteodensitometrie, radiografii etc.). „Începând cu ora 8.30-9.00, pacientul este preluat de medicul la care a fost programat, i se efectuează evaluarea clinică, se stabileşte schema de tratament medicamentos şi de recuperare, iar cel târziu a doua zi începe fizioterapia”, adaugă Maria Georgescu.
Pacientului, în urma investigaţiilor clinice, paraclinice, i se stabileşte diagnosticul, i se prescriu medicaţia, dieta, programul complet de fizioterapie. Nu în ultimul rând, se efectuează, dacă este cazul, evaluarea psihologică pentru depistarea unor eventuale tulburări de memorie şi deficite cognitive.
„La sfârşitul celor două săptămâni, pacienţii primesc scrisoarea medicală şi biletul de externare ce cuprinde recomandări şi un diagnostic complex, plus investigaţiile efectuate, în original”, spune Maria Georgescu.
14.000 de pacienţi pe an vin la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” pentru un program complex de fizioterapie şi tratament.