O aberatie fara margini dovedeste cat de putin le pasa celor care conduc destinele acestei tari de banii publici si de platitorii de taxe si impozite. Legea 399 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 6 noiembrie 2006.
Textul de lege cuprinde o serie de reglementari care se aplica insa de la 1 ianuarie 2006, deci cu aproape un an inainte de publicarea ei. Si asta este o presupunere, pentru ca legiuitorii au uitat sa precizeze data intrarii in vigoare. Facuta parca la misto, noua lege i-a bagat in ceata pe toti angajatorii din Romania si nu numai pe ei.
Contributia s-a majorat, dar nu se stie de cand
Conform OUG 158, femeile care nu realizau venituri impozabile nu aveau dreptul sa plateasca contributiile pentru concediile medicale si indemnizatii de la 1 ianuarie 2006. Acum, prin Legea 399 aparuta in noiembrie se revine asupra deciziei. Astfel, se da dreptul acestor persoane sa plateasca contributiile, dar numai acelora care erau deja asigurate la sfarsitul anului 2005. Cu alte cuvinte, persoana care a platit pana in 31 decembrie 2005 cota de contributie nu a beneficiat anul urmator (de la 1 ianuarie 2006) de indemnizatia, de exemplu, de maternitate. Insa din 6 noiembrie, acestea trebuie sa plateasca retroactiv contributiile, adica incepand cu 1 ianuarie 2006. De asemenea, nici angajatorii nu stau mai bine. Pentru ei, legiuitorii au pregatit alte „surprize”. Una dintre ele se refera la cotele de contributii. Conform legii, incepand de la 1 ianuarie 2006, cota de contributie s-a majorat la 0,85%, aplicata la fondul de salarii. Pana acum angajatorii plateau o contributie de 0,75%. Pe buna dreptate, ei se intreaba daca acum trebuie sa plateasca diferenta de 0,10% pe fiecare luna de la inceputul acestui an sau sa achite majorarea doar din momentul aparitiei legii, adica din 6 noiembrie 2006. Printre alte aberatii ale celor care au facut legea se numara si modificarea stagiului minim de cotizare. Conform Legii 399, acesta se reduce la o luna, fata de sase ca pana acum. Acest lucru pune in mare dificultate sistemul de asigurari de sanatate pentru ca se pune problema returnarii unor sume de bani angajatorilor care au apucat deja sa plateasca sume mai mari. Si exemplele pot continua. Angajatorii au inrosit cu mesaje disperate forumurile institutiilor, in disperare de cauza. „Parca pentru ei mai conteaza cine este de vina… Ma intreb daca vom fi nevoiti sa recalculam contributiile respective de la 1 ianuarie 2006, sa viram diferentele si sa platim si penalitati de intarziere”, scrie un angajator disperat. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate spun ca „pana in momentul in care vor primi instructiuni de aplicare a Legii 399, vor fi valabile prevederile OUG 158”.