1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăGDPRNefumător convins, după 15 ani de viciu

Nefumător convins, după 15 ani de viciu

Marius, un tânăr de 30 de ani, s-a lăsat de fumat cu ajutorul medicamentelor, al plasturilor cu nicotină şi al psihologului.

E rau perioade în care fuma şi trei pachete de ţigări pe zi. Marius ajunsese să obosească foarte repede şi să nu mai poată dormi cum trebuie. Uneori, se trezea în toiul nopţii şi fuma două-trei ţigări. Viciul îl costa lunar în jur de 400 de lei şi-i aducea constant reproşuri din partea soţiei.

În urmă cu doi ani, în timp ce-şi conducea maşina plină de fum, a văzut un banner care-i încuraja pe fumători să renunţe la obicei. A sunat la numărul afişat şi şi-a fixat o programare la Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat. „Peste o săptămână mă aflam la Centru şi aveam impresia că m-am întâlnit cu nişte extratereştri”, spune, amuzat, bărbatul care nu credea că un fumător poate renunţa la viciu cu ajutorul medi­camentelor.

 

Intoxicaţie cu nicotină

Cu câţiva ani în urmă, încercase să se lase singur de ţigări, folosind plasturi cu nicotină şi fumând în acelaşi timp. Nu i-a ajutat la nimic, ba a mai făcut şi o intoxicaţie cu nicotină din cauza căreia avea greţuri, dureri de cap şi de ficat. Medicii averti­zează ca una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac cei care folosesc plasturii este să fumeze în paralel, riscul fiind de a face inclusiv un accident cerebral.

 

Îşi punea ţigările în portbagaj

Marius a avut voie să fumeze în prima săptămână de tratament cu Champix, un medicament antifumat care blochează recep­torul pentru nicotină la nivelul sistemului nervos central. Trebuia să noteze pe un tabel cât fumează şi din ce motive. Cu toate astea, psihologul îl sfătuise să amâne cât mai mult momentul în care îşi aprinde ţigara. Pentru că obişnuia să fumeze mai mult în maşină, îşi punea ţigările în portbagaj ca să ajungă mai greu la ele.

Următoarea decizie a fost să nu-şi mai aprindă ţigara nici în maşină, ci doar afară, strategie care l-a ajutat, pentru că în multe locuri oprirea era interzisă şi-şi amâna tutunul până la destinaţie. „Apoi, a trebuit să-mi aleg o zi în care să mă las de ţigări. Nu mi-a fost greu să-mi respect decizia. Vreo trei luni n-am fumat deloc şi redesco­peream gustul unor mâncăruri pe care nu le puteam suporta, precum banane sau caşcavalul care înainte mi se părea că are gust de ceară. Am avut însă şi un coşmar în care se făcea că voiam să-mi cumpăr ţigări şi nimeni nu înţelegea ce vorbesc”, spune Marius. Stresul l-a copleşit însă şi s-a apucat din nou de fumat. „M-a mâncat limba şi am încercat o dată. Trei luni, am fumat cam un pachet pe săptămână, apoi am revenit la psiholog. Primisem un telefon de la Centru ca să afle în ce stadiu mai sunt”, povesteşte Marius.

Pentru că nu mai fuma mult, a făcut tratament cu plasturi cu nicotină, după ce i s-a explicat cum se folosesc. Trei zile, a purtat un sfert din plasture, alte câteva zile, jumătate de plasture, iar alte două zile, un plasture întreg. Ca să-şi controleze gesturile, se juca cu o mingiuţă specială sau mânca fructe.

 

Femeile renunţă mai greu la ţigări decât bărbaţii

Jumătate din cei care se lasă de fumat se apucă din nou de tutun în primul an, arată studiile de specialitate, procent în care s-a găsit şi Marius. „Cel mai frecvent motiv este că vor să fumeze o singură ţigară şi nu le vine să creadă că de la un singur fum îşi reiau obiceiul. Celor care fumează la nervi sau la stres le place foarte tare pentru că aşa îşi exteriorizează tensiunea”, explică Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat din cadrul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti. Prima încercare de a renunţa la ţigări este şi cea mai importantă, aşa că nu trebuie luată în joacă. „Cu fiecare încercare e un pic mai greu din motive psihologice. Reluarea fumatului nu trebuie însă văzută ca un eşec. Greşeala e o modalitate de a învăţa. Ca să vă fie mai uşor, gândiţi-vă la o schimbare pe care aţi făcut-o în viaţă şi care a avut succes”, mai spune Magdalena Ciobanu. Studiile mai arată că femeile se lasă mai greu de fumat decât bărbaţii, deoarece ele atribuie fumatului conotaţii emoţionale. Marius se simte bine acum, nu‑şi mai doreşte să fumeze nici când consumă alcool sau cafea, iar mirosul de tutun îl deranjează. Merge mult pe jos fără să mai obosească, iar nopţile-i sunt liniştite. Încearcă să evite locurile în care se fumează şi-şi încurajează prietenii fumători să renunţe la obicei, chiar dacă la scurt timp de la începerea tratamentului le-a făcut cadou brichetele şi scrumierele lui. 

 

1.000 de vicioşi care vor să renunţe la ţigări

Aproape 1.000 de fumători au apelat anul acesta la serviciile centrelor de consiliere pentru renunţarea la fumat din toată ţara. Cei care doresc să se lase de fumat şi să primească tratament şi consiliere gratuite pot suna la numerele de telefon 08008 STOPFUMAT sau 0800878673.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă