Persoanele defavorizate din Medgidia şi Roman au primit legume şi fructe proaspete, timp de un an, printr-un proiect european care se desfăşoară, simultan, în Bulgaria, România şi Slovacia.
680 de persoane din Medgidia şi Roman au primit, timp de un an, legume şi fructe proaspete, prin proiectul european “Creşterea consumului de fructe şi legume proaspete în rândul grupurilor vulnerabile”, demarat de Direcţia Generală Sănătate din cadrul Comisiei Europene, conform unui comunicat remis redacţiei.
Persoanele vulnerabile – copii, femei însărcinate şi oameni în vârstă cu venituri mici – au primit aproximativ 5,6 tone de fructe şi 2,5 tone de legume, prin programul european, implementat în România de PRAIS Corporate Communications, în colaborare cu organizaţii non-guvernamentale locale şi autorităţi.
În cadrul proiectului, beneficiarii au participat la demonstraţii de gătit, unde au preparat, alături de bucătari profesionişti, zeci de reţete tradiţionale, folosind fructe şi legume de sezon. Persoanele participante au aflat de la nutriţionişti informaţii privind calităţile nutritive ale legumelor şi fructelor şi diverse reţete, ca să le integreze uşor în alimentaţia zilnică. După fiecare sesiune de gătit, toţi beneficiarii au primit reţete tipărite, precum şi fructe şi legume proaspete, precizează coordonatorii proiectului, în comunicat.
Totodată, datorită rezultatelor obţinute, proiectul european va continua în România încă un an, până în iunie 2014, a mai anunţat directoarea generală a PRAIS, Silvia Bucur.
Proiectul european se desfăşoară, din 2012, în Slovacia, Bulgaria şi România şi urmăreşte să încurajeze consumul de fructe şi legume proaspete în rândul categoriilor defavorizate.
O viaţă sănătoasă presupune un consum cât mai mare de fructe şi legume. Aceste alimente conţin substanţe antioxidante, care ajută organismul să lupte împotriva bolilor şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui. Totodată, cercetătorii au descoperit că fructele şi legumele conţin caroten, care îi face pe oameni să fie mai optimişti.