0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăGDPRO membrană de colesterol, secretul distrugerii virusului HIV

O membrană de colesterol, secretul distrugerii virusului HIV

Un grup de cercetători din Europa şi SUA a descoperit o modalitate de a preveni distrugerea sistemului imunitar de către virusul HIV. Virusul este incapabil să atace sistemul imunitar dacă membrana de colesterol este distrusă, informează Daily Mail.

„Este ca o armată care nu mai are arme, însă i-au mai rămas steagurile. Aşa că o altă armată o poate recunoaşte şi anihila”, a declarat Adriano Boasso de la Imperial College London, care a condus studiul.

Echipa caută să găsească modalitatea de dezactiva virusul şi de a dezvolta un vaccin anti-HIV. Când o persoană se infectează cu virusul HIV, sistemul ei imunitar contraatacă imediat. Însă cercetătorii cred că virusul cauzează iniţial o supra-reacţie din partea sistemului imunitar, care ce slăbeşte următoarea linie de apărare a organismului, numită răspunsul imunitar adaptativ.

În cadrul acestui studiu, echipa lui Boasso a eliminat membrana de colesterol care acoperă virusul, ceea ce a dus la dezactivarea acestuia. Acest lucru a determinat un raspuns foarte puternic din partea sistemului imunitar prin intermediul unor celule T.

Adriano Boasso crede că de aceea este atât de dificil de găsit un antidot pentru virusul HIV. „Cele mai multe vaccinuri provoacă un răspuns iniţial din partea sistemului imunitar pentru a recunoaşte virusul, însă este greu de realizat una semenea vaccin dacă virusul activează alte mecanisme care slăbesc răspunsul adaptativ al organismului”. Virusul HIV ia membrana celulelelor pe care le infectează. Această membrană conţine colesterol.

În mod normal, există anumite celule imunitare care recunosc virusul şi produc molecule de semnal numite interferoni. Aceste semnale activează o serie de răspunsuri care sunt iniţiat folositoare, dar în final distrug sistemul imunitar dacă sunt activate pentru prea mult timp.

Lucrând cu cercetători de la Universitatea John Hopkins, Universitatea din Milano şi Universitatea Innsbruck, echipa lui Boasso a descoperit că dacă membrana de colesterol care acoperă virusul HIV este eliminată, celulele producătoare de interferon nu mai sunt activate. În consecinţă, celulele T care sunt responsabile cu răspunsul imunitar adaptativ pot să lupte cu virusul HIV într-un mod mult mai eficient.

SIDA ucide anual 1,8 milioane de oameni. Aproximativ 2,6 milioane de oameni au fost infectaţi cu HIV în 2009 şi 33,3 milioane de oameni trăiesc infectaţi cu acest virus. Cercetătorii mai multor companii private, al unor organizaţii non-profit sau ale unor organizaţii guvernamentale au încercat de foarte mulţi ani să creeze un vaccin de anihilare a virusului HIV, însă succesele lor au fost limitate.

În 2009, un studiu realizat în Tailanda – care a implicat 16000 de voluntari – a demonstrat că un vaccin poate preveni infectarea cu virusul HIV, însă eficacitatea lui a fost limitată, fiind util în doar 30% din cazuri. O echipă americană care lucra la un vaccin experimental a declarat în luna mai că a ajutat un lot de maimuţe infectate cu o formă a virusului HIV să ţină infecţia sub control timp de peste un an, sugerând faptul că au descoperit un vaccin pentru oameni.

Virusul HIV se răspândeşte în multe feluri: prin relaţii sexuale, prin acele seringilor nesterilizate, prin laptele de mamă sau prin sânge, prin urmare infecţia poate fi greu de prevenit. De asemenea, virusul suportă mutaţii rapide şi se poate ascunde de sistemul imunitar, fiind capabil să lupte cu celulele trimise de către organism să-l anihileze.

„Virusul HIV are o mare capacitate de a se furişa”, a declarat Boasso. „Evadează din calea sistemului imunitar al gazdei declansând răspunsuri foarte puternice din partea acestui sistem care până la urmă se autodistruge. Este ca şi cum ai ambala foarte mult motorul maşinii tale în viteza întâi. Până la urmă motorul se arde”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă