1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăGDPRHernia de disc, tratată în 15 minute

Hernia de disc, tratată în 15 minute

Constantin Anghelescu avea doar 7 ani când i-au apărut primele probleme la spate, după ce a căzut în fund cu o greutate pe umăr, în timpul unor antrenamente. S-a internat în spital, iar până în facultate n-a mai simţit nicio durere. „Aveam dureri de care nu mai scăpam cu niciun medicament. La un moment dat, un prieten a observat că şchiopătez cu piciorul drept. Eu nu mi-am dat seama de asta. M-am speriat şi am făcut un examen RMN de unde a reieşit că aveam două discuri vertebrale afectate, nu doar unul. Medicul m-a sfătuit să fac intervenţia cât mai repede, înainte ca discurile să se spargă şi să ajung la cuţit”, spune Constantin, care a apelat în urmă cu doi ani la tehnica denumită nucleoplastie.

„Am simţit o furnicătură electrică”

Nucleoplastia nu necesită anestezie generală, ci locală. „Se intră în discul vertebral cu o minifreză şi încercăm să scoatem din el material şi să-l decomprimăm ca să-şi reducă diametrul şi să nu mai apese pe rădăcina nervoasă. Totodată, infiltrăm puţin alcool şi ozon cu rol antiinflamator”, explică Bogdan Dorobăţ, medic primar radiologie intervenţională la Spitalul Universitar din Bucureşti, care l-a operat şi pe Constantin. Acele care se introduc în discul vertebral au o lungime de 15-25 de centimetri şi o grosime de 1,5 milimetri . „La un moment dat, în timpul intervenţiei, am simţit o furnicătură electrică, o durere asemănătoare cu cea resimţită atunci când îţi rupi un os, dar a fost suportabilă. Materialul scos din disc arăta ca un miez de nucă. L-am pipăit după operaţie”, spune Constantin. „Anestezia nu prinde până la coloană. Când introduci acul, s-ar putea să atingi un nerv, iar dacă pacientul spune că doare, schimbăm traiectoria acului”, precizează Bogdan Dorobăţ .

Sensibilitate la schimbările de presiune atmosferică

Intervenţia durează în jur de 15 minute, iar pacientul poate pleca acasă pe picioare. Timp de 7-10 zile se recomandă tratament antiinflamator şi decontracturant. „Mi s-a mai recomandat să mai slăbesc, deoarece aveam 87 de kg la o înălţime de 1,75 cm, să am grijă cum ridic greutăţi şi să nu exagerez cu ele. Acum am o viaţă aproape normală. Spatele îmi este sensibil la schimbările de temperatură. Dacă umblu cu o geacă mai subţire şi răcesc la spate apar dureri care dispar în câteva zile. Disconfortul se simte şi la schimbările de presiune atmosferică. Bucuria mea cea mare este că-mi pot ţine fetiţele în braţe”, spune Constantin.

Regimul de viaţă al pacienţilor care au făcut nucleoplastie poate include  alergări uşoare, dar ar fi bine să evite abdomenele şi ridicarea excesivă de greutăţi. Înotul poate fi însă practicat fără limite. 

„Cei care merg la fizioterapie trebuie să aibă grijă la mişcările pe care le fac, pentru că unele mai tare dăunează”, atrage atenţia Doro-băţ. Medicul mai spune că greşeala cea mai mare pe care o fac fizioterapeuţii este să recomande exerciţii fără ca pacienţii să fi făcut înainte RMN. 

Nucleoplastia se face gratuit la Spitalul Universitar

În România, în sistemul de stat nucleoplastia se face doar la Spitalul Universitar din Bucureşti. Intervenţia este gratuită, iar anul trecut au fost operaţi în jur de 800 de pacienţi veniţi din toată ţara. Nucleoplastia este recomandată persoanelor cu hernie uşoară la care tratamentul medicamentos şi fizioterapia nu-şi mai fac efectul, dar care nu au nevoie de intervenţie chirurgicală.

Tehnica nu dă rezultate nici în cazul persoanelor trecute de 60 de ani. „La vârstnici, discul vertebral nu mai este elastic, iar interiorul acestuia este uscat. Am făcut câteva  intervenţii unor astfel de pacienţi, dar fără succes.

În schimb, lor li se pot face infiltraţii cu alcool şi ozon pentru diminuarea durerilor”, mai spune medicul Bogdan Dorobăţ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă