Introducerea listei noi de medicamente compensate se amână pentru o lună. Consilierul pe Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, a declarat pentru RL că lista nu poate fi introdusă de pe 1 aprilie, aşa cum era promisiunea, întrucât proiectul de hotărâre de guvern nu este gata. Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţinea contrariul, săptămâna trecută, că el ar fi lăsat totul „la cheie”.
Consilierul pe Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, îl contrazice pe fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în legătură cu actualizarea listei noi de medicamente compensate. El a declarat pentru RL că proiectul va intra în vigoare „cel mai târziu în luna mai”, nu pe 1 aprilie, întrucât încă se mai lucrează la proiect. „Metodologia nu era gata. Protocoalele, impactul bugetar nu au fost calculate. E puţin probabil să fie terminat până pe 1 aprilie. Probabil că se va schimba cu 1 mai”, a spus Cepoi. Întrebat dacă s-a calculat impactul bugetar şi care va fi el, Cepoi a declarat că au fost făcute trei estimări, a Ministerului Sănătăţii fiind de 600 milioane lei. „Casa de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii se ocupă acum de asta”, a precizat el. Săptămâna trecută, fostul ministru al Sănătăţii i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care îi solicita să adopte în şedinţa de Guvern lista medicamentelor compensate. „Reamintim încă o dată faptul că toate procedurile legale în acest sens au fost îndeplinite cu scrupulozitate, că actualizarea şi îmbunătăţirea listei s-au făcut după o metodologie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea specialiştilor în domeniu şi a asociaţiilor de pacienţi”, scria Nicolăescu.
„Toate aceste aspecte au fost lucrate profesionist şi au fost lăsate la cheie, acum fiind necesar ca noua conducere a Ministerului Sănătăţii să dea dovadă că înţelege şi poate să continue procesul complicat, dar absolut necesar pentru soarta oamenilor bolnavi”, mai preciza el.
Cezar Irimia: „Pe 15 mai noi ieşim în stradă”
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Alianţa Pacienţilor Cronici (AAPC), Cezar Irimia, a declarat pentru RL că, dacă hotărârea de guvern nu va intra în vigoare, va demara proteste în ţară şi în faţa Parlamentului European. „Ne mint în continuare că se va actualiza lista. Lista e neactualizată de 6-7 ani. S-a schimbat echipa la minister şi au venit alţii cu alte concepţii, că aşa e la noi. Noi pe 15 mai ieşim în stradă”, a spus Irimia.
România este codaşa Europei la capitolul accesului pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Ultima oară când lista de medicamente compensate a fost actualizată a fost anul 2008. Din cauza acestei neactualizări, în presă s-a lansat ipoteza potrivit căreia România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza faptului că a încălcat directivele europene.„Nu există până în acest moment o acţiune de infringement declanşată de Comisia Europeană pe acest subiect. Am avut însă o solicitare de informaţii din partea Comisiei, în urma căreia Ministerul Sănătăţii şi-a revizuit procedurile. Mai avem o singură problemă legată de termen, însă aceasta va fi rezolvată până în aprilie, conform discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii”, a explicat, pentru RL, agentul guvernamental al statului român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Horaţiu Radu.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că, în primăvara aceasta, pe lista medicamentelor compensate vor fi introduse 130 de molecule noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (16%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant.