5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăGDPRNoi recomandări internaţionale privind siguranţa alimentară

Noi recomandări internaţionale privind siguranţa alimentară

Trei organizaţii internaţionale specializate în siguranţa alimentară au publicat de curând noi recomandări cu privire la importanţa înlocuirii grăsimilor saturate cu cele polinesaturate si mononesaturate.

Cele mai recente recomandări vin de la cea mai importantă organizaţie europeană privind siguranţa alimentară EFSA – European Food Safety Authority. Recomandările vin în urma solicitărilor Comisiei Europene privind menţiunile de sănătate cu privire la grăsimile consumate de populaţie.

Concluziile EFSA, bazate pe cercetările ştiinţifice derulate la nivelul fiecărui stat european membru, exprimă clar necesitatea reducerii consumului de grăsimi saturate, prin înlocuirea acestora cu grăsimi nesaturate. Consumul de grăsimi nesaturate reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, boli întâlnite cu frecvenţă mare în toate ţările europene.

„Indiferent de ţara de provenienţă şi obiceiul de consum, sfaturile experţilor sunt aceleaşi pentru întreaga populaţie. Grăsimile reprezintă o componentă importantă în dieta noastră (ar trebui să reprezinte 30% din nutrienţii necesari zilnic), însă nu toate au aceeaşi calitate. Noile indicaţii menţionează că ar trebui să alegem acele tipuri de grăsimi care menţin nivelul colesterolului în limite normale. Cu alte cuvinte, este bine să consumăm grăsimi nesaturate, ce se regăsesc cu precădere în alimente precum peşte, seminţe oleaginoase, uleiuri vegetale (de floarea soarelui, de rapiţă) şi în produse pe baza lor, cum ar fi margarina tartinabilă de nouă generaţie”, a declarat dr. Ciprian Constantin, membru al Fundaţiei Pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Aceste informaţii au o importanţă deosebită pentru România, în contextul în care obiceiul de consum al românilor este bazat pe carne grasă, pe produse ce conţin grăsimi saturate precum laptele integral, untul sau smântâna. Alimentaţia dezechilibrată este una dintre cauzele majore ale bolilor cardiovasculare la români şi a frecvenţei crescute a acestor boli la cei tineri. În prezent, 2 din 3 români suferă de boli cardiovasculare.

„Ni se tot spune că nu e bine să facem exces de sărmăluţele, friptură de porc cu cartofi prăjiţi sau tocăniţă… însă suntem un popor mâncăcios, care nu reacţionează cu una cu două la restricţiile alimentare impuse de medici”, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Acesta este motivul pentru care profesorul Mencinicopschi a scris cartea „Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos”.

„Restricţiile pot fi înlocuite cu sfaturi, iar reţetele tradiţionale, care abundă în grăsimi, sare şi combinaţii alimentare nepotrivite, pot fi revizuite astfel încât să se transforme în alternative sănătoase pentru organism!”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi.

Aceleaşi recomandări privind nutriţia au fost emise şi de experţii reuniţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO – World Health Organization) şi Organizaţiei Alimentelor şi Agriculturii (FAO – Food and Agriculture Organisation), respectiv de Departamentul de Agricultură al SUA.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

SUA extinde sancțiunile împotriva băncilor rusești, rubla atinge un minim istoric

Trezoreria SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul financiar prin includerea a 118 persoane și entități pe lista restricțiilor. Printre acestea se află...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă