1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăGDPRNu vă întoarceţi din concediu pe ultima sută de metri!

Nu vă întoarceţi din concediu pe ultima sută de metri!

Organismul are nevoie de aproximativ trei zile ca să se readapteze programului riguros de la serviciu.

Starea de fericire de după vacanţă scade chi ar din prima zi şi ajunge la nivelul celor care nu au fost deloc în concediu, arată un studiu olandez. Din 1.530 de indivizi chestionaţi, aproape 1.000 au spus că s-au simţit foarte fericiţi înainte de a pleca în vacanţă, dar, din aceştia, doar cei care au plecat într-o călătorie foarte relaxantă şi-au menţinut starea la întoarcere.

În prima săptămână după concediu, Miruna abia se poate concentra la serviciu. „Mă simt de parcă vin de la război, chiar dacă mă întorc dintr-o vacanţă în care am uitat complet de serviciu şi în care m-am relaxat foarte mult. Deşi îmi place jobul meu, abia din a doua săptămână de muncă îmi revin şi capăt energie pentru serviciu”, spune tânăra de 28 de ani. La polul opus se află Elena, pentru care perioada de adaptare nu durează mai mult de o zi. „Eu sunt mai con­ştiincioasă din fire şi mă gândesc că timpul liber a trecut şi a venit perioada pentru muncă. Mă arunc în vârtej direct”, spune Elena.

Cel mai greu îşi gestionează programul de somn şi, chiar dacă odată întoarsă la serviciu încearcă să se culce mai devreme, nu reuşeşte să adoarmă. „Mi se pare mai greu să-ţi revii când ai avut un concediu mai scurt, de o săptămână. Când am stat două săptămâni în Deltă, chiar simţeam că m-am rupt de realitate şi am putut să o iau de la capăt cu forţe proaspete”, zice tânăra de 29 de ani. Şi Miruna, şi Elena obişnuiesc să se întoarcă acasă cu o zi înainte de a merge la serviciu, din dorinţa de a nu rata nici o zi de vacanţă.

Planuri pentru următoarea vacanţă

Întoarcerea la serviciu trebuie pregătită cu trei zile înainte, altfel perioada de readaptare va fi mai lungă, spun psihologii. Asta înseamnă că ar fi bine să nu vă întoarceţi din concediu cu o zi înainte de a merge la serviciu şi să încercaţi să vă culcaţi mai devreme şi să vă treziţi dimineaţa. „Puneţi-vă toate lucrurile în ordine cu câteva zile înainte de a începe serviciul şi nu vă apucaţi să faceţi curăţenie generală prin casă duminică, pentru că o să fiţi rupţi de oboseală”, spune Zevedei. Ca să faceţi trecerea de la vacanţă la serviciu mai uşor, puteţi să vă uitaţi împreună cu prietenii pe fotografii şi să povestiţi cum v-aţi distrat. De ajutor sunt şi planurile pentru următorul concediu, la care puteţi să vă gândiţi imediat după ce v-aţi întors din vacanţă. „Oamenii au nevoie de un lucru plăcut la care să spere. Dacă nu mai ai un obiectiv, se instalează o stare de tristeţe”, explică tera­peutul.

Neuronii au nevoie de timp ca să-şi reia activitatea

Moleşeala de după concediu are mai multe explicaţii. „Ca să îndeplineşti nişte sarcini, creierul foloseşte circuite formate din neuroni ce comunică între ei. Când circuitul e scos din uz, aşa cum se întâmplă în concediu, neuronii respectivi îşi re­direcţionează resursele în alte scopuri şi va dura un timp până îşi reiau activitatea”, explică Radu Braga, cercetător în neu­roştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti. Un exemplu relevant poate fi regăsit la cei care au un job ce necesită îndemânare, aşa cum sunt chirurgii. Lor le trebuie câteva zile pentru a relua chirurgia de fineţe, pentru că mâna e mai puţin „ascultătoare”. Psihoterapeuţii spun că starea de moleşeală de după concediu este un minidoliu după o perioadă în care v-aţi dat voie să fiţi copil, să aveţi nevoi şi dorinţe într-un cadru lipsit de rigori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă