Ministerul Sănătăţii completează pentru prima dată în ultimii şase ani lista de medicamente compensate, pentru pacienţii cu boli rare. De luna viitoare, 17 medicamente fără echivalent terapeutic, necesare pacienților cu boli precum cancerul, epilepsia, leucemia vor intra în circuit.
„Pentru prima dată în ultimii şase ani lista cu medicamente se va actualiza. Începând cu luna mai vom compensa un număr de 17 medicamente orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor ce suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative. Aceste medicamente sunt esenţiale pentru ca aceşti pacienţi să poată trăi”, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.
Costurile pentru cele 17 medicamente vor fi suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, sumele fiind prevăzute în bugetul din acest an. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, de asemenea, că o nouă evaluare a listei de medicamente compensate va avea loc, urmând să fie abrogat Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 724 din 2013, ordin care aprobăcriteriile de evaluare a tehnologiilor medicale pentru a fi cuprinse în lista de medicamente compensate.
“Ordinul nu a inclus criterii de excludere din listă a unor medicamente, iar Comisiile de specialitate care au făcut evaluarea aveau rol decizional, şi nu unul consultativ. Voi revoca acest ordin, şi am decis reglementarea unei noi proceduri de evaluare, cu respectarea legilor şi directivelor europene în vigoare, astfel încât în toamna acestui an toţi asiguraţii să beneficieze de o listă pe baza unor criterii obiective, verificabile şi transparente”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Președintele Asociației Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, a declarat pentru „România liberă“ că prin amânarea până în toamnă a listei totale cu medicamente compensate, Guvernul Ponta dă dovadă de iresponsabilitate. „E aceeași iresponsabilitate a Guvernului Ponta. Prin această amânare, lasă pacienții fără o șansă la viață. Ei suferă de boli grave, pot să moară în aceste luni, până ajung să ia acele medicamente”, a spus Irimia. El a mai spus că prin introducerea doar a unui număr mic de medicamente noi, statul își discriminează pacienții. „De ce au introdus medicamente doar pentru anumite boli și pentru altele nu? Ei sunt Dumnezeu? Asta e o discriminare între pacienți”, a conchis Irimia.
De ce se amână actualizarea listei
Actualizarea listei de medicamente compensate, blocată din anul 2008, este una dintre cele mai importante mize financiare ale industriei farmaceutice.
România este codaşa Europei la capitolul accesului pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Din cauza acestei neactualizări, în presă s-a lansat ipoteza potrivit căreia România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza faptului că a încălcat directivele europene.„Nu există până în acest moment o acţiune de infringement declanşată de Comisia Europeană pe acest subiect. Am avut însă o solicitare de informaţii din partea Comisiei, în urma căreia Ministerul Sănătăţii şi-a revizuit procedurile. Mai avem o singură problemă legată de termen, însă aceasta va fi rezolvată până în aprilie, conform discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii”, a explicat în luna martie, pentru RL, agentul guvernamental al statului român la Curtea de Justiţie a UE, Horaţiu Radu.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii declaraseră inițial că, în primăvara aceasta, pe lista medicamentelor compensate vor fi introduse 130 de molecule noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (16%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant.